boon.hu video

2023.12.16. 20:00

A várva várt pillanat elérkezett, a felújított Avasi kilátó ismét látogatható (fotókkal, videóval)

A Miskolc iránytűjének is nevezett, szimbolikus épület új díszkivilágítást kapott, amit először szombaton kapcsoltak fel.

Nagy-Hankó Krisztina

Hofer Orsolya és Hofer Zsófia, Hofer Miklós, a kilátó tervezőjének lányai és Veres Pál polgármester

Fotó: Vajda János

Hivatalosan átadták a felújított Avasi kilátót szombaton. 

Az idén 60 éves tévétornyot, Miskolc ikonikus épületét sokévnyi méltatlan mellőzöttség után a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően felújították. A modernizálás és átépítés után az állványzatot a napokban elbontották, az épület pedig teljes egészében láthatóvá vált.

Miskolc jelképe maradt

Az épület karakteres és ismert vonásainak megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató kilátó jött létre. A nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy high-tech élménytér kialakítása volt a cél. A beruházás során a teljes épületet statikailag megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vendéglátóhelyet alakítottak ki. Továbbá, kialakították a rendezvények megszervezésére, valamint a vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alapinfrastruktúra csatlakozási pontjait.

A felújítás a miskolciaknak köszönhető

A „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt, melynek köszönhetően a felújítás létre jöhetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból, másfél milliárd forint ráfordítással valósult meg, melynek célja a történelmi Avas komplex turisztikai fejlesztése. Az, hogy megvalósulhatott az Avasi kilátó felújítása, az sok-sok miskolci embernek köszönhető – mondta az építménynél tartott átadási ünnepségen Veres Pál, Miskolc polgármestere. 

Hozzáfűzte: mindenkinek, aki részt vett az ötletelésben, a tervezésben, a pályázatban, majd a kivitelezésben és azoknak is, akik elviselték a kellemetlenségeket, amellyel az építkezés járt és jár. Hiszen még most is folyik a projekt egy másik elemének kialakítása. 

Az érdem, az érték mindannyiunké, miskolciaké. Az Avasi kilátó 21-ik századi külsőt kapott, mégis olyan maradt, amilyennek szeretjük, végleg a szívünkbe záródott

– tette hozzá Veres Pál.

Nevet kapott a tér is

A polgármester köszöntőjét követően Hangóné Birta Melinda református lelkipásztor megáldotta a kilátót. Majd Hofer Miklós építész – az építmény egykori tervezője – lányai, Hofer Orsolya és Hofer Zsófia felhelyezték a kilátó oldalára az utcanévtáblát, hiszen mostantól az ő nevét viseli a tér, amelyen áll az ikonikus épület. Az ünnepség részeként Veres Pál polgármester, Varga Andrea, Szopkó Tibor, valamint Badány Lajos alpolgármesterek átvágtak a nemzeti színű szalagot. 

Végül a kilátó emeletén egy időkapszulát helyeztek el üzenetekkel a következő lokálpatrióta generációk számára. Az ünnepi eseményfolyam a Szent István téren zárult, ahol a polgármester 17 órakor felkapcsolta az Avasi kilátó fényeit. A téren lévők pedig megtekinthették a fényjátékot a megújult turisztikai attrakción.

December 17-én (vasárnap) 16 óra 40 perckor ugyancsak a Szent István téren, a polgármester felkapcsolja majd a felújított Avasi kilátó karácsonyi kivilágítását is, amely végig kíséri az ünnepi időszakot.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában