Felülvizsgálatot kérnek

2023.08.09. 12:50

A Fidesz-KDNP szerint megalázó helyzetbe hozták a mozgássérültek egy részét Miskolcon - reagálással frissítve!

A helyi Fidesz-KDNP frakciót megdöbbentette a mozgáskorlátozottak egy részének kitiltása a tömegközlekedésből és felajánlották együttműködésüket a helyzet megoldására. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. korábban azt közölte, hogy a „biztonságos utazás miatt hozták meg a döntést”.

Ujlaki Attila

Hollósy András önkormányzati képviselõ és Bajusz Gábor önkormányzati képviselõ

Fotó: Bujdos Tibor

Megalázó és méltatlan helyzetbe hozta a mozgáskorlátozottak egy részét a baloldali városvezetés Miskolcon – mondta szerda reggeli sajtótájékoztatóján Bajusz Gábor, a miskolci Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője. Ezt azzal indokolta, hogy szerintük egyeztetés nélkül tiltották ki az elektromos mopedeket a busz és villamos járatokról. „Egyes esetekben rendőrt is hívtak a mozgássérültekre, akiket teljesen megaláztak nehéz helyzetükben. Azt javasoljuk, hogy az érintett mozgássérülteknek szerezzenek be olyan eszközöket, melyekkel biztonságosan tudják használni a miskolci tömegközlekedést” – mondta.

Biztonsági rögzítéssel megoldható az utazás

Hollósy András, a miskolci Fidesz-KDNP frakciószóvivője már arról beszélt, hogy információik szerint a Vasúti Hatósági Főosztály alaposan megvizsgálta az átadás előtt mind a 31 darab, Skoda 26T típusjelű miskolci villamost, amelyen négy olyan pont található, ahol mozgássérülteknek és babakocsiknak kialakított, biztonsági övvel ellátott rész van kialakítva. „A hatóság nem tiltotta meg az elektromos mopedek szállítását, a városok jogkörébe, szubjektív megítélése alá esik, hogy mit és hogyan alkalmaznak. Bár Budapesten és Debrecenben már évek óta nem lehetséges a közlekedési vállalat szabályzata alapján hasonló járművek utaztatása, nemrégiben a 4-es, 6-os Combino villamosokon elvégeztek egy tesztelést a közlekedési vállalat és a mozgássérült szervezetek bevonásával” – mutatott rá.

A frakciószóvivő azt is elmondta, hogy korábban megvizsgálták a villamosok esetében, hogy egy extrém, 30 kilométer/órás vészfékezés esetén, egy mopedjében ülő emberre, amely mintegy 200 kg súllyal bír, hogyan reagál a biztonsági öv. „A tesztelés bebizonyította, hogy biztonsági rögzítéssel megoldható az utazása ezeknek a mozgássérült embereknek. Ennek alapján javaslatot teszünk a városvezetésnek, hogy vizsgálják felül az elektromos mopedek, villamoson történő biztonságos közlekedési lehetőségét. Ebben partnerek vagyunk és felajánljuk együttműködésünket a mozgáskorlátozottak érdekében” – húzta alá.

Milyen alternatívát ajánlanak?

Korábban egy utas osztotta meg a szerinte megalázó intézkedést, miszerint azért szállították le az egyik villamosról, mert mozgássérült mopeddal szerette volna igénybe venni a járművet. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. azzal magyarázta a döntését, hogy: „nem kizárni akarják a mozgáskorlátozott utasokat a tömegközlekedésből. A biztonságos utazás miatt hozták meg a döntést.”

Kerestük a Városháza sajtóosztályát az ügyben. Válaszukat ezúttal is – kérésüknek megfelelően – változatlan formában közöljük.

Mi indokolta a mozgáskorlátozott járművek kitiltását az MVK járműveiről?

Az MVK Zrt. nem tiltotta meg a mozgást segítő eszközökkel történő utazást, kerekesszékkel és elektromos kerekesszékkel jelenleg is igénybe vehető a közösségi közlekedés Miskolcon. A tiltás kizárólag a mopedekre vonatkozik.

Hangsúlyozzuk, hogy nem a mozgáskorlátozott utasok közösségi közlekedésből történő kizárása a cél, hanem az, hogy valamennyi utas biztonságosan tudjon utazni. A mopedekkel kapcsolatos szabályozás módosítására elsősorban azért volt szükség, mert egy moped mérete jelentősen meghaladja a járműveken kerekesszékesek számára kijelölt – maximum 100 cm x 80 cm nagyságú – területet. Az elektromos mopedek ráadásul a méretük és műszaki paramétereik miatt az autóbuszokon és villamosokon nem rögzíthetők teljes biztonsággal, arra a mopedeken kialakított mágnesfék önmagában nem alkalmas, így veszélyeztetik a többi utas biztonságát.

Fontos szempont, hogy a mopedeken menet közben személy nem ülhet. A járműveken található heveder a moped elején lévő rögzítési lehetőség hiánya miatt pedig fékezéskor, kanyarodáskor elmozdulhat, kézi erővel nem tartható vissza. Az a tény, hogy a mopedek az áramtalanításuk után – megfelelő műszaki állapot esetén – nem gurulnak el, csak minimális mozgatásuk végezhető, a rögzítésüket nem tudja helyettesíteni.

Az MVK Zrt. az üzletszabályzat módosításakor figyelembe vette az Egyenlő Bánásmód Hatóság hasonló ügyben hozott döntéseit, határozatait, az ezekben szereplő szakértői véleményeket, illetve más közlekedési vállalatok gyakorlatait. Az elektromos moped szállítása nem engedélyezett például a helyközi közösségi közlekedésben Debrecenben, Pécsett és Tatabányán sem.

Milyen utazási módot javasolnak egy Diósgyőrből a Tiszai Pályaudvarra utazni kívánó mozgáskorlátozott számára?

Javasoljuk a kerekesszék, vagy elektromos kerekesszék használatát. Amennyiben a mozgáskorlátozott utas nem rendelkezik kerekesszékkel, vagy azt nem tudja használni, akkor lehetősége van támogató szolgálat segítségét kérni speciális szállításra (ilyen támogató szolgálat például Miskolcon a Máltai Szeretetszolgálat, Szimbiózis Alapítvány stb).

Nem tartják-e diszkriminatívnak az intézkedést?

Nem tartjuk diszkriminatívnak az intézkedést, mivel a mozgásukban korlátozott utasok számára az eljutást kerekesszékkel továbbra is lehetővé tesszük. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság „Az elektromos mopeddel a tömegközlekedés használata megtagadható” című posztjából egy debreceni példát idézve:

„a közlekedési vállalat a járművein lehetővé teszi az elektromos kerekesszékkel közlekedő utasok szállítását, és önmagában az a körülmény, hogy a más típusú segédeszközt (elektromos moped) használóknak biztonsági okokra hivatkozással megtiltja a járművein történő utazást, nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét. ”

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában