Helyi közélet

2017.06.24. 09:50

Koncertekkel, kiadvánnyal jubilálnak a János Pincében

Miskolc - Tízéves az Avasi Borút Egyesület, a hétvégi Fröccsfesztivál keretében programokkal készülnek, ünnepelnek.

Miskolc - Tízéves az Avasi Borút Egyesület, a hétvégi Fröccsfesztivál keretében programokkal készülnek, ünnepelnek.

Néhány pincetulajdonos 2007-ben úgy gondolta, tenniük kell, hogy ismét a pihenést, a szórakozást, a kulturált borfogyasztást szolgálja a történelmi avasi pincesor. Ennek szellemében alakult meg tíz évvel ezelőtt az Avasi Borút Egyesület.

Az első években az egyesület tagjai csak a baráti kör számára szerveztek borversenyeket, főzőversenyeket, és a közvetlen környezetükkel foglalkoztak, borházuk környékét szépítették, és közben beszélgettek arról, hogy mit kéne tenni az avasi pincesorok védelmében.

Mert vallották és vallják, kevés város dicsekedhet azzal, hogy a belvárosában található egy több száz éves pincerendszere, borházakkal, kanyargós, macskaköves utcácskákkal. Minderről Báthory Csongor, az Avasi Borút Egyesület elnöke számolt be lapunknak.

Kultúra nyitott pincéi

Az elmúlt egy évtizedben az egyesület rendbe tette a sétányokat, és pályáztak is, hogy forráshoz jussanak. Munkájuknak köszönhetően elkészült a felsősoron a fából ácsolt kilátó, ültettek fákat, díszbokrokat, és igyekeztek minél több városlakót felcsalni rendezvényeikkel az Avasra.

Megrendezték a Kultúra nyitott pincéi programsorozatot, amin írókat, költőket, zenészeket, színészeket láttak vendégül. Az Avasi Borangolás egyik szervezőjeként pedig kinyitották pincéiket a nagyközönség előtt. Ezek mellett pedig kutatómunkát is végeznek a pincesor múltjáról, az eredményekről kiadványokban számolnak be.

A hétvégén pedig ünnepelnek. Már pénteken megkezdték a jubileumi megemlékezést: a János Pincében – ami a Nagyavas Felső során található – az ünnepi asztaltársaság az Agyagbandával tartott dalárdát, majd a Mintha zenekart hallgathatták az érdeklődők.

Szombaton este 6-kor nyílik a János Pince, ahol az Avasi ösvények című kiadványt mutatja majd be Szunyogh László megyei főépítész. Az egyesület tortával is készül a tízéves évfordulóra, majd az Ildi Rider zenekar lép fel.

- ÉM -


Együttműködve

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel is együttműködik az Avasi Borút Egyesület. A barátságok és a közösen írt pályázatok segítik a kiadványaik elkészítését, és közösen készítettek filmeket az Avas népszerűsítésére. Disputákat szerveznek, ahol a pincesor fejlesztésére irányuló tervek, ötletek születnek. Felvették a kapcsolatot a határon inneni és túli, hasonló céllal létrejött civil szervezetekkel is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában