Kutak

2023.05.04. 20:00

Sokan visszamondhatják a kút ellenőrzését

Bonyolultabb és drágább lehet az eljárás, ha az Nemzeti Népegészségügyi Központot is be kell vonni.

Detzky Anna

Fotó: MW

A lakossági kutak engedélyeztetésének szabályozása továbbra is alakulóban van, ezért Pataki András, a témában elismert miskolci szakember,  a Geokomplex Kft. ügyvezetője azt javasolja, hogy május végéig érdemes várni az engedélyeztetéssel. Az eljárás részleteiről korábban már itt írtunk. Az előzetes foglalások a kútfúró cégeknél pedig most még következmények nélkül visszamondhatók.

Megkerülhető a szennyvízdíj?

A napokban egy furfangos olvasói javaslatot is kaptunk a kerti kút vizének felhasználásáról:

„A szabályozás és ellenőrzéshez javasolnám, hogy a kutak vizét csatlakoztassák rá a háztartásban szükséges vízfelhasználásra, és eresszék a szennyvízcsatornába. Így a használati díjat nem kell kifizetni, mert a víz nem megy át a vízórán. Ez a megoldás nemcsak magánlakásoknál, hanem önkormányzati intézményeknél is tetten érhető. Például bölcsődénél, óvodánál, iskolánál, öregek otthonánál” – írja az olvasó. Utánajártunk, hogy ez mennyire szabályos, és mivel jár ilyen esetben a kút engedélyeztetése.

A kútvíz nem ivóvíz

- Az ivóvizet és a kútvizet nem szabad összekeverni, mert az ivóvíz minőségileg védett. Az ivóvizet mindig be kell kötni a házba, amiről esetleg egy locsoló leágazást lehet csináltatni. A leágazásra pedig külön vízórát szerelnek, és ilyenkor a szennyvízért nem kell külön fizetni, csak az ivóvízért - magyarázta Pataki András. Cége, a Geokomplex Kft.  egyébként a legnagyobb kútfúró vállalat Miskolcon. - Viszont ezt a helyileg illetékes vízszolgáltatóval engedélyeztetni kell. A mellék mérőórát is a vízszolgáltató szereli fel. Ezt a megoldást inkább csak olyan területeken szokták megengedni, ahol nincs vezetékes víz. A vízmű bevonása azért is szükséges, mert egy régi kútrendszert egy új ivóvízhálózattal szigorúan tilos összekötni. Ivóvízre mindig a fertőtlenített és kezelt vizet javasoljuk, ami megfelel a hatóságilag megszabott feltételeknek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ivóvízvizsgálatának. A kútvizet inkább csak locsolásra, vagy autómosásra szabad használni. A hibrid megoldás engedélyeztetése a szakhatósági ellenőrzés miatt jóval bonyolultabb, több hónappal hosszabb, és néhány tízezer forint plusz költséggel is jár. Egyébként a vízfelhasználás módjáról a jelenleg érvényben lévő kerti kútengedélyeztetési eljárás során is be kell számolni.

Egyszerűsödhet a bejelentés

Még az is elképzelhető, hogy eltörlik a kútfúrói ellenőrzési kötelezettséget a lakossági kutaknál.

- Arra számítunk, hogy május vége felé elsimulnak a lakossági kutak engedélyeztetésével kapcsolatos bizonytalanságok. Ami biztos, hogy a kis mélységű, saját kutas rendszereknek egyszerűbb lesz az engedélyeztetése az önkormányzatnál. Egyszerűsített bejelentést kell majd csak tenni egy adatlap kitöltésével. Az is lehet, hogy a kútfúrói ellenőrzést kiiktatják az engedélyeztetési folyamatból. Azok, akik már lefoglalták ennek időpontját, most még kötelezettség nélkül lemondhatják. Viszont amennyiben 50 méternél mélyebb és 500 köbméternél nagyobb vízhozamú kútról van szó, vagy egy cég üzemelteti azt, akkor mindenképpen hatósági eljárás szükséges. Arról azonban egyelőre még nincs szó, hogy a bejelentési kötelezettség elmaradását hogyan fogják ellenőrizni, hiszen rengeteg kútról beszélünk – árulta el a kútfúró vállalat ügyvezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában