Miskolc

2024.02.02. 20:00

Fidesz-KDNP: törvénysértést követett el Veres Pál

A miskolci polgármester nem hívta össze a rendkívüli közgyűlést, mert szerinte törvénysértő javaslatokat tárgyaltak volna, a jogszabály szerint azonban köteles lett volna összehívni azt.

Ujlaki Attila

Veres Pál nem hívta össze a Fidesz-KDNP képviselőcsoport által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést, mert szerinte törvénysértő javaslatokat tárgyaltak volna

Fotó: ÉM

„Megbukott a demokrácia Miskolcon, már a képviselők jogait is akadályozzák a városi közgyűlésben” 

– írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Hollósy András, a miskolci Fidesz-KDNP frakciók szóvivője. A politikus hangsúlyozta, hogy rendkívüli közgyűlési ülést kellett volna összehívnia a jogszabály értelmében péntekre Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének a Fidesz-KDNP indítványára, azonban visszautasította ezt. Hollósy András szerint ez törvénysértő.

A rendszerváltást követő legújabb politikatörténetben nem fordult még elő, hogy egy megválasztott közgyűlés tagjai és önkormányzati képviselői nem élhetnek demokratikus jogaikkal

– mutatott rá.

Átláthatóságot ígértek

Arra is emlékeztetett, hogy Veres Pál átlátható városházát ígért még a 2019-es kampányban, azonban szerintük folyamatosan számolták fel a demokratikus alapokat, véleményét példával is alátámasztja:

A menetrend átalakításakor nem vették figyelembe a tömegközlekedési vállalat üzemi tanácsának véleményét, pedig jogszabály értelmében ennek meg kellett volna történnie. Ezért is alakulhatott ki hatalmas káosz az elmúlt években a városi tömegközlekedésben

– mutatott rá.

Ellenzéki frakció: veszélyben a demokrácia

A politikus azt is felidézte, hogy a polgármester legutóbb példátlan módon az év utolsó munkanapjára időzített egy közgyűlést, a frakciók szóvivője véleménye szerint valószínűleg abban bízva, hogy a képviselők ezen a napon már szabadságon lesznek, így a közgyűlés nem fogja megszavazni a városvezetésre nézve kellemetlen javaslatokat. A szóvivő úgy látja, a választások előtti utolsó hónapokban a demokratikus működés látszatát is felszámolják a borsodi vármegyeszékhelyen.

A mostani lépéssel azonban nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a demokrácia, hanem Veres Pál is megbukott Miskolcon

– fogalmazott.

hollosy_andras
Hollósy András, a, Fidesz-KDNP frakciók szóvivője szerint a rendszerváltást követő legújabb politikatörténetben nem fordult még elő, hogy egy megválasztott közgyűlés tagjai nem élhetnek demokratikus jogaikkal | Fotó: ÉM

Veres Pál szerint törvénysértőek a javaslatok

Portálunk megkereste a városháza sajtóosztályát, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem hívta össze a polgármester a közgyűlést és mit szólnak ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP frakciók a képviselői jogaik gyakorlása korlátozásának érzik a polgármester döntését. 

A sajtóosztály a kérdésekre nem válaszolt, helyette Veres Pál közösségi oldalára feltöltött posztját küldték el. A polgármester ebben arról ír, hogy a Fidesz-KDNP képviselőcsoport rendkívüli közgyűlési ülés összehívását kezdeményezte, ahol – a polgármester szerint – különböző törvényeket, sőt magát az Alaptörvényt is sértő előterjesztés-csomagot szerettek volna elfogadtatni a képviselők, amelyek célja szerinte az, hogy a város működését megbénítsák, hogy kárt okozzanak a város gazdálkodásának. Veres Pál szerint decemberben is ez történt.

Tudni kell, hogy ezeket a jogszabályellenes előterjesztéseket csakis akkor tudta volna elfogadni a testület, ha csakúgy, mint legutóbb decemberben, a helyi fideszes képviselőkkel együtt szavaznak a Demokratikus Koalíció és az LMP miskolci képviselői

– fejti ki Facebook oldalán a polgármester. Mint írja:

A Kormányhivatal felé megtettük a törvényességi észrevételeinket, és megfogalmaztuk azt is, a Fidesz-KDNP indítványa megtárgyalásra alkalmatlan volt, ezért nem hívott össze eddig a város vezetése ebben a tárgyban rendkívüli közgyűlést

– írta Veres Pál. Arra is kitért, hogy pénteki válaszlevelében a kormányhivatal kitart amellett, hogy a város köteles közgyűlésen megtárgyalni az előterjesztéseket.

A törvény szerint össze kellett volna hívnia  közgyűlést

A 2011. évi CLXXXIX., Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 44.§ szerint a képviselő-testület szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább hat ülést tart. Az ülést tizenöt napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára. 
Ennek értelmében a közgyűlést mindenképp össze kellett volna hívni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában