Helyi közélet

2018.12.22. 17:37

Idén töltötte be a hetvenedik évét a Mezőcsát Népi Együttes

Mezőcsát - Minden műsorukkal igyekeztek valamilyen történetet elmesélni, érzéseket, érzelmeket kifejezni.

Mezőcsát - Minden műsorukkal igyekeztek valamilyen történetet elmesélni, érzéseket, érzelmeket kifejezni.

A Mezőcsát Népi Együttes ebben az évben ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját. Az ünnepi rendezvények sora már az év elején elkezdődött, hisz lelkes, elkötelezett közönségük újra láthatta „Az idő kereke” című táncjátékot, amely még a 60. évfordulóra készült. Eltelt tíz év, és a tíz év alatt minden évben egy újabb műsor született. Ezek a műsorok elsősorban nem a táncos szakmának, hanem Mezőcsát hagyományokat tisztelő közönségének készültek. Minden műsorukkal szerettek volna valamilyen történetet elmesélni, érzéseket-érzelmeket kifejezni. Törekvésüket Mezőcsát közönsége azzal jutalmazta, hogy minden produkció megélte a második telt házas előadást is.

Felújították

2018. november 24-én ebből a sorozatból kiemelve, egy már régebben készült művet láthatott a nagyérdemű közönség, „A helység kalapácsát”, melynek Petőfi Sándor írása szolgáltatta az alaptörténetét. A nagy érdeklődésre való tekintettel dupla előadásban volt megtekinthető az előadás. A műsort követően késő estig baráti találkozó, fotókiállítás és táncház színesítette a nap eseményeit.

A rendezvényre meghívták Tállai András miniszterhelyettest is, aki szívügyének tekinti a táncosok tevékenységét, és szinte minden előadásra ellátogat. A rendezvény a miniszterhelyettes-képviselő ünnepi beszédével kezdődött, mely megemlékezett az elmúlt évekről és gratulált a Mezőcsát Népi Együttesnek. Ezt követően egy fergeteges tánccal ünnepelte az együttes a 70. évfordulót, melynek végén Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármester asszonya köszöntötte a néptáncosokat.

„A mai alkalom rendkívül fontos egy ilyen kisváros életében, mint ez az évforduló. Egy hetvenéves közösség sok mindent megél ennyi idő alatt. Hálásak lehetünk elődeinknek, hogy létrehoztak egy táncot kedvelő közösséget, akik a helyi fiatalokból, népi hagyományainkat átörökítve őrizték a néptánc világát, a néptánc szeretetét. Biztos vagyok benne, hogy saját jegyekkel is gazdagították bizonyos népcsoportok táncait, amitől csáti lett – és ezáltal kedveltebb – egy-egy tánclépés. Ilyen hosszú ideig őrizni a táncos közösség tűzhelyét átadni és megszerettetni a fiatal generációkkal, nagyon nagy kihívás.

Fontos volt a mi életünkben a művészeti oktatás bevezetése, amelyet akkori vezetőink jó meglátással elindítottak, segítve ezzel a közösség megtartását, fennmaradását. Az is nagyon fontos, hogy ilyen elhivatott vezetők atyáskodásának köszönhetően virágzik és él ez a tánccsoport. Városvezetőként fontosnak tartom a magyar nemzet kulturális örökségeinek ápolását, megőrzését utódaink számára. Elismerést a Mezőcsát Népi Együttes több alkalommal kapott, a lakosság nevében mondhatom, hogy nagyon szeretjük a táncosainkat, várjuk megjelenéseiket, amelyet művészeti vezetőjük újabb és újabb koreográfiára fűz fel, elkápráztatva ezáltal bennünket.

A nagy élményt a lakosság többszörös telt házzal hálálja meg. Köszönetemet fejezem ki a népi együttes tagjainak, vezetőinek és segítőinek, hogy őrzik ezt a gazdag magyar népi kulturális örökséget. Munkájukhoz kívánok további sok sikert és nagyon jó egészséget. Isten éltesse a Mezőcsát Népi Együttest!” – mondta el polgármester asszony.

Megőrizték a hagyományokat

A köszöntőt követően pedig Kápolnai László alpolgármesterrel mindenki számára átnyújtottak egy emléklapot és trófeát ebből az alkalomból.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában