adventi villamos

2020.01.07. 08:00

Csapatmunka és lelkesedés a titok

Már az idei díszítésen töri a fejét az MVK ­kreatív csapata.

Tajthy Ákos

Az alkotók (balról): ifj. Mihalik Róbert, Nagy Károly, Illéssy Viktor (Károly mögött), Vaskó Tiborné, Mihalik Róbert, Csüriné Ficsura Andrea, Mezei Róbert, Zorger Gyula

Forrás: ÉM

Harmadik alkalommal lett Európa legszebb adventi villamosa az MHD86 nevű cseh portál szavazása alapján a miskolci 202-es pályaszámú Tátra típusú szerelvény. Mint ismert, az ünnepre a szerelvényt ezúttal egy mozgó mézeskalács házikóvá alakították át a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. lelkes munkatársai.

Több száz méter fénycső, fényfüggönyök, 3D-s elemek, kézzel készített festés, saját gyártású függönyök, üléshuzatok és díszek – csak néhány dolog, amit az MVK lelkes kis csapata álmodott bele a mézeskalács házba. A villamos díszítése minden évben hatalmas csapatmunka eredményeképpen készülhet el, melyet azonban a cég dolgozói örömmel vállalnak, mesélte lapunknak Csüriné Ficsura Andrea lakossági és üzleti értékesítési csoportvezető, az említett kis csapat egyik oszlopos tagja.

– Ha megvan az alapötlet, csak úgy záporoznak a javaslatok, hogy hogyan tegyük még szebbé, különlegessé. Például amikor Éva (Vaskó Tiborné, a cég operatív igazgatója, aki szintén mindig részt vesz az adventi villamos körüli munkákban – a szerző) kitalálta, hogy idén mézeskalács házikó legyen az alaptéma, rögtön jött az öltet, hogy kemence kell bele és persze egy cuki boszorkány is. A festő kollégánk többféle mintát készített elő, hogy megtaláljuk az igazi színösszeállítást, a kemencét pedig szó szerint házi barkáccsal, mindenféle maradékanyag felhasználásával készítették a fiúk – sorolta.

Imádják csinálni

Számára minden évben az a kedvenc mozzanat, amikor szín- és anyagminták segítségével ötletelnek, próbálják kitalálni, hogyan lehetne a legszebb az adventi villamos. „Jó érzéssel tölt el, hogy sok-sok kolléga már a készítés során kíváncsian nézi, milyen lesz a villamos, de arra azért mindenki ügyel, hogy a titok indulásig ne lepleződjön le.”

Az adventi villamos első indulása pedig amolyan családi ünnep az MVK-nál: a munkatársak családtagjaikkal érkeznek az adventi villamos első körére, hogy együtt lássák, érezzék át az utasok örömét.

– Valamennyien meghatódtunk azon a szeretetáradaton, ami fogadta a villamost, a készítőket és az MVK-t – hangsúlyozta Csüriné Ficsura Andrea.

Hasonlóan fogalmazott Vaskó Tiborné operatív igazgató is, aki emlékeztetett, idén már nyolcadik alkalommal indult útjára a miskolci adventi villamos.

Része a várakozásnak

– Évek óta érezzük, hogy ilyenkor minden miskolci szeme ránk szegeződik, a város ünnepi várakozásának már része lett a szerelvény ünnepélyes kigördülése. Az még nagyobb örömmel tölt el, hogy a közös munkánk gyümölcse nemcsak a miskolciak, hanem az ország különböző pontjain élők figyelmét is felkeltette, rengetegen érkeztek a városba kifejezetten azért, hogy felülhessenek erre a villamosra. A helyi és az országos sajtó is nagyon sok jót írt rólunk, és mi nagyon hálásak vagyunk ezért, valamint azért a sok jó szóért is, amit az utasoktól kaptunk – mondta.

Az igazgató elmesélte azt is, már szeptembertől sokan érdeklődtek, lesz-e adventi villamos, illetve ha igen, mikor fog járni, az MVK viszont minden évben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a villamos külseje lehetőleg advent első vasárnapjáig titokban maradjon.

– A szemfülesek viszont már október környékén minden évben sejthetik, hogy készülünk, ilyenkor ugyanis mindig megjelenik a pályán egy-egy Tátra szerelvény, hogy a sofőrök felújíthassák ismereteiket erről a típusról. Idén egyébként volt egy vicces momentuma is a készülődésnek: a 202-es, vagyis az adventi villamos műszaki karbantartásának végén muszáj volt kipróbálni a szerelvényt a pályán is, ekkor viszont már megkapta az idei alapszínét. Végül egy péntek éjjel, hajnali kettő óra körül, az éj homályában tettük meg a próbakört, de így is tartottunk tőle, hogy lebukunk és egy lesifotós feltölti a közösségi oldalakra a félkész villamosról készült képeit. Szerencsére aztán nem így lett, a meglepetésünk titokban maradt adventig – mesélte mosolyogva Vaskó Tiborné.

A villamos nemcsak az utazóközönség szívébe lopta be magát, sokakat megihletett: itt forgatta például karácsonyi dalának, a Csillanónak videóklipjét a Holdviola zenekar, és érkezett megkeresés esküvői fotózásra is. Az operatív igazgató azt is elárulta, a cég munkatársainak gondolatai már az idei díszítés körül forognak.

– Tulajdonképpen január 6-a után elindul a munka. Először a hatóságokkal kell majd egyeztetnünk a terveinket, hogy egyáltalán elindulhatunk-e abba az irányba, amit kigondoltunk. A következő díszítés is igazán különleges lesz, és bízunk benne, hogy az utazóközönség ugyanolyan szeretettel fogadja majd, mint ahogyan mi készítjük – zárta gondolatait Vaskó Tiborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában