Felújítják

2024.01.21. 07:00

Nem elég a ráncfelvarrás, van munka elég a hajdanvolt Hámor éttermen

Miskolc - A szakembertől megtudtuk, pontosan mit kell és hogyan javítani az épületen. A tulajdonos azt kérte, utána legalább 50 évig ne kelljen újra hozzányúlni.

Hajdu Mariann

A hajdanvolt Hámor étterem most új külsőt kaphat

Fotó: Bujdos Tibor

Korabeli fotók és az idősebbek emlékezete is segít majd újraépíteni a Hámor éttermet, tudtuk meg Ujpál Zsolttól (művésznevén Gilberttől), aki kőfaragóként, kőszobrászként vállalta el a hajdanvolt étterem felújítását.

Arról tavaly tavasszal írtunk először, hogy Béres Bence, a miskolci Brs Klíma és Gázcentrum és a Meleget.hu épületgépészeti webáruház tulajdonosa megvásárolta a pusztulófélben lévő épületet. S bár nem tervezi, hogy később étteremként üzemeltetné, de szeretné olyanná visszaépíteni, amilyen korábban volt. Sőt, a sok helyiség egyikét kiállítóteremnek szeretné berendezni, ahol bárki megismerheti az épület történetét: korabeli tárgyak, fotók emlékeztetnek majd a múltra.

Az oszlopok 70 százaléka sérült  

Ujpál Zsolt megtiszteltetésnek érzi a feladatot, erről így posztolt Facebook oldalán:

Hálás vagyok az életnek, hogy részem lehet abban, hogy korhűen visszaállítsuk ennek az épületnek a korábbi fényét.

Mint a Boon.hu-nak elmondta, kötődése is van hozzá, hiszen volt felesége szülei vezették egy időben az éttermet. És az sem véletlen, jegyezte meg, hogy épp őt bízták meg a feladattal. Kevés olyan szakember van az országban rajta kívül, aki műemlékvédelmi épületek felújítására szakosodott.

Ujpál Zsolt, Gilbert kőszobrász
Fotó: Ádám János

- Augusztus végén keresett meg Bence, hogy nézzem már meg, mit lehetne kezdeni az épülettel. Először azt hittük, csak itt-ott kell javítani, de kiderült, hogy az oszlopok több mint 70 százaléka olyan szinten sérült a megfelelő karbantartás hiánya miatt, hogy majdnem minden díszítőelem cserére szorul. Arra jutottunk, hogy legyártunk minden műkő elemet, több mint 700 darabról van szó - magyarázta. Az oszlopfők is sérültek. Ez utóbbiakat nem távolítják el, vannak különböző szobrászanyagok, amikkel pótolni lehet a sérüléseket. Nagyon sok lábazati elem is elmozdult, ezeket a helyére rakják. Már túl vannak a tervezésen, most azon gondolkodnak, hogyan lehetne minél rövidebb idő alatt hatékonyan elvégezni a gyártást, a munkát.

A teljes felületet újravakolják

- Már elkezdték eltávolítani a vakolatot - mondta.- Eredetileg nem akarta az egészet leszedni a tulajdonos, csak ott, ahol laza, de azt javasoltam, hogy ilyen esetekben hosszútávon az a jó, igaz, költségesebb megoldás, ha a teljes felületet újravakoljuk. Arra ugyanis nincs garancia, hogy a meghagyott felületen lévő vakolat néhány év múlva nem esik le. 

Ilyen volt az épület 65 éve, 1959-ben, az átadás évében. Forrás: Fortepán, Bauer Sándor

Ujpál Zsolt hangsúlyozta, a műemlékvédelmi épületek felújításánál gyakran esnek abba a hibába, hogy csak foltokban javítanak. Kicsit olyan ez, jegyezte meg, mint a kátyújavítás. Ha csak az úthibát aszfaltozzák, akkor minden áldott évben újra javítani kell valamit.

- Amikor ezt mondtam, Bence szabad kezet adott és arra kért, törekedjünk rá, hogy a következő ötven évben ne kelljen újra hozzányúlni az épülethez. Ennek külön örültem, mert kevés az olyan vállalkozó Miskolcon, aki értéket ment.

Kérdés, milyen színű volt

Ujpál Zsolttól még megtudtuk, ebben az évben a homlokzatot újítják fel, utána részt vesznek a teljes kert felújításában és a régi kőfalakat és a kerítést is átnézik: ahol hiányoznak a kövek, ott pótolják. A tulajdonos a régi kandeláberek pótlásában is kérte a segítségét, ehhez kovácsokat vonnak be.  A teljes felújítás egyébként akár 15-20 évig is eltarthat.

Régi fotók alapján dolgoznak. A szakember javasolta a tulajdonosnak, hogy hozzanak létre egy  közösségi oldalt a  Facebookon, ahová várnak még további fényképeket, történeteket, sőt, találkozókat, bejárásokat is szerveznének az épületbe, hogy az emlékezők segítségével minél korhűbb legyen a végeredmény.

- Például már az is kérdés, hogy milyen volt az étterem eredeti színe, a régi fekete-fehér fotók ezt nem adják vissza. Talán fehér lehetett. Néhány helyen sárga részeket is látunk, de lehet, azok már abból az időből valók, amikor a 90-es években már bútorbolt működött a hajdanvolt, 1959-ben átadott patinás étterem helyén. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában