Helyi közélet

2016.11.08. 09:56

Nem tüntettek az állatvédők, és ítélethirdetés sem volt Encsen

Encs, Detek - Elfogultság miatt a bírói tanács kizárását indítványozta a védő a „deteki állatkínzásos” büntetőperben.

Encs, Detek - Elfogultság miatt a bírói tanács kizárását indítványozta a védő a „deteki állatkínzásos” büntetőperben.

Állatvédő szervezetek tüntetést szerveztek a bíróság elé, ám az elmaradt. Az Encsi Járásbíróság büntetőtanácsa határozathozatalt tervezett a „deteki állatkínzásos” perben, ám az is elmaradt. Sőt, az elsőrendű vádlott védőügyvédje elfogultság címén kérte a bírói tanács kizárását az ügy további tárgyalásából. Finoman szólva is felemásra sikeredett ez az encsi nap.

Közfelháborodást keltett

Pedig nem kis felháborodást keltettek a 2015 júliusában történtek, amelyekről lapunkban több alkalommal is beszámoltunk. Az ügyészség által a bíróság elé terjesztett vádirat szerint két fiú – a fiatalkorú K. I. és a fiatal felnőtt H. P. – az ominózus nyári napon Beretről Detekre hazafelé biciklizve találtak egy kistestű kutyát az út mellett.

Az ügyészség vádiratát idézve: „Az állatot a közeli patakpartra vitték, és egy szerszámnyéllel agyonütötték. A cselekményről telefonnal videófelvételt is készítettek.” Az internetre is feltöltött videó nyomán egy állatvédő szervezet megyei vezetője fordult a rendőrséghez, és ennek nyomán kezdődött el – állatkínzás bűntette miatt – a rendőrségi eljárás is a két fiatalember ellen.

Csak segíteni akartak…

Az ügyészségi vádemelés nyomán az Encsi Járásbíróság dr. Szunyog Tibor vezette tanácsa kezdte el a büntetőügy tárgyalását. Az első tárgyalási napon, szeptember elején dr. Petró Csaba ügyész ismertette a vádat, majd kihallgatták a két fiatalembert, akik lényegében elismerték, hogy agyonverték a kiskutyát, de – elmondásuk szerint – csak segíteni akartak rajta, mert már eleve nagyon súlyos állapotban volt állat. A védelem tanúkkal igyekezett alátámasztani, hogy a fiúk egyébként állatbarátok, valamint azt, hogy a kóbor, beteg, sérült állatokon való segítés helyzete teljesen rendezetlen, így fordulhat elő ilyen és hasonló eset.

Ezt próbálta alátámasztani a hétfői tárgyaláson meghallgatott illetékes állatorvos és a mezőőr is. A videó megtekintése nyomán a feljelentő és az orvos között „vita” alakult ki az agyonvert kiskutya bántalmazása előtti állapotáról.

A tárgyalást végül az akasztotta meg, hogy ez elsőrendű vádlott jogi képviselője elfogultsági kifogást terjesztett elő az eljáró bíróval szemben, így a bíróság a tárgyalást – a kifogás elbírálása okán és egyéb bizonyítási indítványokra is figyelemmel – elnapolta. Az elfogultsági kifogást a bíróság annak elbírálása céljából felterjeszti a Miskolci Törvényszékre.

Kevesen demonstráltak volna

Mint írtuk, állatvédők – az adott és hasonló állatkínzásos esetek szigorúbb elbírálása melletti kiállásul – tüntetést szerveztek a tárgyalás idejére a bíróság épülete elé. A demonstráció azonban elmaradt, mert – mint a Facebookon közzétett közleményben fogalmaztak – „sajnos nagyon kevesen jelezték, hogy eljönnének a tüntetésre, ami betudható a nagyon korai kezdésnek, a nagy távolságnak. Nem szeretnénk, ha a helyszínen megjelenő médiumok 5–10 fős tüntetésről adnának beszámolót, és nem kívánunk játszani az encsi rendőrség idejével sem…”

A törvényszéken döntenek

Dr. Szunyog Tibor bíró a jegyzőkönyvbe diktálva is nyilatkozott arról, hogy nem elfogult. De ennek ellenére úgy döntött, hogy nem hirdet ítéletet, hanem annak eldöntésére, hogy helyt adnak-e az ügyvéd által előterjesztett kizárási indítványnak, felfüggeszti az ügy további tárgyalását. Rendes esetben az Encsi Járásbíróság elnöke elé kerül az indítvány, ám mivel ezt a posztot dr. Szunyog Tibor tölti be, így a fölötte álló Miskolci Törvényszéken vizsgálják az ügyet. Amennyiben elutasítják a kifogást, rendben folytatódik az ügy, ellenkező esetben másik tanács tárgyalja majd az állatkínzás vádjával indult ügyet.


Deteki állatkínzás: A tüntetés elmaradt, a tárgyalás nem

Detek, Encs - Hétfőn reggel 8 órától folytatódik az Encsi Járásbíróságon a Deteken történt állatkínzás miatt K. I. és társa ellen folyamatban lévő büntetőügy tárgyalása tanúk kihallgatásával. Az ügyben akár befejezés is várható, azaz megszülethet az elsőfokú ítélet.

 

Videó: Megbánta a borsodi fiú, hogy agyonverte a kiskutyát

Detek, Encs - Megbánta az állatkínzást - ezt mondta a deteki alpolgármester fia, aki a vád szerint még tavaly nyáron brutálisan agyonvert egy kiskutyát. Barátja mindezt videóra vette, ami az internetre is felkerült.

 

Agyonverték a kiskutyát Deteken, de csak segíteni akartak rajta…

Encs, Detek - A fiúk nem tagadják tettüket, de lényegében nem tartják bűnösnek magukat.

 

 

Brutálisan verték agyon a kiskutyát deteki fiatalok

Miskolc, Detek - Vádat emeltek az állatkínzó – a brutális jelenetet videóra vevő – két deteki fiatal ellen. Felfüggesztett börtön és javítóintézet járhat.

 

 

„Ez nem etnikai és nem politikai kérdés...”

Encs, Detek, Miskolc - Állatvédők tüntettek az egy kutyát agyonverő deteki fiatalember háza előtt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában