Nem utazhatnak buszon, villamoson

2023.08.16. 20:00

Megoldásra várnak a mozgáskorlátozottak Miskolcon

Az egyik helyi mozgáskorlátozott-egyesület azt állítja, velük senki nem egyeztetett a mopedesek kitiltásáról a tömegközlekedési eszközökről, a városháza szerint azonban ők folyamatosan egyeztetnek a mozgássérülteket képviselő egyesületekkel.

Nagy port kavart Miskolcon a mopedeseket érintő szabályozás, amely szerint kitiltották őket a tömegközlekedési járművekről a városban.

„Június végén az egyik tagunk jelezte, hogy leszállították az egyik villamosról Miskolcon, mert a mozgáskorlátozottak által használt mopeddal szeretett volna utazni a menetrendszerinti járaton” – erről beszélt portálunknak Gergely István, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének elnöke, amelyről mi is beszámoltunk korábban. (Ez az egyesület a városban az egyik legnagyobb mozgáskorlátozottakat tömörítő egyesület - a szerk.)

„Én sem értettem a dolgot, és egyből írtam a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nek, amely jelezték felém, hogy már ők januárban meghozták ezt a rendeletet, amely alapján nem szállítanak mopedeket a járataikon” – mondta. Hozzátette: elnézést kértek, hogy velünk nem egyeztettek. „Múlt héten kaptam megkeresést a közlekedési vállalattól, hogy egyeztessünk a kialakult helyzet megoldása érdekében, így a napokban lesz egy megbeszélés, de a rendelet megalkotása előtt minket nem kerestek” – húzta alá.

Az elnök elmondta, hogy a szabályozás mély megdöbbenést keltett a tagokban.

„Több városban is kitiltották a mopedeseket a járatokról, de nem értettem az időzítést, hogy miért pont most kellett ezt a rendeletet érvényesíteni, hiszen korábban nem kaptunk erről értesítést sem” – mutatott rá.

Arról is beszélt, hogy a soron következő egyeztetésen az a céljuk, hogy legalább a villamosra visszaengedjék a mopedes mozgássérülteket.

Állítják: egyeztetnek

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a miskolci városháza sajtóosztályát is, hogy mely mozgáskorlátozott egyesülettel egyeztettek és mikor.

„Évek óta folyamatosak az egyeztetések a mozgássérülteket képviselő egyesületekkel, mások mellett például a Mozgegylettel annak érdekében, hogy a mozgásukban korlátozottak minél zökkenőmentesebben igénybe tudják venni a közösségi közlekedési eszközöket Miskolcon” – hangsúlyozták.

Hozzátették: balesetveszélyes megoldások azonban a többi utas testi épségét veszélyeztetnék, ide tartoznak a mopedek is, amelyek mérete jelentősen meghaladja a járműveken a kerekesszékesek számára kijelölt, maximum 100 centiméterszer 80 centiméter nagyságú területet, rögzítésüket pedig nem lehet megfelelően megoldani. Emiatt történt is már baleset korábban, a közlekedési vállalatnak pedig valamennyi utasának testi épségére figyelemmel kell lennie.

Arra is kitértek, hogy a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületével a napokban kerül sor újabb egyeztetésre – írták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában