Veszély!

2023.07.18. 17:30

Negyven fok fölött akár fel is robbanhat a dinnye

Még a tavalyinál is nagyobb kínálat várható a nyár egyik kedvenc gyümölcséből.

Pap Gyula

Ilyen a magyar dinnye

Fotó: Ádám János

Az idei szezon elején a szokottnál hűvösebb és fényszegényebb időjárás nem könnyítette meg a görögdinnye-palánták nevelését, majd kiültetését. Ám ez május végén megváltozott, azóta tartósan kedvező az időjárás, tehát nem lesz gond az idei magyar dinnyeterméssel. 

A múlt évhez képest a görögdinnye termőterülete 9-10 százalékkal növekedett, így Magyarországon 2900 hektáron termesztik a görög-, 310 hektáron pedig a sárgadinnyét.  

A nyár egyik kedvenc gyümölcséből előreláthatólag 130 ezer tonna betakarított termés lesz szeptember végéig, sárgadinnyéből pedig 10-12 ezer tonnára számítanak a dinnyespecialisták.  

– A sárgadinnyének két típusa elterjedt, a kantalup típusú sárgadinnyét fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben, és a gália típust, amit általában halványzöld mézdinnyének hívnak – mondta Nagy Irénke, aki a Búza téri piacon dolgozik. Ezek kilója 800 forint körül mozog. A görögből a zöld és halványzöld csíkos crimsont ismerik sokan, ezt termesztik és fogyasztják a legnagyobb arányban. Ezek között a magvas fajta a nyolcvan százalékát jelenti a termesztett, illetve fogyasztott fajtáknak, az ára 550 forint kilónként jelenleg. Egyre népszerűbbek a kisebb méretű fekete színű fajták, ami gyakorlatilag magszegény – tudjuk meg.

Ma már nem lékelnek  

Marikáék családja évtizedek óta foglalkozik dinnyetermeléssel, minden csínját-bínját ismerik. Ma már nem gyakorlat a lékelés, hanem a többéves személyes kapcsolat és bizalom miatt rájuk bízzák a dinnyeválasztást. A dinnye minőségét többek között az befolyásolja, hogy milyen volt az időjárás, milyen időszakban szedték le: a reggeli harmat fölszáradása után célszerű szedni. A hangot illetően pedig az „erős, mély csizmahang” az etalon – tudjuk meg. Az időjárás pedig annyira befolyásoló tud lenni, hogy volt eset rá, hogy 40 fok körüli hőmérsékletben felrobbantak a dinnyék, ami miatt azután – a rovartámadás elkerülése végett – a termés nagy részét meg kellett semmisíteni.  

A hazai görögdinnye háromnegyedét Magyarországon értékesítik, a többit exportálják. A világon csaknem négymillió hektáron folytatnak dinnyetermesztést: Európán belül Olaszország, Görögország és Törökország a három legjelentősebb dinnyetermesztő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában