népkonyha

2019.11.27. 11:30

Egy tál étel sokat számít

Már nemcsak a nagyobb városokban, hanem kistelepüléseken is igény van a népkonyhára.

Nagy-Hankó Krisztina

A népkonyhai szolgáltatást a jog szabályozza (illusztráció)

Forrás: ÉM

Tizennyolc év alattiak nem látogathatják a népkonyhát. Minden felnőtt fejenként egy tál ételt ehet, egy nap csak egyfélét, és aláírásukkal kell ellátni az átvételt. Vidéken ez még viszonylag új jelenség. Nehéz bevallani a szegénységet ott, ahol mindenki ismer mindenkit. Ahol nincs munka vagy csak közmunka van, megszűnt az egymás közti szolidaritás. Az ingyenebéd jól jön a néhány ezres lélekszámú kistelepülésen éppúgy, mint a nagyvárosban.

A szabályok szerint

A miskolci mellett a kazincbarcikai, az edelényi, a szikszói járásban is a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó ÉLIM Szolgálat tartja fenn a népkonyhát.

– A népkonyhai szolgáltatást törvény és rendeletek szabályozzák. Több hatóság együttes munkával dönti el, hogy egy adott település esetén a szolgáltató nyithat-e népkonyhai szolgáltatást, és mekkora kapacitással – hangsúlyozta Marton Henrietta, az ÉLIM Szolgálat vezetője. – A törvény azt is részletesen szabályozza, hogy milyen körzetekben és hogyan lehetséges népkonyhai szolgáltatást engedélyeztetni. A főzőkonyhától való távolság, a rászorultak száma, a megfelelő befogadó infrastruktúra megléte vagy nem léte rostálja a lehetséges településeket.

Folyamatosan megkereséseket kapnak polgármesterektől, hogy szeretnének ilyen típusú ellátást igényelni, és ezeknek igyekszenek eleget tenni – tette hozzá a vezető. Egy település esetében alapelv, hogy a becsült rászorulók létszámát ki kell tudni szolgálni. Azt is szabályozzák, hogy mekkora kalóriát kell elérnie egy tál ételnek, ezen belül a lehető legváltozatosabban és idényszerűen főznek.

Várólistások is vannak

A karácsony közeledtével idén is némi meglepetéssel szeretnének kedveskedni az ellátottaknak a meleg ételen túl – árulta el Marton Henrietta.

Felsődobszán 2017 márciusától működik népkonyha. Legfeljebb 111 fő ellátására kaptak engedélyt, ennél többet nem bír el a kapacitásuk – mondta Hornyák Szandra, az önkormányzat munkatársa.

Már nem anonim, mindenkinek aláírásával és adataival kellett igazolnia, hogy igényli. A jövedelemről azonban semmilyen adatot nem kérhetnek be. Az osztás helyszínén átveszik az ételt, ott biztosítani kell azt is, hogy el tudják fogyasztani a rászorulók. De az a jellemző inkább, hogy elviszik és otthon eszik meg. Van igény az ingyenes étkezésre, most is a teljes keretet igénybe veszik, sajnos várólistások is vannak. Az önkormányzat óvodájának főzőkonyháján készül az étel, azonban az osztásra külön személy van, aki a napi nyilvántartást is vezeti.

Folyamatban van

Szuhakálló lakossága 1100 fő körül mozog, magas a 60 éven felüliek aránya.

Az aktív korú lakosságból sok az álláskereső, nagy a különböző rendszeres szociális ellátásban részesülők száma. Dávid István polgármester elmondta, hogy már két éve elkezdték a népkonyha létrehozására tett intézkedéseket, de akkor még egy másik céggel. Jelenleg ez folyamatban van, ha minden feltételnek eleget tudnak tenni, akkor lesz is hamarosan, 300 fő ellátására nyújtanak be igényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában