Nagy a felháborodás

2023.04.15. 11:30

Letöltendő börtönbüntetést követelnek a farkast kilövő vadászra – Ön mit gondol, szavazzon!

Szombat reggelig több, mint 24 ezren írták alá a petíciót, van, aki lincshangulat gerjesztésével vádolja a szervezőket.

BOON

Illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Ahogy elsőként, majd több cikkben is folyamatosan beszámoltunk róla, kilőtték vármegyénk területén az M237-es kódjelű, Svájcban jeladóval ellátott szürke farkast. A legfrissebb információk szerint az állatról eltávolították a jeladót és azt dobták a Hernádba, a tetem pedig egyelőre nem került elő, azt már speciális kutyákkal keresik. A tettes pedig egy szabolcsi vállalkozó lehet, akinek vármegyénkben is van ingatlana.

Az eset őszinte felháborodást okozott, külföldön is nagy visszhangot váltott ki, és szinte mindenkinek van véleménye az esetről. Vitákat is gerjeszt a téma, így például Czutor Zoli véleménye után kapott hideget, meleget a netezőktől.

A peticio.com oldalon pedig petíciót indítottak arra, hogy kapjon letöltendő börtönbüntetést az elkövető. A szervezők azt írják: „Ne legyünk következmények nélküli ország. Az az ember, aki egy nemzetközi figyelem által követett, minden országban fokozottan védett, többezer kilométert bejárt nagyszerű állatot tudatosan elpusztít, ne úszhassa meg büntetlenül. Érezze a tettének a súlyát. És a büntetése legyen intő példa mindenki másnak is, aki védett és fokozottan védett állatokat gyilkol.
Ezért azt kérjük minden, az eljárásban résztvevő és majd ítéletet hozó hatóságtól és bíróságtól, hogy a tettes kapja meg a kiszabható maximális büntetést. És az ne csak felfüggesztett, de ténylegesen letöltendő börtönbüntetés legyen. Egy ilyen ítélet, túl azon, hogy a tettes megbűnhődik a tettéért, intő jel lehet más, hasonló szándékú emberek számára is, és legalább minimálisan javíthat hazánk reputációján, amellyel az ország kifejezheti, hogy hangsúlyosan nem ért egyet ezzel a barbár tettel.”

Szombat délelőttig több, mint 24 ezren írták alá a petíciót, azonban a szervezőket is érik támadások. Sokan úgy érzik, hogy ez beavatkozás az igazságszolgáltatásba, de azzal is megvádolták őket, hogy lincshangulatot gerjesztenek. Ennek kapcsán frissítették a petíció melletti írásukat.

„Az aláírásgyűjtésnek semmiképpen nem célja bármiféle "lincshangulat" gerjesztése. Célja elsősorban nem az ember, hanem a tett elleni tiltakozás. Az aláírásokhoz fűzött kommentek többségéből az érződik, hogy ez átjött, az emberek a farkas elvesztése fölötti fájdalmuknak (és nem kevesen a szégyenérzetnek) adnak hangot, és elsősorban a további hasonló eseteket szeretnék megelőzni. Ugyanakkor a cselekedet nincs magában, annak mégiscsak van egy elkövetője. Ha valamilyen reakciót szeretnénk adni a cselekedetre, azt az elkövetőjén keresztül tudjuk megtenni.”

A bővebb vélemény a petíció oldalán itt olvasható.

Önnek mi a véleménye erről? Szavazzon!

Ön szerint milyen büntetést érdemel az, aki kilőtte a svájci jeladós farkast?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában