Vigyázat!

2024.01.09. 17:30

Bokabicsakló állapotok a felújított avasi kilátóhoz vezető lépcsősornál + Fotók

Miskolc - Decemberben "készre jelentették" az avasaljai projektet, de jócskán rendezetlenek még az állapotok.

Szaniszló Bálint

Ez fogadja azt, aki felér a lépcsősor tetejére

Fotó: Ádám János

Még a karácsonyi ünnepek előtt nagy csinnadrattával átadták a tetszetősen felújított avasi kilátót, és azóta a miskolciak és a városba érkező idegenek egyik mekkája lett. Az építés idejére lezárt, majd nemrég megnyitott kilátóba nagyon sokan zarándokolnak el, egyrészt, hogy saját szemükkel, közelről is meggyőződjenek a tévétorony megújulásának eredményéről, másrészt, hogy gyönyörködjenek a miskolci panorámában.

Tovább építkeznek 

Még jócskán nincs rend a kilátó környékén, hiszen a torony lábánál lévő korábbi autóparkoló helyére egy impozáns fogadóépületet képzeltek el, amelynek meg is kezdődött az építése, de azzal még alaposan elmaradtak a kivitelezők. Körülbelül fél évbe is beletelhet, mire az utolsó simításokat is elvégzik rajta.

Mindez azt is jelenti, hogy meglehetősen korlátozott a kilátó közelébe jutás lehetősége. Megnyitották viszont az Erzsébet tér felől felvezető lépcsősort, ami megkönnyíti a helyzetet, de azért mégsem egészen...  

Lejjebb is dolgoztak 

Mint a Boon.hu részletesen foglalkozott vele, az avasi kilátó projektnek nem csupán a tévétorony és közvetlen térségének rendezése a része. Lejjebb, a belváros felé, az Avas belváros felőli aljában, a Toronyalja utca egy részén felszedték és újrarakták a nagykockakő burkolatot a meglévő kövek felhasználásával mintegy 400 négyzetméter területen. A korábbi aszfalt burkolatú szakaszokat is elbontották, és azok burkolatát is kockakőre cserélték.  

avasi-lepcsosor-20-aj
Innen hiányzik valami
Fotó: Ádám János

A munkálatok fontos része volt az is, hogy a református műemléktemplom tőszomszédságában lévő Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész is megújuljon. Lényegében itt indul el a kilátóhoz vezető útvonal, amelynek döntő része lépcsősorokból áll.

A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kellett elvégezni rekonstrukciós munkálatokat. 

A Palóczy-emlékmű közvetlen környezetében a beton burkolatok és a nagyméretű lapok helyreállítását is el kellett végezni. A lépcsősor korlátait tartó oszlopok felületi hibáit is kijavították például, valamint az emlékmű körüli kockaköves területét és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor homokköves részeit kellett helyreállítani.

avasi-lepcsosor-17-aj
Hibás lépcsőfokok
Fotó: Ádám János

Gödrök, kátyúk 

Mellékelt képgalériánkon is látható, hogy valami hiba csúszott a kivitelezésbe, vagy még nem sikerült befejezni a munkát, mert – mint több olvasónk is jelezte – hibás lépcsőfokok, bokatörő kátyúk vannak az útvonalon, sőt egyszerű szalaggal sebtében jelzett nagyobb gödrök is akadnak a lépcsősor tetején. Remélhetőleg ezek hamarosan eltűnnek, mert egyre többen fedezik fel maguknak újra a területet, és próbálnak feljutni a lépcsősoron a megújult avasi kilátóba.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában