Dilemma

2023.07.16. 15:30

Kérdés, hogy megéri-e még befőzni

A gyümölcs és a cukor árának drasztikus emelkedése miatt idén joggal merül fel a kérdés, hogy érdemes-e befőttet elrakni télire vagy saját készítésű lekvárt, szörpöt készíteni. Persze szerencsés helyzetben vannak, akik saját terméssel rendelkeznek.

Póczos Nikolett

Cibik Tiborné lekvár és befőtt készítő vállalkozó. A házi főzésű lekvárnak nincs párja

Fotó: MW

A nyár hónapjai más-más gyümölcs érésével adnak lehetőséget, hogy elraktározzuk a finom ízeket télire. Az idei gyümölcs- és cukorárak mellett a háziasszonyoknak most lehet, hogy gazdaságosabb készen, a boltban megvenni ezeket. A Búza téri piacon sétálgatva és beszélgetve, valamint a különböző fórumokat olvasgatva mértük fel a helyzetet. 

Saját gyümölcsből igen 

Vegyük például a meggyet. Az interneten fórumozók 400 forintos átlagárral számoltak, viszont a befőtt átlagosan 500–800 forintba kerül. Bár egy üvegbe nem fér bele egy kiló, de nem is egy üveggel számolunk ilyenkor. Vegyük még hozzá a cukrot, ami ugyancsak nem olcsó, a fűszereket, az áramot/gázt. És persze azt a sok időt, amit rászánunk a készítésre, remélve azt, hogy a hónapok alatt nem romlik el vagy forr fel. És ebbe még az üveg ára nincs is benne – írják. Persze legjobban az jár, akinek saját gyümölcse van, hiszen még ha a piacon bízunk is a termelők szavában, a nagyáruházakban nem tudjuk mindig ellenőrizni a gyümölcsök származási helyét. Nagy mennyiségű befőttet azok a családok fogyasztanak előszeretettel, ahol savanyúság helyett a húsokhoz kompótot tálalnak fel. A bejegyzések szerint az otthoni lekvár- vagy dzsemfőzés is annak éri meg, aki nagy tételben gondolkodik, mert az egész család szereti, pár üve­gért nem érdemes belekezdeni. És ott vannak még a divatos díszítéssel rendelkező befőttesüvegek is, melyek árának csak a pénztárca szabhat határt. A legolcsóbb, legegyszerűbb 720 milliliteres üveg tetővel, kerekítve, 300 forintos átlagáron kapható. 

Érdemes megtanulni 

Ha az árakat nem vesszük figyelembe, azzal természetesen nem lehet vitatkozni, hogy a saját magunk készítette szörp, lekvár, befőtt egészségesebb, mint a bolti társaik. Előbbiekben jó esetben nincsen tartósítószer, vagy ha van, csak kis mennyiségben. Ráadásul megfizethetetlen a nagymama által üvegbe zárt és polcra tett befőtt, savanyúság, lekvár, szörp. S az évek alatt magunk is megtanulhatjuk a befőzés csínját-bínját, a mamáinktól, édesanyánktól örökölt recepteket a magunk ízlésére formálhatjuk, és az élmény, hogy magunk csináltuk, persze pótolhatatlan. 

A befőzés általában az idősebb generáció nyári elfoglaltságai közé tartozott, de most már kétszer meggondolják, hogy készítenek-e befőttet, vagy sem. Az egyik Búza téri árus szerint egy lekvárfőzéshez több kiló gyümölcsre van szükség, de a nyugdíjasok általában 20-30 dkg gyümölcsöt engedhetnek meg maguknak egy-egy bevásárlás alkalmával. Keresik a lekvárnak való gyümölcsöt, de csak gyors fogyasztásra – mondta. 

Egy másik árus szerint 30 százalékkal visszaesett a fogyasztás, tapasztalatai szerint a körülbelül 20 százalékos áremelkedés miatt, hiszen ilyenkor már javában szokták vinni a barackokat, ami most elmarad. Ehhez a megnövekedett energiaárak is hozzájárulnak, mert inkább kihúzzák a családok a fagyasztókat, nem tárolnak bennük gyümölcsöket. 

Inkább megveszik 

Lux Marcella minden évben tartósított gyümölcsöket és főzött lekvárt, de most először kihagyja, mert úgy érzi, a hozzávalók megvásárlását nem engedheti meg magának nyugdíjából. Ha mégis ilyen édességet szeretne fogyasztani, megvesz a boltban egy étkezésre való mennyiséget. Varga Ágnes a fiatalabb generáció tagja, de ő sem készül idén befőzésre, ha a gyerekek szeretnének lekvárt enni, mondjuk a palacsintába, megveszik, az ő családjukba pedig nem szokás az ebédhez vagy desszertnek befőttet fogyasztani.

Érési naptár

Július: meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, paprika, zöldborsó, zöldbab, uborka, paradicsom Augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, ringló, körte, szilva, szőlő, uborka, paradicsom Szeptember: nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, uborka, paradicsom Október: alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birs, uborka, paprika, padlizsán November: alma, birs


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában