Ez nem lesz semmi!

2023.09.05. 14:02

Hétfőtől gyalogosközlekedési káosz várható a miskolci Búza téren + fotók

Miskolc - Megkezdődik a balesetveszélyes, erősen leromlott állapotú miskolci Búza téri aluljáró lépcsőinek a felújítása.

Szaniszló Bálint

Ilyen állapotban van a Búza téri aluljáró lépcsősora.

Miskolc egyik legforgalmasabb környékének lépcsősorain, a Búza téri földalatti átkelőhely 1978-as megépítése óta nem történt átfogó rekonstrukció, a gránitlapok több helyen megcsúsztak, a lépcsők állaga pedig helyenként már életveszélyesen leromlott. Egy évvel ezelőtt mi is szóvá tettük - és azóta időről időre –, hogy a Búza téri aluljáró állapota köszönő viszonyban sincs közlekedési fontosságával. A Boon.hu cikkei arról szóltak, az aluljáró elhanyagolt, erősen felújításra szorult állapotú. Már a felületes szemlélő is láthatta hónapokkal ezelőtt, hogy gyakorlatilag minden eleme javításra, cserére szorul. A lépcsőelemek meglazultak, a fémelemek rozsdálnak.

Drasztikus romlás

A helyzet azonban az utóbbi hónapokban drasztikusan tovább romlott. A lépcsősorok állapota olyan, hogy azokat már csak az imádság tartja. Kilazultak, kifordultak a lépcsőfokok. Egyre többen félve használták a lépcsőket, tartva a  balesetveszélytől.    

Van mit kijavítani

Nemrég szükségessé vált, hogy elkordonozzák a balesetveszélyesebbnek ítélt lépcsőket.  

Dr. Mokrai Mihály önkormányzati képviselő egyébként a tavaly májusi önkormányzati ülésen közérdekű hozzászólásban sürgette a városvezetést a probléma megoldására, az aluljáró felújítására. Veres Pál polgármester írásban válaszolt néhány hét múlva a képviselőnek egy diplomatikusan bevezetett levélben: „Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a lehetőségeihez mérten törekszik a tisztelt képviselő úr által is jelzett – régóta ismert és orvoslásra váró – probléma mielőbbi megoldására.” Kiderült azonban, hogy a felújítás - a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szerint - mintegy 50 millió forintba kerülne. A városnak pedig nincs pénze az egyre romló állagú aluljáró felújítására, de - mint fogalmazott a levél – „folyamatosan vizsgálja azon lehetőségek körét, amelyek következtében mielőbb sor kerülhet a Búza téri gyalogos aluljáró korszerűsítésére...”  

Nem halogatható 

Most már az a helyzet következett el, hogy nem lehet halogatni az aluljáró lépcsőinek teljes felújítását. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakemberei felmérték a lépcsők állapotát, majd - mint állítják - a munkát úgy ütemezték, hogy az a lehető legkisebb mértékben zavarja majd a közlekedést. Mindezek alapján az aluljáró lépcsősorainak három ütemben történő felújítása szeptember 11-én, hétfőn kezdődik.  

A Búza téri aluljáró éjjel

Az első ütemben a Centrum felőli kijáratot zárják le várhatóan szeptember végéig. Ezt követi a második szakasz, amikor a Zsolcai kapui kijáratnál folytatódnak a munkák, a kijárat keleti vagy nyugati ágai közül egyidejűleg csak az egyiket zárják le. A harmadik ütemben várható a legnagyobb közlekedési káosz: a Búza téri kijáratot zárják le, ami előreláthatólag október végéig tart.

Ezt követően szerelik a lépcsőkre a gránit lapokat. Ebben a szakaszban már csak részlegesen lesznek lezárások, minden irányba lehet majd közlekedni. A teljes felújítás várhatóan november végére készül el.  

Tájékoztató táblák 

Az aluljáró kijáratainak lezárása során – minden ütemben, az annak megfelelő tartalommal – szöveges, valamint térképes tájékoztató, útirány-jelző táblákat helyeznek ki. A felújtás idejére a miskolci önkormányzat a közlekedők megértést és a türelmét kéri.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában