Beruházás

2024.01.13. 07:00

Már szinte kezdik is: épülhet az Avalon-ház (látványtervekkel)

Miskolc - Úgy másfél év alatt készülhet el az új lakóház a Szent István tér mellé.

Hajdu Mariann

A kavicsos parkoló a Szent István tér mellett

Fotó: ÉM

Ha megkapják az építési engedélyt januárban - és azt követően jogerőre emelkedik - akkor szeretnék elkezdeni az előértékesítést, és amikor a kiviteli tervek is elkészülnek, akkor az építést, mondta a Boon.hu-nak Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője. A Szent István tér mellé tervezett lakóházról van szó.

- A kezdéstől számítva 1,5 év alatt készül el a beruházás, a kivitelezők még nem ismertek, mert minden esetben pályáztatjuk a projektjeinket, és az alapján döntünk és szerződünk - tudtuk meg Tóth Róberttől. 

A miskolci leendő főtér térfala lesz

A lakóház a leendő miskolci főtér térfalaként épülne meg, ez is az oka annak, hogy különösen fontos, milyen lesz. A terület magántulajdonban van,  a Hell cégcsoporté, része az Erzsébet fürdő mögötti kavicsos parkoló, és a korábbi Grizzly söröző területét is magában foglalja. Az Avalon Center Kft. néhány éve luxus irodaházat tervezett a területre, ám az a tervek alapján túl nagy lett volna: a környéken élők és egy civil csoport tiltakozott a megépítése ellen. Végül nem kapott építési engedélyt arra hivatkozva, hogy műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. A cég így lemondott az irodaépítésről (épített egyet a Zsigmondy utcán), új terveket készített, egy lakóházét, a terveket 2022 nyarán hozták nyilvánosságra.

Hosszú engedélyezési eljárás következett, most végre pont kerülhet a végére, és elkezdődhet az építkezés.

Van némi eltérés a korábbi tervektől

Tóth Róberttől látványterveket is kaptunk, ezek majdnem olyanok, mint a már korábban nyilvánosságra hozottak, de azért van némi eltérés. Kérdeztük, figyelembe vették-e egy civil csoport (Miskolcról másképpen) javaslatát az áttervezésnél, ők a homlokzaton változtattak volna, és több zöldterületet szerettek volna az épület környékén.

- Minden a civilektől és a szakmától kapott észrevételt lehetőség szerint kezeltünk - válaszolta Tóth Róbert. - Ahogy már korábban is mondtuk, a terület beépítési intenzitása  az általam ismert előzménytervekhez képest a legkisebb, illetve az épületek elhelyezése is gondosan tartja a távolságot a meglévő épületektől. Így nagy terek alakultak ki az épületek között, hangsúlyos a passzázs, ami a tereket  összeköti, és még sorolhatnám azokat az építészeti megoldásokat, amiket alkalmaztunk.  Tisztelettel elfogadtuk a terv készítésekor nagy tapasztalattal, Miskolc ismerettel rendelkező akadémikus tervező iránymutatásait is. 

Nagy az érdeklődés a lakások iránt

Érdeklődtünk, elindult-e már a lakások értékesítése is.

- Megkezdését be fogjuk jelenteni, lehetőség lesz online formában is a szabad lakások között böngészni - fogalmazott az ügyvezető. - Az érdeklődés kimagaslóan nagy, úgy érezzük, a Miskolcon és a környéken élő lakosok nagyon várják az új, modern lakóközösség kialakulását városunkban.

Júliusra épül át a Központi Leánykollégium

Az Avalon Center Kft. egy másik építkezésbe is kezd a miskolci belvárosban, a Központi Leánykollégiumot építik újjá, ennek részleteiről nemrég számoltunk be. Tóth Róbert ennek kapcsán most elmondta a legfrissebb fejleményeket: nagy erőkkel zajlik a bontás, július végére tervezik az apartman hotel átadását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában