Helyi közélet

2016.05.21. 08:33

Sportosztály is lesz a Zrínyiben

Miskolc - Több gyerek járhat a Fazekasba, az Éltesben pedig folytatódik a készségfejlesztő szakiskolai képzés.

Miskolc - Több gyerek járhat a Fazekasba, az Éltesben pedig folytatódik a készségfejlesztő szakiskolai képzés.

Iskolákat érintő átszervezésről is szó volt a szerdai, rendkívüli közgyűlési ülésen Miskolcon. Bár az állami iskoláknak a Klik a fenntartója, de az átszervezéseket érintő javaslatokat az önkormányzatnak mint intézményműködtetőnek véleményeznie kell.

Összesen 11 javaslat szerepel az előterjesztésben, melyeket a miskolci közgyűlés megszavazott.

Fazekas és Zrínyi

Két pont is érinti a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát. Az egyikben a Klik javasolja a felvehető tanulói létszám növelését 560 főről 735 főre. Korábban írtunk arról, hogy az intézménybe évek óta nagy a túljelentkezés, volt olyan év, amikor két osztálynyi gyermeket kellett elutasítania az igazgatónak a beiskolázási időszak végén. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy a fenntartó bővíteni kívánja az iskola táncművészeti ágában a felvehető tanulólétszámot 310 főre.

Az előterjesztés a Zrínyi Ilona Gimnáziummal kapcsolatos terveket is tartalmazza. Itt feladatbővülés várható, azaz a jövő tanévtől a gimnázium köznevelési típusú sportiskolai feladatokat is ellát annak érdekében, hogy sportiskolai osztályt is indíthasson. Az elmúlt hetekben többször írtunk a Zrínyi gimnáziumról is.

Az iskola vezetése szerette volna, ha az intézményt átveszi az Egri Főegyházmegye, azonban a szülők nem támogatták kellő arányban a kezdeményezést. Az iskola vezetése azért szorgalmazta a fenntartóváltást, mert az indítható osztályok száma évről évre csökkent, így nem érezte biztonságban az intézmény jövőjét. Kérdéseinkre akkor a Klik Miskolci Tankerületének igazgatója, dr. László István azt válaszolta, a Zrínyi gimnáziummal hosszú távon terveznek.

Átköltözik

Változás történik a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Rónai Ferenc Általános Iskola életében is. A tagintézményből, azaz a Rónaiból átkerül a két tanítási nyelvű képzés a Petőfibe. Erre az átköltöztetett osztályok miatt van szükség.

A Rónai iskola alapdokumentumába viszont beemelik a sajátos nevelési igényű tanulók gyógypedagógiai nevelés-oktatását annak érdekében, hogy felmenő rendszerben a nem integrálható, ép intellektusú autista gyerekek számára biztosított legyen a felső tagozatos oktatás.

Sajátos nevelés

A Herman Ottó Gimnáziumban viszont feladatcsökkenés várható. Itt kikerül az alapdokumentumából az „értelmi fogyatékos-enyhén értelmi fogyatékos” tanulók integrált nevelése, mert ezt a feladatot más intézmény látja el.

Az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI életében is változások várhatók. A Kassai utcai telephely alapfeladatai közé bekerül a sajátos nevelési igényű tanulók gyógypedagógiai nevelése-oktatása, mert eddig az ép intellektusú autista gyerekek számára a feladatellátás nem volt megoldott. A koncepció célja, hogy egy-két tanév alatt a gyerekeket felkészítse az integrált oktatásban történő helytállásra. A Gagarin utcai telephelyen megszűnik a szegregált iskolai ellátás, itt csak óvodai nevelés lesz. A Kassai utcai telephelyen pedig megszűnik az óvodai ellátás, a gyerekeket a Gagarin utcai telephely fogadja.


Megoldódott a probléma

Az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Szeles utcán található anyaiskolája új feladattal bővül: készségfejlesztő szakiskolai nevelés-oktatással. Korábban ez téma volt lapunkban. A Martin János Szakképző Iskolában ugyanis megszűnt ez a fajta speciális képzés, amiről a szülők csak a középiskola nyílt napján szembesültek. Akkor levelet is írtak a Nemzetgazdasági Minisztériumnak amiatt, hogy gyermekeik iskola nélkül maradtak. Mára azonban megoldódott a probléma, az Éltes Mátyás Iskolában folytathatják a tanulást a középsúlyos értelmi fogyatékos és autista diákok.

A közgyűlési előterjesztésben szerepel az is, hogy a megszűnik a Pattantyús-Ábrahám Géza Általános Iskola Kovács utcai telephelye, mivel itt évek óta nem folyik oktatás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában