Helyi közélet

2015.11.02. 09:47

„A nagymama sokszor vigyázott a hét unokájára”

Miskolc - Az elmúlt hétvége az emlékezés hétvégéje volt. Virágba borultak a temetők.

Miskolc - Az elmúlt hétvége az emlékezés hétvégéje volt. Virágba borultak a temetők.

Virágokkal, koszorúkkal, mécsesekkel igyekeztek az elmúlt hétvégén az emberek a temetőkbe. Elhunyt szeretteikre emlékeztek, akik most is ott élnek a fiatalabb generációk szívében.

„Arra is emlékszem”

A Diósgyőri temetőbe látogattunk el vasárnap. A Gyulai család (apa, anya és 4 gyermekük) egy kis keresgélés után megtalálják a nagyszülők és a dédnagymama sírját. Azért kellett keresgélni, mert ők Budapesten laknak, és egy évben csak egyszer, mindenszentek napján látogatnak el a Borsod megyei temetőkbe.

– Csak 8 éves voltam, amikor nagymamám és nagyapám meghalt – meséli az anya, Gyulainé Poczik Zsuzsa. – De azért vannak róluk emlékeim. A nővéremmel kaptunk tőlük egy-egy biciklit, és emlékszem, mindig azzal kerekeztünk hozzájuk. Nagymama finom ebéddel várt. Aztán arra is emlékszem, hogy nagyapa nagyon szerette az angol slágereket, állandóan azokat hallgatta, és amikor mi is ott voltunk náluk, közösen énekeltük ezeket a dalokat.

Zsuzsa elmeséli, szeretné, ha a gyermekei tudnák, hogy kik voltak a dédszüleik. Ezért a gyerekek babanaplójába szépen beírta a nevüket, és akiről van fénykép, azt is beragasztotta. Amikor valamelyiküknek születésnapja van, gyertyát gyújtanak, és mesélnek a gyerekeknek az ősökről.

A Gyulai család a szikszói és a felsővadászi temetőt is felkereste, ott nyugszanak az apa rokonai.

Kedves ember volt

Öccse és annak felesége sírját kereste fel Szanyi Mária. Szép virágokat hozott, azokat rendezgeti éppen. Mint mondja, öccse mindössze 60 éves volt, amikor elment, a felesége pedig csak 45. Mária úgy emlékszik öccsére, hogy sokoldalú, kedves, okos és szeretetreméltó ember volt. Jó testvérek voltak, de a család egyébkét is összetartó. Máriának még van két testvére, akikkel nagyon jó a kapcsolata.

Az Egerszegi család a szülők és nagyszülők sírjához jött, koszorúkat és virágokat hoztak. Egerszegi János azt mondja, hiányoznak a szerettei, de az emlékeiben mindig ott élnek. Külföldön dolgozik, de ha hazajön, ellátogat a temetőbe is. János kicsit elérzékenyül, nem szeretne többet mondani.

Kisgyermekes, fiatal szülők állnak egy másik sírnál.

– A nagymamám és a dédszüleim nyugszanak itt – mondja Lóczi Zsuzsanna. – Nagymamát ismertem, ő nagyon jólelkű asszony volt. Sokszor vigyázott a 7 unokájára, szívesen játszott velük. A sajtos pogácsája pedig olyan finom volt, hogy olyat senki nem tudott sütni. Hiányzik. A család úgy teljes, ha a nagyszülők is ott ülnek az asztalnál – teszi hozzá Zsuzsanna.

 


Forgalmas utak, temetők

A hétvégén megyeszerte élénk volt a forgalom az utakon és a temetők környékén. A Miskolcról kivezető 26-os úton szombaton több autó is összekoccant. A rendőrök a polgárőrök és a közterület-felügyelet munkatársaival közösen segítették a forgalom zökkenőmentes lebonyolítását. A járőrök ügyeltek arra is, hogy minél kevesebb bűncselekmény történhessen a temetők környékén: mint gépjárműlopások- és feltörések, alkalmi lopások, „trükkös” lopások, valamint zseblopások. Temetőtűzről nem érkezett hír.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában