Helyi közélet

2019.01.08. 17:31

Ismét Jordánná vált a Komlóska patak

Komlóska - Idén is megszentelték az élő vizet Komlóskán és megáldották a házakat.

Komlóska - Idén is megszentelték az élő vizet Komlóskán és megáldották a házakat.

A hagyományok tisztelete, megtartása és továbbvitele minden kis- és nagyobb közösség életében fontos szerepet játszik. Ezeknek a hagyományoknak a megélése erősíti a közösséget abban, hogy a hétköznapokban is számíthassanak egymásra az adott közösség tagjai.

Megáldják a házakat

Akár közhelynek is számíthat ez, de aki valamikor kapcsolatba került Komlóskával, az ott élő emberekkel, az érzi csak igazán, ez mennyire fontos.

A komlóskaiak számára nem csupán a ruszin származás az összetartó erő, hanem az a mély vallásosság és hit-élet, amely jellemzi a hegyaljai zsáktelepülés életét. A ruszin eredetből adódóan a település szinte teljes lakossága a görögkatolikus egyház híve, ezért a településen csak egy templom található. Talán nem véletlen, hogy ez a templom a település egyik legmagasabb pontjára épült.

Minden évben Vízkeresztkor elvégzik Komlóskán a víz megszentelését. Ilyenkor a falu központjában békésen csordogáló Komlóska patak egy napra Jordánná válik. A hívek a délelőtti templomi szertartást követően a patakhoz vonulnak, hogy a komlóskai pancso vezetésével részt vegyenek az élővíz megszentelésében. A patakon keresztbe rakott pallón Szikora Benedek parókus végezte el a szertartást, amelynek végén a komlóskai hívek a magukkal hozott edényekbe merték a megszentelt patak vizét. Ezzel a vízzel hazatérve várták a parókust, mert Komlóskán az is hagyomány, hogy a pancso minden egyes komlóskai házat ezzel a szentelt vízzel áld meg. Ez a szertartás vasárnap és hétfőn valamennyi komlóskai portán meg is történt.

BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában