Helyi közélet

2015.11.05. 13:24

Fiatalok Háza: Fűtésre várnak, de kitől is kérhetik?

Miskolc - „Jelen helyzetben nem állunk semmilyen jogviszonyban az ingatlanban tartózkodókkal.”

Miskolc - „Jelen helyzetben nem állunk semmilyen jogviszonyban az ingatlanban tartózkodókkal.”Nincs fűtés, a radiátorokat már hetekkel korábban leszerelték, a lakók fagyoskodnak a József Attila utca 45. szám alatti épületben. Ezzel kereste meg az Észak-Magyarországot egyik olvasónk, aki már korábban is panaszkodott a Fiatalok Házában kialakult helyzetre. Mint ismert: a Fiatalok-Háza Kft.-t egyik cége felszámolás alá került, így a ház üzemeltetését egy felszámoló cég vette át. A lakóknak menni kell, a miskolci ingatlankezelő két belső pályázatot is kiírt a számukra, egy részük már elköltözött, de még mindig vannak, akik az épületben laknak. Mi lesz velük, és mi lesz a házzal, erről kérdeztük Czagány Mihály felszámolóbiztost.

„Az épület a közeljövőben értékesítésre kerül” – jelentette ki a felszámolóbiztos. Amikor a fűtés hiányáról kérdeztük, elmondta: „Az épületben 30 lakásban tartózkodnak, ebből kettő lakónak nincs hátraléka, a többiek jelentős összeggel tartoznak. Mivel a lakók nem fizetnek, még lakáshasználati díjat sem, így nincs fedezet a fűtés biztosítására. A felszámoló maximális lojalitással járt el az eljárás során, több önkormányzati lakásbérleti pályázat eredményét megvárta, hogy a lakók elhelyezése megoldott legyen. A felszámoló felajánlotta a lakóknak a bérleti szerződés megkötését, hogy a jogi helyzet rendezett legyen, azonban a lakók ezzel nem kívántak élni, így jelen helyzetben nem állunk semmilyen jogviszonyban az ingatlanban tartózkodókkal”.

Hozzátette azt is, nagyon sajnálja, hogy a kialakult helyzet azt a két lakót is hátrányosan érinti, akiknek nincs tartozásuk, de műszakilag nem megoldható a fűtés leszakaszolása.

Arra is kíváncsiak voltunk, kinek a felelőssége ebben a helyzetben, hogy a lakók további lakhatását megoldja, hiszen sokan önhibájukon kívül, a cég csődhelyzete miatt kerültek ebbe a helyzetbe.

Nincs jogviszony

A felszámolóbiztos válaszában elmondta: „Tudomásunk szerint a MIK Zrt. többször hirdetett a lakók részére bérlakáspályázatot. (Valóban hirdetett, kétszer is, úgynevezett belső pályázatot. – a szerk.). Mivel mi nem állunk jogviszonyban az ingatlanban tartózkodó lakáshasználókkal (holott korábban felajánlottuk nekik a bérleti szerződés megkötését, melyet elutasítottak), így aki nem nyert vagy pályázott, azoknak maguknak kell megoldaniuk a lakhatásukat”.

Mit tegyenek, akik rendesen fizettek, kihez fordulhatnak segítségért? – kérdeztük. „Ebben sajnos nem tudunk tanácsot adni, nem a felszámoló hibája miatt kerültek ebbe a helyzetbe a lakók” – válaszolta Czagány Mihály.

ÉM-NSZR


Miskolc - Újra a miskolci József Attila utca 45. szám alól kérték lapunk segítségét a lakók. Míg korábban – márciusban – a kiköltöztetésük miatt aggódtak, most azért, mert nincs fűtés az épületben. A felszámoló szerint azért nem fűtenek, mert vannak, akik nem fizették a számlát, ha majd kifizetik, lesz meleg is. A MIK pedig azt mondja, nem illetékes a témában. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában