Helyi közélet

2018.02.08. 17:04

Pörgő szoknyák, táncos lábú legények és sok taps Mezőcsáton

Mezőcsát - A jubileumi évük első produkciója – a már tíz esztendeje is nagy sikert aratott – „Az idő kereke” volt.

Mezőcsát - A jubileumi évük első produkciója – a már tíz esztendeje is nagy sikert aratott – „Az idő kereke” volt.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Mezőcsáton megrendezett színvonalas műsor a Mezőcsát Népi Együttesnek köszönthető, akik idén ünneplik megalakulásuk 70. évfordulóját. A jubileumi évük első és a már tíz esztendeje nagy sikert aratott produkciójuk, „Az idő kereke” volt, melyet felújítottak és újra a színpadra vittek. Ezt a műsort láthatta a közönség a Mezőcsáti ÁMK Kiss József Közösségi Ház és Könyvtár színháztermében. A reflektorok fényei a színpadra irányultak, majd kezdetét vette a tánc varázsa, melyet Szekeres Hajnalka az est konferansziéja a következőképpen vezetett fel:

„Hetven év egy emberöltő. Hetven év alatt egy gügyögő emberkéből, az élet megpróbáltatásai, örömei után, egy bölcs és sokat tapasztalt, az élet utolsó szakaszába érő emberré leszünk. A műsor az emberi élet sorsfordulóit kívánja bemutatni a tánc, és a mozgás varázslatos nyelvén. A születés, a gondtalan gyermeki élet, a leány és legényavatás, a párválasztás édes-keserű pillanatai, ahol gyakorta, a pénz- a pénzhez, föld- a földhöz igazsága érvényesült, de az idő kereke tovább gördül, és a katonáskodás, a dolgos hétköznapok, végezetül az elmúlás szomorú pillanatai következnek. Az élet nagy igazságai közé tartozik, hogy ezt az utat mindannyian bejárjuk. Talán a helyszínek és az idők változnak, de az állomások ugyanúgy várnak ránk, ám az idő kerekében, gyermekeink által élünk tovább.”

A táncban rejlő történet megmutatta számunkra, hogy igen, mindannyian különbözünk, de ugyanoda vezet az út, valaminek a végéhez, az elmúláshoz…

A tánckar vezetője Roszkos Lajosné, a művészeti asszisztensek Simon Lilla és Zelei Ákos, fenntartójuk a Mezőcsát Népművészeti Egyesület. Az együttes művészeti vezetője, koreográfusa, és a műsor rendezője Zelei Ferenc.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában