Tanulmány készül

2024.04.05. 20:00

Sokan szeretnék megálmodni, hogy mi legyen a miskolci kohászattal

Kiírták a közbeszerzést egy tanulmány megírására, amely a kohászat területének hasznosítási lehetőségeit térképezné fel. Utánajártunk, hirdettek-e már nyertest.

Hajdu Mariann

Város a városban a hajdanvolt kohászat területe, tervezik a hasznosítását

Fotó: ÉM

Kiírták a közbeszerzést egy megvalósíthatósági tanulmány megírására, amely a hajdanvolt kohászat területe hasznosításának lehetőségeit tárná fel, erről február közepén írt portálunk. A pályázat benyújtásának határideje nem sokkal később le is járt. Fükő László, a pályázatot kiíró, a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke akkor a boon.hu-nak elmondta, a szerződést 2024. második negyedévében kívánják megkötni. 

A tanulmány a 130 hektáros, meglehetősen rossz állapotú terület hasznosításának lehetőségeit térképezné fel, azt a területet, amit ma kerítés véd, és ahol hajdanán naponta 20-30 ezer ember dolgozott, ám épp 15 éve, 2009-ben a legnagyobb gyár bezárta kapuit. Azóta többször felmerült a hasznosítás kérdése, de inkább csak ötletek szintjén. A legfrissebb hírek szerint a legnagyobb cég, a DAM 2004 utódcége, az Öko-Ferr Nonprofit Kft. becsődölt, így az őrzés-védés sem megoldott.

Hét hónapjuk lesz a megírására

A napokban érdeklődtünk az egyetemi alapítványánál, hogy megtörtént-e a szerződéskötés, és elkezdődött-e a tanulmány írása.

„A közbeszerzési eljárásban nagy számú ajánlat érkezett, amelyek feldolgozása jelentős időt igényel, így még nem történt meg az eredményhirdetés, amelyet április második felében tervezünk" – érkezett a válasz. Hozzáfűzték, a szerződést ezt követően minél hamarabb alá kívánja írni az alapítvány. A szerződés teljesítési határideje ugyanis november 15., azaz nagyjából hét hónap áll majd a nyertes rendelkezésére. 

„Az eljárás során az ajánlattevők szakmai felkészültségét, korábbi hasonló tapasztalatait, szakember gárdáját és a vállalási árat értékeljük, de ez jelenleg még folyamatban van" – tájékoztatta portálunkat az alapítvány. 

Azt korábban írtuk, hogy a terület méretéből és elhelyezkedéséből adódóan minden bizonnyal egy több funkció megvalósítására is alkalmas terv áll majd össze, amelynek többek között – de nem kizárólagosan – több funkció is támpontot adhat. Köztük van ipari funkció ugyanúgy, mint hotel- és egyéb szálláskapacitás, sportinfrastruktúra, vagy épp szabadidős tevékenységre alkalmas zöld terület kialakítása. Akkor azt is megkérdeztük, hogy mi lehet a tanulmány sorsa. Fükő László szerint utóéletét nagyban befolyásolni fogják az annak elkészítése során feltérképezendő környezetvédelmi, építészeti és infrastrukturális adottságok, a jelenlegi fejlesztési tervek és városfejlesztési koncepció.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában