Szigor

2023.05.10. 14:00

Ennyire büntethetik azt, aki a társasház folyosójára virágot tesz

Lényegében semmit nem szabad elhelyezni a lépcsőházban - még ideiglenesen sem -, mert veszélyes lehet.

NHK

Különösen a zsúfoltan lakott magasházakban van jelentősége az intézkedéseknek

Fotó: Ádám János

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a napokban egy nyomtatványt talált a postaládájában, amely a tárolás szabályairól ad tájékoztatást a lépcsőházban. Az illető egy avasi 10 emeletes panelban lakik. Az ingatlanban a lépcsőház, a folyosó, a lépcső, az alagsori közlekedők, a közösségi tárolók (pincék), valamint az elektromos kapcsolószekrények (lakószinteken lévő villanyórák), illetve a lift is (ha van) társasházi közös tulajdonban van. 

A muskátli a lakásban marad 

Olvasónk lépcsőháza a Miskolc Holding Társasházkezelőség gondozásában van, így a szabályzatot ők szedték betűrendbe. A dokumentumban tételesen le van írva, mit nem szabad a lépcsőházban és a többi közös használatú helyiségben tárolni. Összegezvén az információt, a lépcsőházban és folyosókon és kijáratoknál gyakorlatilag semmit, az ideiglenes tárolás is tilos. Még virágot sem lehet kitenni semmilyen formában, a falra akasztva sem. Ugyanis a lépcsőházi virágok tűz esetén veszélyforrássá válhatnak. Leginkább ez az, ami szomorúsággal tölti el olvasónkat, aki nevét nem szerette volna a cikkben látni, de elmondta, hogy minden télen a lépcsőházban teleltette eddig muskátlijait, ezentúl azonban ez megszűnik, mert fél a bírságtól, amit kiszabhatnak rá - tudta meg a boon.hu.

Hatvanezer az alja 

A kormány 2022 decemberében rendeletben szabályozta újra a tűzvédelmi bírságok összegeit. Ez alapján minimum 60 ezer forintos bírsággal számolhat az, aki éghető anyagokat, tárgyakat helyez el a közlekedőn, folyosón. Pedig a tárolási lehetőség kulcsfontosságú kérdés a társasházak esetében, hiszen legtöbbször a lakások kicsik bizonyos tárgyak tárolására. Ezért látunk gyakran biciklit, szánkót, létrát, ruhaszárítót és más egyebet az erkélyeken. Ha van is közös tároló, sokszor csak bizonyos lakóknak járó kiváltság. Amennyiben ez nincs megfelelően leszabályozva, akkor többnyire azok a lakók bírnak ezzel a joggal, akik régebben élnek a házban. 

Azok a kivételes tárolók 

Ha a tároló – legyen az külön helyiség vagy pince – közös tulajdonú, akkor a házirend, valamint a Társasházi törvény szabályozza a használatát. Ugyanis minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát. Gyakori, hogy egy, vagy néhány tulajdonos kisajátítja a saját holmijai számára a tárolót. Az is előfordul, hogy egy új lakónak már szinte nem jut hely a közös tárolóban. Ilyen esetekben a társasház közgyűlésen határozattal dönthet a tároló használatának szabályozásáról. A közös tárolókban elhelyezett tárgyakra is igaz, hogy a tűzvédelmi szabályok értelmében semmilyen éghető, tűzveszélyes tárgyat nem tárolhat a lakástulajdonos. Ilyenek például a gyúlékony anyagok vagy a PB gázpalackok. Továbbá elsődleges szempont, hogy a menekülési útvonalakat itt sem szabad elzárni. 

Munkálatok a lépcsőházban 

Nem ritka, hogy a lakók a lakás felújítás során a lépcsőházat használják bizonyos munkálatokra. Például ajtó vagy ablak keret festésére, vagy csak a használt anyagok ideiglenes elhelyezésére. Ez is tilos, hiszen nem műhely és nem raktár a lépcsőház. Ami pedig szintén nagyon gyakori, hogy a szemetet kiteszik az ajtó elé. Ez fertőzés veszélyes és akadályozhatja a műszaki mentést, ezért ez a cselekmény is tilos. 

A hatóság véleménye 

Mivel a tájékoztató anyagot a Miskolc Holding társasház kezeléssel foglalkozó szervezete adta ki, ezért kerestük a miskolci önkormányzatot a témával kapcsolatban, akik készségesek voltak, de tovább irányítottak a katasztrófavédelemhez. Hiszen a tárolási szabályok és annak veszélyessége hozzájuk tartozik. Kérdéseink főként arra irányultak, hogy ki és hogyan fogja ellenőrizni az itt leírtakat, avagy kinek a feladata betartatni a szabályokat és kiszabni majd behajtani a bírságot. Amint válaszokat kapunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában