Mi lesz a Búza térrel, ha Miskolcon elkészül a tehermentesítő csomópont?

Akt.:
Mi lesz a Búza térrel, ha Miskolcon elkészül a tehermentesítő csomópont?
© Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Azt már tudjuk, hogy intermodális csomópontot tervez Miskolc a Tiszai pályaudvar környékére. Azt is, hogy a beruházással tehermentesítenék a belvárost és a Búza teret is. No de mi lesz a Búza téren? Hogyan érintik a tervezett beruházások? Főként: mi lesz a Volán-pályaudvarral? Mert úgy tudjuk, a távolsági buszok végállomása sem itt lesz.

Átépítik a Tiszai pályaudvar környékét, 8 milliárd forintot kap rá Miskolc a kormánytól, erről már beszámolt lapunk. Az intermodális csomópont kialakítása azonban nemcsak az említett területet érinti, hanem másokat is, de erről ez idáig még nem tudhattunk meg részleteket. Az biztos, hogy maga a beruházás – és a hozzá kapcsolódó közút, valamint az úgynevezett Y-híd megépítése – célja, hogy tehermentesítsék Miskolc belvárosát és a Búza tér környékét.

Amiből logikusan következik, hogy a Búza tér területe is átalakul. Erre utalnak „bizonyos félmondatok” is, amiket lapunkból szemezgetünk. Például az év februárjában egy, a Búza téren rossz helyen lévő lámpaoszlopról írtunk, és a város vezetése így indokolta, hogy miért marad ott, ahol van: „az intermodális csomópont megépítésével a Búza téri autóbusz-pályaudvar átkerül a Kandó térre, így ez a terület is teljesen átalakul”.

Vagy egy másik alkalommal, amikor a tervezett útépítésről írtunk tavaly novemberben: „az út a Tiszainál a föld alá menne és a Szondi utcánál jönne a felszínre, majd az egymás melletti MVK- és a Volán-telephely mellett haladna tovább”.

Kérdések…

Ebből látszik: a Volán-pályaudvar, azaz a távolsági buszok végállomása elkerül a Búza térről, de hogy pontosan hová, még nem tudni. Kérdéseinket írásban tettük fel a cég illetékeseinek (mára a nevük: Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.), várjuk a választ. Érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál is, onnan a következő sorok érkeztek: „a döntések előkészítése folyamatban van. Válaszainkat így leghamarabb a jövő hét végén tudjuk elküldeni”.

Annyit sikerült megtudnunk, hogy a terveket egy miskolci származású építész iroda készíti. „A Búza tér megszűnik mint pályaudvar, ám egyfajta közlekedési csomópont jellege megmarad, átszállóhely lenne.” Azt is hallottuk, hogy a Búza tér átalakítása a Gömöri pályaudvar fejlesztésének része.

– ÉM-HM –


Hivatalosan még nem…

„Pletykaszinten hallottunk a tervekről, de hivatalosan még senki nem keresett meg bennünket a miskolci önkormányzattól”, mondta lapunknak Wiandt András, a Búza téri piac üzemeltetője, a Miskolci Piac Zrt. vezérigazgatója, így forgalmukat esetleg érintheti a terület jellegének megváltozása, és az, hogy a Volán-pályaudvar elkerül innen. Mint megtudtuk tőle, a tervezett beruházás kapcsán a piac bérlőit sem tájékoztatták.
hirdetés


hirdet�s