Helyi közélet

2016.09.11. 09:47

9/11 – Tizenöt éve történt a terrortámadás New Yorkban

Miskolc - "Éppen dolgozni mentem, a kocsiban szólt a rádió, amikor megszakították az adást, és a riporter bemondta, repülő csapódott a World Trade Centerbe" – emlékszik vissza a 15 évvel ezelőtt történtekre a Miskolcon született Poduszló László, aki állatorvosként dolgozik Amerikában. Tizenöt éve, szeptember 11-én terrortámadás érte az Amerikai Egyesült Államokat.

Miskolc - "Éppen dolgozni mentem, a kocsiban szólt a rádió, amikor megszakították az adást, és a riporter bemondta, repülő csapódott a World Trade Centerbe" – emlékszik vissza a 15 évvel ezelőtt történtekre a Miskolcon született Poduszló László, aki állatorvosként dolgozik Amerikában. Tizenöt éve, szeptember 11-én terrortámadás érte az Amerikai Egyesült Államokat.

A magyar Wikipédia így örökíti meg az akkori történéseket:

  • A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások (gyakori rövidítése: 9/11) az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen.
  • Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék a gépeket.
  • A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott.
  • Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt vagy megrongálódott a környéken.
  • A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült.
  • A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.
  • Politikai elemzőket, valamint az események idején és azóta is az Egyesült Államokban élőket kérdeztünk: mi változott azóta a világban?

  • Tények 9/11-ről

  • A támadásoknak összesen 2995 ember esett áldozatául (2976 áldozat, 19 géprabló). Az áldozatokból 246 a négy repülőgép egyikén (egyetlen túlélője sem volt az eltérített gépeknek), 2605 New Yorkban a tornyokban vagy a tornyok közvetlen közelében, 125 pedig a Pentagon épületénél vesztette életét.
  • Több mint 90 ország állampolgárait érintették a World Trade Centert érő terror­akciók.
  • Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, amelynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida-tagokat rejtegettek.
  • Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Oszáma bin Ládent, a támadások kitervelőjét.


  • „Éreztem, hogy nagyon megváltozik az életünk”

    „Éppen dolgozni mentem, a kocsiban szólt a rádió, amikor megszakították az adást, és a riporter bemondta, repülő csapódott a World Trade Centerbe – emlékszik vissza a 15 évvel ezelőtt történtekre Poduszló László. A férfi Miskolcon született, a Földesben érettségizett, majd állatorvos lett. Az egyetem után ment ki Amerikába, ma Floridában, egy Palm Beach környéki kisvárosban él, egy állatklinika tulajdonosa. Oda tartott annak idején is. – Azt hittem, egy sportrepülőről van szó, mondtam is, hogy össze-vissza röpködnek, csoda, hogy nem volt eddig ilyesmi. Csak amikor összedőlt mindkét torony, döbbentem rá, hogy nagy a baj. Akkor már éreztem, hogy nagyon megváltozik az életünk.

    Így is történt. Korábban még a nemzetközi repülőtereken szinte a repülőig el lehetett sétálni, a belföldi járatokon a személyazonosságot sem kellett igazolni, akár az újságon keresztül, hirdetés útján is lehetett jegyet vásárolni.

    – Aztán egyik hétről a másikra megerősítették a biztonsági szolgálatot: fémdetektorral átvizsgálnak, le kell venni a cipőt, kiborítják a táskát, a csomagok nem maradhatnak őrizetlenül, és ez így van a mai napig – meséli. László mondja, az ellenőrzések nem csak a repülőterekre, de mindenféle rendezvényre, intézményre vonatkoznak.

    „Megszoktuk, elfogadtuk”

    – Megszoktuk, elfogadtuk, hogy ez van, hiszen úgy gondoljuk, ezzel csökkenthető a terrortámadások veszélye – mondja, de megjegyzi, azért némelyik biztonsági intézkedés már-már paranoiának tűnik. – A kisvárosunk könyvtárának falán egy fémkazetta volt, oda lehetett munkaidőn túl behelyezni a visszavitt könyveket. A terrortámadás után lelakatolták, arra hivatkozva, hogy nem biztonságos.

    – Nem értettük, és azt sem, hogy miért csak fémdetektoron keresztül lehet bejutni a városházára. Igaz, később kiderült, tőlünk alig öt kilométerre laktak és készültek az ikertoronyba csapódó öngyilkos merénylők.

    ÉM​

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában