Április elseje

2024.04.01. 13:30

Volt már ön április bolondja?

Az idei húsvét kicsit háttérbe szorította, de ne felejtsük, ma van a bolondok napja!

April fool's day, ez az április bolondja angol megfelelője

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gustavo Frazao

Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti, és akit ekkor rászednek, azzal a bolondját járatják, majd jól ki is kacagják. A rászedett személy az április bolondja. Több országban elterjedt szokás, az eredete nem tisztázott. Egyes nézetek szerint a beugratós szokás a változó, csalóka április időjárás kapcsán született meg, bár ez a magyarázat nem túl fantáziadús.

Bohókás tavaszi ünnep

Másik magyarázata szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. 
Olyat is olvasni, miszerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered. 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette, ám a hír nem mindenkihez jutott el. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, a "bennfentesek" azonban az ekkor ajándékozókat kigúnyolták. Idővel ez úgy alakult át, hogy április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

Gyermeteg csínyek?

A klasszikus áprilisi tréfa napjainkra szinte teljesen kiveszett, mert az egyre gyanakvóbb emberek e mai szemmel gyermeteg csínyeket azonnal felismerik. 

Egy nem annyira ártatlan, de "híres" tréfát űzött a közönséggel egy angol újság, amely a világ első szamárkiállítására invitálta olvasóit 1846. április 1-jére. A helyszínen összegyűlt tömeg egy idő után csalódottan távozott, amikor kiderült, hogy ők maguk a szamarak.
A modern kor egyik legismertebb április 1-jei tréfája a BBC-hez fűződik: 1957-ben arról számoltak be, hogy az enyhe idő és a kártevők kiirtása után Svájcban bőséges spagetti-termés várható, sokan telefonáltak be, ők hogyan termeszthetnének spagettit. A válasz így szólt: dugjanak egy szál spagettit paradicsomszószba, és várjanak türelmesen.

Fordított nap az iskolákban

Magyarországon egy időben nagy divat volt, hogy az iskolákban április elsején „fordított napot” tartottak. A tanárok beültek a padokba, a diákok tanítottak. Régen a gyerekeket gyakran megtréfálták, szokás volt őket boltba vagy patikába küldeni szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért, hegedűbillentyűért, vagy épp reszelőzsírért. Szinte nincs olyan ember, aki nem élt volna át valamilyen bolondok napi csínyt. Volt már ön április bolondja?

Portálunk tavaly megtréfálta olvasóinkat, ami nagy sikert aratott.

Az alábbi cikket közöltük:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában