Újratervezés

2021.10.31. 20:00

Lakóház lesz kávézóval, passzázzsal

Új épületet terveztek a korábbi helyett, jövő év elején kezdené az építkezést az Avalon Center Kft.

Hajdu Mariann

Fotó: ÉM

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a miskolci közgyűlés azt a magánterületet, ami Miskolc főtere, a Szent István tér mellett található. A terület a Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. tulajdonában van, korábban irodaházat tervezett oda a cég, ám az akkori tervek megvalósításáról később lemondott. Azt tudtuk, hogy előbb-utóbb szeretne építkezni a tulajdonában lévő ingatlanon a cég, de részleteket még nem lehetett tudni. Ami biztos volt, hogy egy másik luxusirodaház építésébe már belekezdtek a Zsigmondy utcában (illetve az Északterv volt épületét építik újjá), és azt is biztosan lehet tudni, hogy a miskolci főtér megépítését halasztotta a miskolci önkormányzat. A beruházásra szánt összeget az Avastető fejlesztésére csoportosították át, bizonyára azért is, mert nem mindegy, hogy milyen épület épül a főtér leendő térfalaként.

Gyors megvalósítás

– Örülünk, hogy Miskolc városának is stratégiailag fontos a megyeszékhely főterének kérdése, és ezért nyilvánította kiemeltnek ezt a területet, amivel mi is maximálisan egyetértünk – válaszolt a döntés okát firtató kérdésünkre Tóth Róbert, a beruházó Avalon Center Kft. ügyvezetője. – Amennyiben a sikeres tárgyalásokat követően a finisbe ér a projekt, akkor ez a státusz segíteni és gyorsítani fogja a különböző engedélyezési folyamatokat, hogy a beruházás, miután a konszenzus megszületett, minél előbb megvalósulhasson.

2022 első negyedében kezdődhet el az építkezés – Tóth Róbert

Egy ilyen volumenű projekt tervezésekor elsődleges szempont, jegyezte még meg az ügyvezető, hogy mennyire gyorsan tud megvalósulni a jövőben, mivel napjainkban a beruházáshoz kapcsolódó költségek – akár az építőanyag, akár a munkaerő tekintetében – nagyon gyorsan változnak, és nehéz az előre kalkulált tényezőket és árakat mindvégig tartani.

Az Avalon Center Kft. korábban tervezett beruházása az Avalon Business Center lett volna. A luxusirodaház terveit nem fogadták kitörő örömmel a környéken élők és civil szervezetek sem, úgy látták, hogy bár maga az épület modern és szép a tervek alapján, de léptékeiben túl nagy a leendő miskolci főtér mellé. Nem szerették volna, hogy üzletközpontként is funkcionáljon, de főként többszintesre tervezett, 350 férőhelyes mélygarázsa verte ki a biztosítékot.

Kompromisszum született

A környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal ugyan még megadta a szükséges engedélyeket, ám a tiltakozók fellebbeztek, és a másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal egy állásfoglalás alapján kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Az Avalon először az átterveztetés mellett döntött, ám később lemondott az ingatlan megépítéséről. A cég vezetése úgy nyilatkozott később lapunknak, hogy magáról az építkezésről nem mondanak le, de kompromisszumos megoldásra törekednek az érintettekkel, a miskolci önkormányzattal és a civilekkel is.

– Megszületett a kompromisszum? – kérdeztük, Tóth Róbert úgy válaszolt: igen. A tárgyalások eredményeként – meghallgatva és elfogadva a városvezetés és a civil szervezetek álláspontját, miszerint a városnak nincsen szüksége háromszintes mélygarázsra – a korábbi, nagyobb kapacitású mélygarázs helyett csak egy egyetlen szintes, kisebb teremgarázs megépítése mellett döntöttek, ami kizárólag a megépítendő projekt igényeit szolgálja ki. Megjegyeztük, korábbi nyilatkozataik szerint a városvezetés kérése az volt, hogy ne csak az iroda jellegű funkció domináljon, hanem egy olyan épület jöjjön létre, amelyben a délutáni és esti időszakban is van élet. Hogyan érvényesül ez majd? – kérdeztük.

A főtér térfala lesz

– Valóban ez volt a beruházással kapcsolatban a másik kérés, így a korábbi elképzelésünkkel szemben az épületben zömében társasházi, lakófunkciót alakítunk ki, beépülve ezzel Miskolc belvárosi életének vérkeringésébe – válaszolt Tóth Róbert. Mint jelezte, a projekt belső udvarában számos olyan teret terveznek, amit mindenki használhat majd, például az Erzsébet térre egy passzázs vezet majd át kávézókkal és egyéb közösségi életet szolgáló elemekkel. – A messzebbről idelátogató turistáknak is egy dinamikusan fejlődő belváros képét fogja mutatni – hangsúlyozta az ügyvezető.

Megkérdeztük, mennyiben vesz részt az Avalon a miskolci főtér terveinek kialakításában. Tóth Róbert válaszából kiderült, semennyire, mint fogalmazott, beruházásuk magas színvonalú minőséget képvisel majd, „így Miskolc város főterének méltó térfalaként fog szolgálni”.

Szerettük volna megismerni a konkrét terveket is, ám az ügyvezető még türelmünket kérte.

– Úgy gondoljuk, hogy az egyeztetések már tényleg a finisben vannak, így akkor szeretnénk megmutatni a projektet a széles nagyközönségnek, amikor már minden részletében leegyeztetett a koncepciónk. Bízunk abban, hogy erre minél hamarabb sor kerül.

A tervezés egyébként a vége felé tart, jegyezte meg Tóth Róbert, és ha az engedélyezés is gond nélkül halad, akkor terveik szerint 2022 első negyedében kezdődhet el az építkezés.

(A borítóképen: Megszületett a kompromisszum, megoldódhat a terület sorsa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában