Helyi közélet

2016.02.04. 17:33

Fotók: Elviszik és mégis Miskolcon marad a bécsi

Miskolc - Két „bécsi” SGP villamos indult útnak csütörtökön a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyéről, a 189-es és 195-ös pályaszámú. A piros villamosok 12 éven át közlekedtek Miskolcon, hozzátartoztak a városi utcaképhez.

Miskolc - Két „bécsi” SGP villamos indult útnak csütörtökön a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyéről, a 189-es és 195-ös pályaszámú. A piros villamosok 12 éven át közlekedtek Miskolcon, hozzátartoztak a városi utcaképhez.

Tavaly nyár végén döntött úgy a város és az MVK Zrt., hogy kreatív alkotói pályázatot ír ki a bécsi villamosok turistalátványosságként való megőrzésére. A pályázat lezárult, 74 érvényes alkotásból hirdettek nyerteseket és hat bécsi szerelvényt elkülönítettek a pályázati ötletek megvalósítására. Ebből a hat villamosból kettő most „szerető gazdára” talált.

A kedves piros szerelvényektől való újabb búcsút megkönnyítette, hogy a járműveket nem vitték messzire, hiszen az alkotói pályázaton induló Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány vásárolta meg őket. Az Alapítvány a két villamost az MVK telephelyéről az ÉSZAKERDŐ Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság telephelyére, Felső-Majláthra szállíttatta.

Az alapítvány pályázat forrásból elektromos meghajtású energiatárolós motorkocsit épít majd a bécsi villamosokból. Ez a motorkocsi Miskolcon és a Bükkben, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút pályáján fog közlekedni, igazi turistalátványosságként. A múlt emlékének megőrzését ráadásul környezettudatosan, Miskolc „Green city” elveihez illeszkedve valósítja meg az Alapítvány, hiszen a villamosokból építendő motorkocsi korszerű hajtásrendszerrel felszerelt, zéró emissziós jármű lesz.

- Miskolc Városi Közlekedési Zrt. -


Miskolc - Múlt héten a 200-as pályaszámú villamost búcsúztatta az MVK Zrt., kedden a 204-es Tátra indult útnak Prágába.

Miskolc - A múlt héten pénteken egy, összesen kettő darab Tátra villamos indult útnak az MVK Zrt. telephelyéről Prágába. Közlekedéstörténeti jelentőségű, hogy 1991-ben ez a villamos, a 200-as pályaszámú érkezett elsőként Miskolcra, és pénteken ettől a villamostól búcsúztunk először.

Miskolc - A hasznaltauto.hu portálon is meghirdették a használt villamosokat, hatot már eladtak.

Miskolc - Szomorú fotókat posztolt az MVK Zrt. a Facebook oldalára: négy bécsi villamostól vesz búcsút Miskolc, megvásárolta őket a MÉH. A többiből még lehet valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában