Tudta?

2023.07.11. 07:00

A kánikula begyűrűzött a gyümölcspiacokra is

Itt van már a jóízű magyar dinnye. Jól fogy a hagyományos és világos színű barack is.

Pap Gyula

A dinníeválaszték egyre szélesebb

Fotó: Makovics Kornél

Mint sok más mezőgazdasági termék, így a gyümölcsök árai is folyton változnak. Az árváltozások figyelemmel kísérése nem mindig egyszerű feladat, hiszen az árakra egyrészt jelentős hatással van a szezonalitás, másrészt jellemzően az egyes földrajzi régiókban is eltérő árakkal találkozhatunk – írja az agroinform.hu.  

A gyümölcstermelők felől elsősorban eladási oldalról érdekes az ár, míg a nagykereskedők részéről mind beszerzési, mind értékesítései vonalon fontos szereppel bírnak az aktuális gyümölcsárak, ahogyan a kiskereskedők körében sem mindegy, hogyan alakul hétről-hétre a görögdinnye ára vagy a kajszibarack ára egy-egy nyári szezonban.

Mit hoz a meleg?

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak piaci körsétánkon, hogy a kánikulai meleg milyen hatással volta felhozatalra, mennyiben befolyásolta az árakat. A legfrissebb információ, hogy hétfőn – a Búza téri piacon – megjelent a jóízű magyar dinnye. Igaz, mintegy két hete felbukkant már egy szállítmány, de az meg se közelítette a mostanit – vélekedik egy törzsvásárló.  

A magyart 599 forintért mérik kilónként, de görög görögdinnyét is lehet még kapni 549 forintért. Az őszi barackot nagyon keresik, nálunk különösen kedvelt a lapos fajta melynek kilónkénti ára 1699 forint – tájékoztat Nagy Irénke (akit mindenki Aninak ismer a piacon). Ez talán lédúsabb a hagyományosnál és kellemes édeskés az íze is – vélekedik.  

Jól fogy a hagyományos és világos színű barack is ez utóbbi az idősebb korosztály kedvence - gyors körkérdésünkből kiderül más az illata és az íze is mint a hagyományosnak. A melegnek köszönhetően továbbra is sokan keresik a fürtös paradicsomot, de nagyon népszerű a Pink – más néven málna – paradicsom is melyet  1399 forintért kínálnak kilónként – tudjuk meg Anitól.  

A hasonló áron kínált savmentes paradicsomot azok viszik akik hajlamosak a refluxra illetve ódzkodnak a szokásos paradicsom ízétől. Körsétánkon többek között láttunk még debreceni bőtermő meggyet 698 forintért és áfonyát 2600 kilónkénti áron kínálva.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!