Döbbenet

2023.07.26. 20:00

A turisták számára: Miskolc „zárva”

Az Ellipsum zárva, a Diósgyőri vár zárva, az Avas kilátó zárva. Ez fogadja ma a turistát, ha az idegenforgalmára egyébként büszke Miskolcra érkezik.

Boon.hu

Az Ellipsum tavaly október óta zárva tart

Fotó: Ádám János

Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb élményfürdőjeként tartották számon a pár éve Miskolctapolcán felépült és 2021-ben megnyílt Ellipsum Élmény- és Strandfürdőt, amely – a szolgáltatást igénybe venni kívánók legnagyobb bánatára – tavaly október óta zárva tart. Kérdés, belátható időn belül mikor lesz újra látogatható a fürdőkomplexum.

A Miskolctapolca ékkövének szánt Ellipsum egészen pontosan 2022. október 3-án zárt be – az üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. hivatalos közlése szerint – azért, hogy a komplexum generálkivitelezője megkezdje a szükséges garanciális javításokat, amelynek keretében egy kivételével valamennyi medencét visszabontják az aljzatbetonig, majd újraburkolják azokat. Persze a drasztikus energiaár-emelések miatt is „jól jött” a fürdő bezárása, hiszen így jelentős működtetési költséget spórolhatott meg az amúgy is veszteséges Miskolci Fürdők Kft.

Elhúzódó garanciális javítás 

A tavaly októberben kapott információk szerint a garanciális munka befejezésének várható dátuma december 31-e volt. Ennek ellenére egészen idén tavaszig eltartott a garanciális munka, aztán pedig csend telepedett az élményfürdőre, és ez tart mostanáig.  

Miskolc az elejétől fogva képtelen volt nyereségesen működtetni az Ellipsumot. A tavaly őszi bezárást követően azt mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere, hogy ha idén zárva maradna az Ellipsum, akkor is mintegy 500 millió forint veszteséget termelne. Amennyiben kinyitnák, a veszteség mindenképpen 2 milliárd forint fölé szaladna. Érdemi előrelépés nem történt az Ellipsum sorsával kapcsolatban, sőt ezzel kapcsolatban egy összejövetelen maga Veres Pál polgármester is azt mondta, hogy még nincs napirenden az újranyitása. 

A kevésbé tájékozott, Miskolcra érkező „fürdőturisták” pedig Miskolctapolcán szembesülnek azzal, hogy az Ellipsum zárva. Az pedig a félretájékoztatás „melegágya”, hogy az élményfürdő mellett lévő tapolcai strandot az Ellipsumhoz csapták, így az az Ellipsum strandfürdő nevet viseli. Ha valaki azt olvassa, hogy nyitva az Ellipsum strandfürdő, azt hiheti, hogy az új komplexumról van szó.

Van park, meg nincs is  

A Miskolctapolcára érkező turista azonban nemcsak a bezárt Ellipsummal kénytelen szembesülni, hanem azzal is, hogy nem sikerült idejében befejezni a tavaly ősszel megkezdett park- és tófelújítási projektet a város idegenforgalmi zászlóshajójának tartott városrészben.  

Lapunk számtalan alkalommal foglalkozott azzal, hogy a – hivatalosan – Miskolc megyei jogú város által elkezdett TOP-6.3.2-16-MI1-2017-00002 Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen című projekt keretében jelentős késést szenvedtek el a beruházások. Mint ismert, 2022 tavaszán kezdődött meg a projekt részeként az őspark, a geometrikus park, a Csónakázó-tó és a hozzá kapcsolódó sétányok rekonstrukciója. A hivatalos átadási határidő 2023. március 31-e volt, amelyet „közös megegyezéssel” május 31-re változtattak meg. A módosított dátum sem volt azonban tartható. Veres Pál, Miskolc polgármestere Facebook-bejegyzésben tudatta május 31-én a miskolciakkal, hogy keresik a késedelem okát. Ezt azóta sem tudhattuk meg. A parkot hivatalosan nem adták át. Kész is van, meg nem is... A turisták itt-ott birtokukba vették a felújított parkokat, ám azt még senki sem jelentette ki hivatalosan, hogy befejeződött a projekt.

Komoly gond, hogy a miskolctapolcai parkrendszer „főutcáján”, a Barabits sétányon megépített 6 árusítópavilon üresen áll, azaz az arra járó turisták nem tudnak emléktárgyakat vagy üdítőt vásárolni. A Miskolc Holding Zrt. csak ezekben a napokban hirdette meg a pavilonokat. Ez azt jelenti, hogy az idei idegenforgalmi szezonban már nem nagyon lesznek nyitva a pavilonok.

A vár még vár 

Nem jobb a helyzet a város másik idegenforgalmi központja, a Diósgyőri vár környékén sem. A nagyszabású várberuházás nagy lendülettel kezdődött meg, és már látszódtak is eredményei, ám idén februárban az építőcég közölte, hogy a projektre rendelkezésre álló pénzből végrehajtható munkákat elvégezte, a statikailag nem megfelelő tornyok megerősítésére azonban nem érkezett meg az igényelt 2 milliárd forint, így február 27-én leállnak a munkák a várnál. Ez a helyzet azóta is így van. Az arra járó turista elhagyott építési területtel találkozik.  

Dr. Kiss János miskolci országgyűlési képviselő Face­book-oldalán tett közzé igazán kedvező híreket a Diósgyőri várral kapcsolatban. „A parlamenti szünetben is jó hírrel jelentkezem a miskolciak felé. Az elmúlt hetekben országgyűlési képviselőként számos tárgyalást folytattam a Diósgyőri vár ügyében. A tárgyalások előrevezetőek voltak, ugyanis tájékoztatást kaptam arról, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium előterjesztést készít a kormány felé, a projekt többlettámogatása ügyében.” 

A vár közelében lévő, a miskolciak által közkedvelt Tündérkertben megállt az idő. A működtető szeretné tulajdonba venni a területet, hogy nagyobb biztonságban érezze a befektetett pénzét. Az ügy igencsak elhúzódik, a kertben pedig igazából csak a legszükségesebb kertészeti munkákat végzik el. A vízfolyások nem működnek, a vendéglátóipari létesítményt pedig benőtte a gaz.

Kilátó kilátás nélkül

Lelkesen fogadták a miskolciak tavaly augusztusban, hogy elkészült az Avason, a Horváth-tetőn a többgenerációs szabadidőpark. Idén előbb megkezdődött a kilátó teljes felújítása, aztán pedig az elé tervezett látogatóközpont építése, így a kilátó eleve nem látogatható, és a Horváth-tető is csak nagy nehézségek árán közelíthető meg. A turisták inkább elkerülik ezeket a helyeket a kellemetlenségek elkerülése végett.  

Az útfejlesztésekre is nagy szükség van, ám az is tény, hogy egy-egy ilyen beruházás hatalmas türelemjáték elé állítja az autósokat. Így van ez a már régóta épülő Dayka-átkötésnél és már a Thököly hídnál is, hogy a kisebbeket ne is említsük. A Dayka-átkötés jelenlegi helyzetét látva kérdéses, hogy őszre kész lehet a beruházás.

 

Ezeket válaszolta a miskolci városi önkormányzat  

Mikor és milyen módon várható az Ellipsum élményfürdő kinyitása? 

2022. október 3-án a garanciális hibák kijavítása érdekében bezárásra került az Ellipsum élményfürdő. A garanciális hibák nagy részét a fürdőben található 7 db medence burkolatának cseréje tette ki. A bontási szakasz időigénye a szokásosnál is hosszabb volt. A medenceburkolatok bontásánál független építésügyi minőség-ellenőrző szakértő, illetve a gyártó minőség-ellenőrző szakértője is vizsgálatokat folytatott. A bontást követően az új burkolat alatti felület előkészítése természetesen több időt vesz igénybe, mint egy új építésű medence esetében. Sajnos a munkálatok ideje alatt további garanciális körben kezelendő hibára derült fény. Ezek javítása tovább növelte a munkálatok idejét. A már ismert gépészeti hibák javítása az építési munkálatokkal párhuzamosan megtörtént, de több fürdőgépészeti egység javítása, beállítása, működésének visszaellenőrzése csak vizes próbával oldható meg. Jelenleg a komplexum üzempróbája folyamatban van. Az uszodatechnikai garanciális problémák javítására a szakcégek jövő héten vonulnak fel. Az üzempróbák és javítások tervezett befejezése augusztus első hete. Sikeres üzempróbazárás esetén a komplexum tulajdonosa és üzemeltető társaságának igazgatótanácsa dönt a nyitás pontos időpontjáról, természetesen figyelembe véve a szükséges erőforrások biztosíthatóságának idejét is.

Mikor lesz minden elemében kész a miskolctapolcai parkfelújítási projekt? 

Mint ismeretes, idén tavasszal a bobpálya előtt található hidat a kivitelezés ideje alatt el kellett bontani, helyére újat kellett építeni, mivel az élet- és balesetveszélyes állapotba került. A plusz-műszakitartalmat kizárólag szerződésmódosítás keretében lehetett kezelni. A pótmunkát önkormányzatunk megrendelte a vállalkozótól, illetve a szerződésmódosítást megküldtük 2023. május 23. napján a Közbeszerzési Hatóság részére jóváhagyás céljából. Időközben a vállalkozó a készre jelentést megtette, a műszaki átadás-átvételi folyamat elindult, a szakági műszaki ellenőrök nyilatkozatai alapján a beruházás elkészült. Az eljárást sikeresen a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyását követően tudjuk lezárni, azaz amikor a zárótanúsítványt megkapjuk. Erre várunk.

Mikor nyithatnak meg a Barabits sétány pavilonjai? 

A pályázati felhívás előírásainak megfelelően a pavilonok hasznosítására vonatkozóan a Miskolc Holding Zrt. nyílt pályázat keretében keres üzemeltetőket. A pavilonok akkor nyithatnak meg, amennyiben sikeresen le tudjuk zárni a műszaki átadás-átvételi eljárást – azaz amikor megkapjuk a Közbeszerzési Hatóságtól a zárótanúsítványt.

Mikor lesz olyan állapotban az avasi kilátó és a most épülő látogatóközpont, hogy a nagyközönség által is látogatható legyen? 

Az avasi kilátó fejlesztése várhatóan november közepén elkészül. Tekintettel arra, hogy nem engedélyköteles tevékenységről van szó, így használatbavételi engedélyezési eljárást sem kell lefolytatni az elkészült beruházásra vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy már decemberben megnyílhat a látogatók előtt a tévétorony. Az Avastető fejlesztése projekt­elem esetében – amelynek keretében megépül az avasi kilátó előtti téren a kereskedelmi egység, továbbá a 3 komfortpont – a beruházás december végén készül el. Itt használatbavételi engedélyezési eljárást kell lefolytatnunk jövő év elején, ami azt jelenti, hogy várhatóan tavasz végén/nyár elején nyithatja meg kapuit az épület és a komfortpontok.

Várható-e és mikor olyan helyzet, hogy elhárul minden akadály a Tündérkerttel kapcsolatban, hogy a tulajdonos újra teljes üzemben működtethesse a közkedvelt parkot?  

A Tündérkert jelenleg is gondozott, karbantartott és látogatható, hiszen a városnak a bérlővel élő, változatlan tartalmú bérleti szerződése van. A szakemberek jelenleg hidrogeológiai méréseket folytatnak a területen. Ezen mérések alapján dönt a vízügyi hatóság arról, hogy mettől meddig vízbázisvédelmi terület a Tündérkert.

Mikorra készül el a Dayka-átkötés-projekt, és mikor áll helyre a közlekedés rendje ezen a területen? 

A beruházás várható befejezése 2023. november 30. napja. Ezt követően állhat helyre az új közlekedési rend a területen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában