Bajba kerülhetünk

2023.04.15. 15:30

Akadályozhatjuk-e az ingatlanunk előtti parkolást? Itt a válasz!

Jogtalanul jár el, aki háza előtt engedély nélkül akadályt képez.

Nagy-Hankó Krisztina

Önkormányzati rendelet szabályozza, mi kerülhet a ház előtti árokpartra

Fotó: Kuklis István

Felettébb bosszantó, amikor egy kertes házas övezetben parkoló helyet keresve azt tapasztaljuk, hogy a házak előtt mindenféle akadályok lehetetlenné teszik ezt. Ez nem borsodi jelenség, inkább országos. Egy Facebook posztban olvasható értekezés arról, az önkormányzat mit engedélyez ilyen esetekben és mi az, ami bírságot von maga után. Bár a bejegyzés egy balatoni település lakóinak problémáját veti föl, az ügy érdekes lehet mind autós, mind háztulajdonos oldalról nálunk is.

Nem a mi döntésünk

Ami általánosságban elmondható, az, hogy a ház előtti terület már nem a tulajdonos jogát illeti, hiszen az a legtöbb esetben nem magántulajdon, hanem közterület. Mint ilyen, a helyi önkormányzat rendelkezési területe. Ebben egyedi esetekben lehet eltérés, ezért jó tisztában lennünk azzal, mi számít bele az ingatlanunk tulajdonjogába. Ha sajátunk, akkor nincs akadálya tárgyak, növények elhelyezésére a területen, hiszen a tulajdonosi jogunkat gyakoroljuk, közterület esetében viszont nem mi döntünk arról, mi kerüljön oda, vagy ki parkolhat ott. 

Elég gyakori eset, hogy a szomszéd, vagy annak vendége, esetleg egy éppen a környéken dolgát végző autós leparkol a ház előtt és ha azt jelzőtábla nem tiltja, illetve nem magánterületről - az utca nem az - van szó és a saját kapubejárónkat vagy járdánkat sem állja el, akkor a közterületen parkolás nem jogszerűtlen. A KRESZ felsorolja azon eseteket, ahol még a rövid várakozás sem megengedett, ezt rendszerint táblával is jelölik. Azonban az adott ingatlan tulajdonosa nem tilthatja meg.

Bírsággal is számolni kell

Közterületre engedély hiányában semmilyen tárgy nem helyezhető el, tehát kövek, szikla darabok, betontömb, karó, oszlop vagy más egyéb sem. Ha mégis így tennénk, akkor vállalnunk kell azt is, hogy ezért megbírságolhatnak. A bírság mellett akár kártérítésre is számíthatunk, ha önkormányzati engedély nélkül tettük ki a tárgyat, és annak mondjuk sötétben, vagy rossz látási viszonyok nekimennek, így kárt okoz.

Városi szabályok

Megtilthatjuk-e másnak, hogy közterületen a házunk elé parkoljon? Védhetjük-e kövekkel a ház előtti területet, vagy telepíthetünk-e sövényt a kerítésünk elé? Milyen bírságra számíthatunk, ha mindezt engedély nélkül tesszük? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket tettük fel a miskolci önkormányzatnak. A sajtóosztály megkeresésünkre a következő választ adta:

„Minden olyan tevékenységhez, amely közterületen, közúton folyik, minden esetben közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulás szükséges. Az ilyen esetekben több körülményt is mérlegelni kell. Amennyiben a kihelyezendő tárgy nem jelent balesetveszélyt és a funkciója nem az, hogy a kihelyező számára biztosítson saját várakozóhelyet, általában megkapja a hozzájárulást. Ilyen alapvető lehetőség például a ház előtt húzódó zöldterület védelme. A legfontosabb kritérium minden esetben az, hogy ne keletkezzen balesetveszély, így természetesen élő sövény is ültethető, ezeknek a feltételeknek a betartásával.

Abban az esetben, ha a kihelyezett tárgynak nekiütközik egy gépjármű, de a kihelyezője rendelkezik közútkezelői hozzájárulással, és a kihelyező a vonatkozó szabályozásnak eleget tesz, akkor nem vonható felelősségre, mivel a kihelyezés a kezelői elvárásoknak megfelelő szakmai tartalommal történt meg. Más a helyzet azonban akkor, ha az adott tárgyat önhatalmúlag, engedély nélkül, a szabályok figyelmen kívül hagyásával teszik ki, mert akkor minden felelősség annak kihelyezőjére hárul.

Miskolc MJV Önkormányzatának a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 22/1999. (VI.07.) számú rendelete szabályozza annak a területnek a meghatározását, amelyet az egyes ingatlantulajdonosok kötelesek karbantartani. A tisztán tartásra kötelezettnek az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén pedig az épület falsíkjától mért 10 méteres területsávot kell tisztán tartania, tisztán tartásáról gondoskodnia. Ez a kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, dísz- és egyéb burkolatokra, de csak a közút szegélyéig terjed. A tisztán tartási sáv nem magántulajdon, közterületnek számít.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában