Megdöbbentő

2023.07.11. 20:00

Már a gaz is felverte a Búza téri aluljáró életveszélyes lépcsősorát

Tavaly azt mondták, nincs pénz a felújításra, állítólag most van, mégsem kezdődik a felújítás.

Szaniszló Bálint

A gaz is felverte már a lépcsősorokat

Fotó: SZB

Az elmúlt szűk egy esztendőben számatalan alkalommal tette szóvá a Boon.hu Miskolc legforgalmasabb gyalogos aluljárójának állapotát. Falra hányt borsó volt minden leírt mondat, nem történt semmi az egyre romló állapotú aluljáró jobbá tétele érdekében. Most kapkodva cselekszik a miskolci önkormányzat.  

Éltveszélyes a lépcsősor
Fotó: SZB

Május 15-én, hétfőn délelőtt - némi meglepetésre - a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakemberei jelentek meg a a Búza téri aluljárónál. Elkordonozták az aluljáró két legforgalmasabb lépcsősorának egy-egy oldalát. Azokat, amelyek balesetveszélyesebbnek tűntek. Abban reménykedtünk, ez azt jelenti, hogy mihamarabb elkezdődik a felújítás, ám a megjelölt időpont óta csaknem két hónap telt el érdemi változás nélkül. Ez így persze nem igaz, mert a lezárt lépcsők között felütötte a fejét a gaz.

A lezárás napja

Az elmúlt egy esztendőben igyekeztünk világossá tenni a kétkedőkben is, hogy a Búza téri aluljáró állapota köszönő viszonyban sincs közlekedési fontosságával. A Boon.hu cikkei arról szóltak, az aluljáró elhanyagolt, erősen felújításra szorult állapotú. Már a felületes szemlélő is láthatta hónapokkal ezelőtt, hogy gyakorlatilag minden eleme javításra, cserére szorul. A lépcsőelemek meglazultak, a fémelemek rozsdálnak. 

A helyzet aztán az utóbbi időbe drasztikusan tovább romlott. A lépcsősorok állapota olyan, hogy azokat már ránézni sem biztos, hogy szabad. Kilazultak, kifordultak a lépcsőfokok.   

Gaz a lépcsők között
Fotó: SZB

Ebben a helyzetben jött el a lezárás napja, amikor az is kiderült, hogy mintegy 50 millió forintba kerül a lépcsősorok újraépítése. Veres Pál polgármester azt mondta, hogy - kerül, amibe kerül - megoldják a gondot. Az is elhangzott, hogy a nyár végére végezhetnek a munkákkal, amelyet úgy kell megoldani, hogy közben a gyalogosforgalmat ne akadályozzák. A nyár fele eltelt és még nem látni mozgolódást a lépcsősorok mentén. Dr. Mokrai Mihály, a terület DK-s önkormányzati képviselője egy a helyzet tarthatatlanságát taglaló Facebook-bejegyzéshez azt írta kommentjében, hogy "meg lesz csinálva még az évben". A nyár vége és az év vége között azonban elég nagy a hézag.

Ígérethalmaz 

Dr. Mokrai Mihály egyébként a tavaly májusi önkormányzati ülésen közérdekű hozzászólásban sürgette a városvezetést a probléma megoldására, az aluljáró felújítására. Veres Pál polgármester írásban válaszolt néhány hét múlva a képviselőnek egy diplomatikusan bevezetett levélben: „Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a lehetőségeihez mérten törekszik a tisztelt képviselő úr által is jelzett – régóta ismert és orvoslásra váró – probléma mielőbbi megoldására.” Kiderült azonban, hogy a felújítás - a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szerint - mintegy 50 millió forintba kerülne. A városnak pedig nincs pénze az egyre romló állagú aluljáró felújítására, de - mint fogalmazott a levél – „folyamatosan vizsgálja azon lehetőségek körét, amelyek következtében mielőbb sor kerülhet a Búza téri gyalogos aluljáró korszerűsítésére...”  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában