Miskolc

2019.08.12. 18:30

Jutalmazták a balesetet megelőző vasutasokat

A mozdonyvezető és a vonalirányító gyors helyzetfelismerésének köszönhető, hogy nem ütközött frontálisan két intercity múlt pénteken.

Vezérigazgatói elismerésben részesült Berta Balázs Attila mozdonyvezetőt és Kovács Imre forgalmi vonalirányítót, akik augusztus 9-én, Hort-Csány állomásnál gyors helyzetfelismerésükkel megelőzték, hogy két intercity frontálisan ütközzön. A miskolci mozdonyvezetőnek hétfőn adta át a dicséretet Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, múlt pénteken Hatvan felől Miskolcon át Nyíregyházára tartó Rózsa intercity lassú sebességgel haladt ki az állomásról, mikor a mozdonyvezető észlelte, hogy a váltó – eddig tisztázatlan okból – helytelen irányba áll, és erről nem kapott előzetes írásbeli értesítést. A vonalirányítóval egyeztetve megállította a vonatot.

A szemből, Miskolc felől Hatvanba tartó Borsod intercity mozdonyvezetőjét még mintegy két kilométerre az állomástól értesítette az irányító arról, hogy lassítson le és az utasok átszállása érdekében haladjon el Hort-Csány állomás közelébe. A két vonatot végül ugyan kontrollált körülmények között, de mindössze kétszáz méterre állították meg egymástól.

Az InterCity-ken 275 ember utazott péntek délután, akiket a Katasztrófavédelem segítségével pótlóbuszokra szállítottak át.

Az eset miatt MÁV biztonsági szervezete, az ITM Közlekedésbiztonsági Szervezete, valamint a rendőrség is vizsgálatot indított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában