Helyi közélet

2016.08.04. 15:26

Búza tér, Gömöri. Alakul?

Miskolc - Átalakítaná a város vezetése a Gömöri pályaudvar környékét is. Most kiderül, hogyan.

Miskolc - Átalakítaná a város vezetése a Gömöri pályaudvar környékét is. Most kiderül, hogyan.

Módosítaná a miskolci önkormányzat a Gömöri pályaudvar térségére vonatkozó építési szabályzatot, az ezzel kapcsolatos dokumentáció már olvasható a város honlapján. A városháza felhívja a miskolciak figyelmét, hogy augusztus 12-ig tanulmányozhatják és véleményezhetik az elképzelést, azokat pedig eljuttathatják a város főépítészéhez. (E-mail: [email protected].)

Hogy mi indokolja a módosítást?

Költözne a buszpályaudvar

Arról többször beszámolt már lapunk, hogy a Tiszai pályaudvar környékét intermodális csomóponttá alakítanák át, a tervek egy részét – amelyeket miskolci építészcsapat készített – is bemutattuk olvasóinknak. Kiemelt beruházásról van szó, a kormány 7,5 milliárd forintot szán a terület átalakítására. A fejlesztés részeként a Búza téri helyközi- és helyiautóbusz-pályaudvar megszűnne, és a vasúti pályaudvar mellett épülne fel a város új, helyi és helyközi forgalmi feladatokat is ellátó autóbusz-pályaudvara és villamos-végállomása.

A csomópont további szolgáltatásait ez alkalommal nem részletezzük. A lényeg most a további fejlesztési terveken van: a miskolc.hu-n a Búza tér és környéke, valamint a Gömöri pályaudvar fejlesztésére vonatkozó elképzelések is olvashatók. Ezekről eddig keveset tudtunk, ezekhez az elképzelésekhez lenne szükség a jelenlegi építési szabályzat módosítására.

Teljes átalakítás

Egy új vásárnegyed kialakításában gondolkodnak a tervezők, derül ki a város honlapján olvasottakból. Azzal ugyanis, hogy a buszok végállomása elkerülne a Búza térről, elkezdődhetne a környék teljes átalakítása. A város távlati tervei szerint a Búza térről a Gömöri pályaudvar irányába vezető Szendrei János utca mentén (a Szendrei utcán északi irányban növelve a szabályozási szélességet) a Búza tér – Zsolcai kapu – Hatvanötösök útja – Szeles utca tömbben lehetne kialakítani az új városi kereskedelmi központot, azaz városnegyedet. A távlatban a Szendrei utca folytatásában egy tengely mentén a Hatvanötösök útja – Zsolcai kapu, Gömöri pályaudvar – Szeles utca tömböt is összekötnék ezzel a „vásárnegyed”-del, így a Gömöri pályaudvar az átalakított Búza téren keresztül megkaphatná az eddig hiányzó közvetlen kapcsolatot – kereskedelmi létesítményekkel övezve – a belváros felé. A terület rendezését azonban meg kell előznie egy részletes vizsgálatokat és elemzéseket is tartalmazó tanulmánytervnek, írja a tanulmány.

A Gömöri pályaudvar intermodális csomóponttá alakításának megvalósítási tanulmányterve, majd ez alapján a műszaki tervek egyébként már elkészültek. A pályaudvar ma meglehetősen lerobbant állapotban van, holott városszerkezetileg a belvároshoz tartozik. Az elképzelések szerint a helyi közösségi közlekedés, valamint ezek közúti kapcsolatainak tervezett kialakítása a területet a város egyik emelt színvonalú funkcionalitást biztosító – emelt szintű – közlekedési csomópontjává alakíthatná.


Miskolc - Az önkormányzat nem válaszol. Bíznak benne, hogy megmenthető a projekt?

Miskolc - Bár az előkészületekre sok pénzt költöttek, a közeljövőben mégsem lesz beruházás.

Miskolc - Átszálló- és megállóhelyként nem szűnik meg a Búza tér, csak az autóbusz-végállomás kerül át a Tiszaira. Készülnek a tervek az átalakításra, de a részletek még erősen titkosak.

Miskolc - Azt már tudjuk, hogy intermodális csomópontot tervez Miskolc a Tiszai pályaudvar környékére. Azt is, hogy a beruházással tehermentesítenék a belvárost és a Búza teret is. No de mi lesz a Búza téren? Hogyan érintik a tervezett beruházások? Főként: mi lesz a Volán-pályaudvarral? Mert úgy tudjuk, a távolsági buszok végállomása sem itt lesz.

Miskolc - Intermodális csomópont, azaz vasút-, villamos, helyi és helyközi autóbusz-, taxiállomás lesz egyben.

Miskolc - Nyolcmilliárd forint közlekedésfejlesztésre. Mire futja majd belőle?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában