Helyi közélet

2016.02.04. 18:39

Társukért is sepregettek Miskolcon

Miskolc - Én is buszvezető vagyok! – kiáltotta az egyik felszólaló az MVK előtti tüntetésen szerdán.

Miskolc - Én is buszvezető vagyok! – kiáltotta az egyik felszólaló az MVK előtti tüntetésen szerdán.

„Laci, melletted vagyunk, ma még téged próbálnak megfélemlíteni, de holnap bármelyikünkkel megtehetik” – biztosította szolidaritásáról Székely László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozatának vezetője Zelenka Lászlót. A Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke mellett közel kétszázan álltak ki kedden, követelve többek közt azt, hogy a miskolci közlekedési vállalat azonnali hatállyal helyezze őt vissza buszvezetői munkakörébe. A közelmúltban ugyanis – mint arról lapunk beszámolt – az MVK Zrt. megbüntette Zelenka Lászlót, mert munkaidőben – igaz headsettel – nyilatkozott az egyik hírcsatornának. Szankcióként – fél évre – járműtakarításra osztották be a szakszervezeti vezetőt.

Ledolgoztak egy napot?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megítélése szerint ez egy kisstílű intézkedés volt a cég részéről. Éppen ezért több tagjuk részvételével – vasutasok, vegyészek, bányászok – szerdán Miskolcra utaztak, hogy demonstráljanak kollégájuk mellett. A szakszervezeti tagok seprőt is hoztak, majd performance-­ként sepregettek a vállalat épülete előtt. „Reméljük, egy napot sikerült ledolgoznunk Zelenka büntetéséből” – fogalmazott Székely Sándor.

„Nem európai módja ez egy munkaügyi konfliktus kezelésének” – ez volt a véleménye az MVK büntetéséről Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének. Azt is elmondta, az ország egyre több területén tapasztalnak hasonló igazságtalanságot a munkáltatók részéről.

Petíció

Zelenka László köszönetet mondott a kiállásért, mint fogalmazott, személyén keresztül szeretnék megfélemlíteni a munkavállalókat. „A mai tüntetés is jelzi, nem érték el céljukat” – hangsúlyozta.

A szakszervezetek vezetői petíciót akartak átadni Singlár Zsoltnak, az MVK Zrt. vezérigazgatójának, de azt végül a cég egyik osztályvezetője vette át. A tüntetők által megfogalmazott követelések közt volt a tavalyi bértárgyalások azonnali lezárása, az idei bérfejlesztési egyeztetések előkészületeinek megkezdése, a tavalyi 3 százalékos bérfejlesztés végrehajtása.

Valamint, hogy a cég kérjen bocsánatot Zelenka Lászlótól.

Az MVK előtti tüntetésre a pedagógus szakszervezetek képviselői is elmentek, szolidaritásukról biztosítva a közlekedési dolgozókat. Majd ez fordítva is megtörtént: a közlekedési szakszervezetek csatlakoztak a pedagógus­tüntetéshez.

ÉM-NSZR



Miskolc - A kormány oktatáspolitikája ellen szerveztek tiltakozást a pedagógusok Miskolcon, az oktatás teljes reformjára van szükség, hangoztatták a szónokok.

Miskolc - Hosszú sorokban vonulnak a tiltakozó tanárok Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumtól a Hősök teréig szerdán délután. A szakszervezetisek előbb az MVK Zrt. telephelye előtt sepregettek, demonstrálva a szakszervezeti jogok eltiprása ellen és Zelenka László érdekvédelmi vezető mellett, majd a belvárosban csatlakoztak a pedagógusokhoz. A Hősök terén több mint 5 ezren hallgatták meg a színpadon felszólalókat. Fotós és videós összeállításunk a miskolci megmozdulásról.

Miskolc - „Leszóltak” a miskolci óvodákba a demonstráció miatt?

Miskolc, Budapest - A fővárosi Teleki gimnázium tanárai is itt voltak a miskolci tüntetésen.

Miskolc - Több ezren vettek részt szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen szervezett tüntetésen.

Miskolc - A központosítás, a tananyag és a bürokrácia csökkentéséért, megfelelően előkészített reformokért, a tankötelezettség 18 évre történő visszaemeléséért, a tanári életpályamodell korrekciójáért és az oktatási rendszer bérfeszültségeinek feloldásáért, valamint a "rendszerszintű hibák" orvoslásáért demonstráltak pedagógusok, szülők, diákok és civilszervezetek képviselői Miskolcon szerda este. A tüntetésen néhány ezren voltak.

Fáklyás tüntetés indult a Herman Ottó Gimnáziumtól szerdán délután. A demonstráció főszervezői a Pedagógusok Szakszervezete városi titkárai, de számos más érdekvédelmi szervezet is csatlakozott a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozáshoz. Az Észak-Magyarország helyszíni tudósítása a tüntetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában