Anno

2024.03.15. 12:30

Óvoda költözött a felújított pácini kastélyba

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1964. március 15-i számából arról értesülhetett az olvasóközönség, hogy pedagóguslakások is helyet kaptak a csaknem 400 éves épületben.

Boon.hu

A pácini kastély, napjainkban

Fotó: MW

Befejeződött a pácini volt Mágocsy-várkastély helyreállítása – írta a megyei napilap hatvan esztendeje. Az 1585-ben  emelt épület rendbehozatala során kicserélték a tetőszerkezetet, és korhű sisakkal fedték be a saroktornyokat. A vakolat leverése során a csaknem 400 éves épületen befalazott reneszánsz ajtó- és ablakkereteket találtak. A saroktornyon reneszánsz pártázat, fehér-fekete színezésű sgraffitó díszítéssel került napfényre. 
A millió forintos költséggel helyreállított épület felhasználására igen jó megoldást találtak, a községi tanács kezelésében a földszinten 50 férőhelyes óvodát rendeztek be, az emeleti részen pedig öt pedagóguslakást alakítottak ki, az épület eredeti beosztásainak meghagyásával – részletezte a beszámoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában