Helyi közélet

2016.05.04. 08:17

Nem létező szállodákhoz keresnek üzemeltetőt Miskolcon

Miskolc - Elfogadta a bizottság a város közbeszerzési tervét, amelyben két, még nem létező szállodáról is szó van.

Miskolc - Elfogadta a bizottság a város közbeszerzési tervét, amelyben két, még nem létező szállodáról is szó van.

A Diósgyőri várba tervezett szálloda és az Avas szálló üzemeltetése is szerepel a város idei közbeszerzési tervében, amelyet március elején fogadott el a Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság. Ezen tételsor azért is érdekes, mert még egyik esetben sem beszélhetünk szállodáról. Mint a javaslat is írja, a Diósgyőri várban egyelőre csak tervezik megépíteni, kialakítani, míg az Avas szálló esetében tudjuk, naponta látjuk a főutcán, hogy az még koránt sincs kész. Akkor miért került a közbeszerzési tervbe a „A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kezelésében álló Diósgyőri Várban tervezett szálloda és a tulajdonát képező Avas szálló vonatkozásában szálloda üzemeltetői közvetítői szolgáltatás – saját forrás” című tételsor? – kérdeztük az önkormányzatot.

A város a szállodaiparban bevett gyakorlatot követi. Koczák Szilvia.

Nem vetik el

„Ez nem közbeszerzési eljárás kiírását jelenti, sőt még az arra vonatkozó szándék bejelentését sem” – jelentette ki Koczák Szilvia városházi szóvivő. Hozzátette: „A város a szállodaiparban bevett gyakorlatot követi: egy közvetítő útján szeretné megtalálni azt a majdani üzemeltetőt, aki kötelezettséget, felelősséget vállal arra, hogy a tervezett szállodát előre meghatározott díj, vagy a bevétel százalékának fejében üzemeltetni fogja. Ehhez viszont az épületnek meg kell felelnie a standardoknak, a jogszabályi és szakmai előírásoknak. Ezért a kötelezettséget vállaló üzemeltető részt vesz a szálloda tervezési folyamatában is, ezzel is segítve azt, hogy valóban üzemeltethető, profitot termelő szálloda épüljön meg. Az üzemeltetőt közvetítő révén szeretné megtalálni az önkormányzat, ezt jelenti a közbeszerzési tervben szereplő mondat”.

– Mivel a szálláshelyek kialakítása nagymértékben függ az üzemeltető véleményétől, arról is ő nyilatkozik például, hogy a Diósgyőri váron belül vagy kívül hol érdemes hotelt létesíteni – tudtuk meg.

Az Avas szálló kapcsán azt mondta, az önkormányzat korábban úgy nyilatkozott, hogy elsődlegesen pályázati forrásból szeretné azt felújítani, de nem veti el a magántőke bevonásának lehetőségét sem annak érdekében, hogy az emblematikus épület helyreállítása végre megtörténjen.

Nem jelent kiírást

Koczák Szilvia igyekezett hangsúlyozni azt is, a közbeszerzési terv közzététele nem jelenti az abban szereplő közbeszerzési eljárások kiírását.

„A Közbeszerzési törvény az ajánlatkérőket kötelezi erre. A közbeszerzési terv készítésére vonatkozó kötelezettség előírásával az a cél, hogy az ajánlatkérő szervezetek minél hamarabb vegyék számba az adott évre tervezett közbeszerzéseiket, megelőzve ezzel a közbeszerzések részekre bontása tilalmának megsértését, vagy a késedelmes, illetve nem megfelelő eljárásindítást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ebben szereplő tételeket feltétlenül végre is kell hajtani, hiszen a források alakulása, a pályázatok sikeressége, az esetleges prioritásváltozások jelentős mértékben befolyásolhatják, milyen közbeszerzések történnek egy településen az adott évben” – magyarázta.


18 év után a városé lett

Az Avas szálló tavaly áprilisban – 18 év után – került újra a város tulajdonába. Miskolc 155 millió forintért jutott hozzá a felszámolás alatt álló épülethez. Persze közel sem olyan állapotban, mint ahogy annak idején eladta, hiszen az egykori szállóból mára szinte csak a falak maradtak. Miközben az elmúlt évtizedekben több ígéret is volt arra, hogy szállodaként, ráadásul ötcsillagos szállodaként éled újjá az épület. A felújítás, átalakítás azonban financiális, és engedélyeztetési okokból félbeszakadt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában