Választás 2024

2024.02.07. 07:00

A DK szerint Veres Pál demokráciából is megbukott

Támadja a miskolci DK Veres Pált, szerintük a polgármester egy személyben bírálja fölül a közgyűlés működését. A városháza szerint a DK árt a miskolciaknak.

Ujlaki Attila

Egyeztetnek a polgármesterrel, hogy működőképes maradjon a város

Fotó: ÉM

Miskolcot továbbra is a baloldali Velünk a Város frakció irányítja, amelynek a Demokratikus Koalíció (DK) is a tagja, mégis újra heves kritikával illették a városvezetőt a legutóbbi elmaradt közgyűléssel kapcsolatban.

Elfogadhatatlan

Veres Pál politikusi Facebook-oldaláról tudhatták meg Miskolc választott önkormányzati képviselői, hogy a Fidesz-frakció által február 2-ára kezdeményezett rendkívüli közgyűlés elmarad annak ellenére, hogy az összehívás megfelelt a szervezeti és működési szabályzatnak (SZMSZ)” – írta közleményében a miskolci DK. 

Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy Veres Pál egy személyben felülbírálja a választott önkormányzati képviselők által elfogadott SZMSZ-t, amely alapján törvényesen működik Miskolc közgyűlése.

„Ezzel azt bizonyítja, hogy demokráciából is megbukott, hiszen önkényesen korlátoz bármit, ami nem az ő és a tanácsadói köre személyes boldogulását szolgálja” – hangsúlyozták.

„A város önkormányzata nem a királyi hűbérbirtoka, ahol egy személyben dönthet bármiről, hanem egy demokratikusan megválasztott intézmény” – húzták alá. 

A Gyurcsány Ferenc vezette DK helyi politikusai elvárják Veres Páltól, hogy ilyen döntések előtt tájékoztassa és kérje ki a véleményét annak a négy párt által létrehozott frakciónak, amely őt polgármesterként támogatta az elmúlt években, amelyekkel szövetségre lépett 2019-ben. (Ennek a szövetségnek a része a DK – a szerk.)

„Alantas támadás”

A helyi Gyurcsány-párt arról is ír, hogy a városvezető ominózus Facebook-bejegyzése a miskolci városvezetés ellehetetlenítésére utal. „Azzal gyanúsítja a DK önkormányzati képviselőit, hogy a törvénytelennek vélt előterjesztéseket a Fidesszel közösen fogja megszavazni” – hangsúlyozták. Egyenesen „alantas támadásnak” nevezik ezt és határozottan visszautasítják a vádat. 

Veres Pál demokráciából is megbukott, hiszen önkényesen korlátoz bármit, ami nem az ő és a tanácsadói köre személyes boldogulását szolgálja (Demokratikus Koalíció)

Szerintük a Miskolc lakosságát érintő ügyeket Miskolc közgyűlésén, nyilvánosan kell megvitatni, nem Facebook-posztokban.

„Elvárjuk a polgármestertől, hogy hozza nyilvánosságra az előterjesztéseket, és ne bújjon ki a felelősség alól. Szüntesse meg a törvénytelenséget, és hívja össze a rendkívüli közgyűlést” – húzták alá. Továbbá ismét kritikával illették Veres Pált, a Miskolci Egyetemet fenntartó kuratóriumban való tagsága miatt.

Városháza: a DK árt Miskolcnak

A DK állításai kapcsán megkerestük a miskolci városháza sajtóosztályát. Arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak ahhoz, miszerint „Veres Pál demokráciából megbukott”. Azt is megkérdeztük, hogy igaz-e az az állítás, hogy a Velünk a Várost alkotó pártok közül a DK-t nem tájékoztatja a döntéseiről Veres Pál, valamint azt, hogy összehívja-e a városvezető az elmaradt közgyűlést. A városháza azt kérte portálunktól, hogy a válaszukat változtatás nélkül közöljük. 

„Miskolc város vezetése elkötelezetten és minden erejével védi a város biztonságos működését és rendjét, mert ez Miskolc és a miskolciak érdeke. Miskolc város vezetése a rend és a törvényesség pártján áll” – hangsúlyozták. Kiemelték: akik azonban törvénysértő előterjesztésekkel és jogszabálysértő döntések kierőszakolásával meg akarják bontani a város biztonságos működését, azok a káosz és a zűrzavar pártján állnak. „Azok nem a város vezetésének, hanem a város lakóinak okoznak kárt, azok nem a város vezetését, hanem Miskolcot és a miskolciakat támadják” – írták. 

Miskolc város vezetése a rend és a törvényesség pártján áll (Városháza)

Azt is hozzátették: Veres Pál mindezek ellenére hisz az összefogásban. „És bízik abban, hogy a DK helyi vezetése megérti, a saját választóik sem azt várják tőlük, hogy helyben kiszolgálják a Fidesz érdekeit. Hiszen ezzel ártanak Miskolcnak, a miskolciaknak” – fogalmaztak.

Össze kellett volna hívnia

Ismeretes, hogy február 2-re a miskolci Fidesz-KDNP frakciók rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezék két napirendi pont megtárgyalása kapcsán. Hiába gyűjtötték össze a képviselők a kellőszámú aláírást, Veres Pál polgármester mégsem hívta össze a közgyűlést, holott a Kormányhivatal és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 44.§ szerint is össze kellett volna hívnia azt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában