Helyi közélet

2015.10.28. 09:11

Diósgyőri vár környéke - "Ennyiért csak lerobbantat kapok"

Miskolc - Folytatódik a vár fejlesztése, ezért az önkormányzat megvásárolja a körülötte álló ingatlanokat.

Miskolc - Folytatódik a vár fejlesztése, ezért az önkormányzat megvásárolja a körülötte álló ingatlanokat.A Diósgyőri vár mellett élők nem elégedettek az önkormányzat vételi ajánlatával. Mint mondják, ennyi pénzért nem tudnak másik házat venni Diósgyőrben.

– Nekem nagyon keveset akarnak adni érte – panaszolja Kiss Györgyné, a Bodrogi Zsigmond utca 22-ben. – Megmondom őszintén, én be sem mertem menni az önkormányzathoz, amikor közölték a vételár összegét, mert annyira ideges voltam. Meghatalmazást írtam, és a férjemet küldtem be, ő tárgyalt az illetékesekkel. Azt mondták, hogy 12 millió 400 ezer forintot adnának a házamért, de ezt az összeget nagyon alacsonynak tartom. Legalább 20 millió forintra számítottam.

Téglából

Nézzék meg a hátsó házat! – invitál bennünket beljebb a kapuból az asszony. – Téglából épült, nem több mint 10 éve. Csak a külső vakolást nem tudtuk megcsinálni, mert közben munkanélküli lettem, és arra már nem volt pénzem. Nem írtuk alá az adásvételi szerződést, mert ezt az ajánlatot nem fogadjuk el. Most felhívom az önkormányzatot, és ha nem lesz eredménye, ügyvédet fogadok. Nincs más hátra, pereskedni fogunk – sorolja az asszony.

Elárulja, már nézegették az eladó házakat, de legalább 18 millió forint kellene ahhoz, hogy egy hasonló nagyságút vásároljanak Diósgyőrben. Mert ők mindenképpen itt akarnak lakni. És kertre is szükségük van, mert kutyáik, macskáik és madaraik vannak.

Az asszony megjegyzi: a férje azt is mondta az önkormányzatnál, hogy akkor egy hasonló nagyságú házat ajánljon fel nekik, de az illetékes úgy fogalmazott, erre nincs apparátusuk.

– Egyébként ebben az utcában szinte mindenki nagyon alacsonynak tartja az önkormányzat ajánlatát – teszi hozzá.

Próbáltunk beszélni más ingatlantulajdonossal is az utcában, de nem sikerült. Azt mondták, az önkormányzat egyik levelében az is szerepelt, hogy tartózkodjanak a nyilatkozattételtől.

Félnek

Átsétálunk hát a másik érintett utcába. Ez a Haller György utca. Itt is csak egy asszony nyilatkozott, de kérte, a nevét semmiképpen ne írjuk meg, és semmi olyat, amiről felismerhető lenne. Mert fél az önkormányzattól.

Mint mondja, ő is nagyon alacsonynak tartja a vételárat. Felháborítónak tartja, hogy az értékbecslés eredményét nem lehetett tüzetesen megvizsgálni, mert azt csak az önkormányzatnál nézhették meg, de úgy, hogy közben az illetékes beszélt hozzájuk. Másolatot pedig nem kaptak, hogy itthon áttanulmányozhatták volna. Az asszony kijelenti: nem fogadják el a vételárat, inkább sajátítsa ki az ingatlant az önkormányzat. Mert annyi pénzért, amennyit ajánlottak, nem tud egy ekkora házat venni Diósgyőrben.

– Ezt már szépen rendbe tettük. Most vegyek megint egy lerobbantat (mert a felajánlott összegért csak olyat tudok venni), és kezdjem elölről a felújítást, az építkezést? – teszi fel kétségbeesetten a kérdést. Aztán a karját mutatja – Nézze meg, az idegességtől kiütések jöttek ki rajtam!


Kérdések és válaszok

Kérdéseinkre a miskolci önkormányzat válaszolt


- Mi történik, ha valamelyik ingatlantulajdonos nem fogadja el az önkormányzat ajánlatát?

- Az önkormányzat ezekben az esetekben elindítja a kisajátítás folyamatát a vonatkozó jogszabályok alapján.

- A kisajátítás érintheti-e a tulajdonosokat kedvezőtlenebbül, mintha aláírták volna a szerződést?

- Igen, és erre többször felhívtuk a tulajdonosok figyelmét.

- Mikorra kell az ingatlantulajdonosoknak kiköltözniük?

- 2016 tavaszát jelöltük meg előzetesen a kiköltözés időpontjaként. Azokkal a tulajdonosokkal, akikkel sikeres adásvételi szerződést kötött az önkormányzat, egyedileg állapodtunk meg arról, hogy mikor költöznek.

- Mikor kezdődik a vár fejlesztésének következő üteme?

- Terveink szerint 2016-ban, de az előkészületek, tervezés már az első adásvételi szerződések aláírását követően megkezdődtek.

- Mennyi pénz lesz erre, milyen forrásból?

- GINOP forrás és kormányzati támogatás igénybevételével valósulhat meg a fejlesztés, mintegy 4,5 milliárd forintos összköltséggel.

- Miért kérte az önkormányzat a tulajdonosokat, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak?

- Azt szerettük volna elérni, hogy közvetítő nélkül, személyesen tudjunk tárgyalni a tulajdonosokkal, megelőzve mindenféle találgatás és álhír megjelenését. Nem kívántunk sajtón keresztül sem üzenni, sem üzenetet kapni. Mindenkor a partnerséget tartottuk szem előtt, ezért is sikerült a tulajdonosok közül többekkel megegyezni. Szó szerinti idézet a kiküldött levélből, amelynek megjelentetéséhez ragaszkodunk: „A kölcsönös partnerség jegyében minden érintettet arra kérünk és elvárjuk, hogy a sajtón keresztül történő, találgatásokon alapuló, esetlegesen túlzó várakozásokra építő „üzengetések” elmaradjanak.”


Előzmények:

Miskolc - A Diósgyőri vár melletti ingatlantulajdonosok türelmét kéri az önkormányzat. tovább »

Miskolc - Az önkormányzat személyesen tárgyal majd a várárok mellett élő lakókkal. tovább »

Miskolc - A várárkot fel lehet tölteni vízzel, de csak a legnagyobb odafigyeléssel, tudtuk meg. tovább »

Miskolc - Az önkormányzat szeretne minden ingatlantulajdonossal megállapodni, korrekt összeget fognak felajánlani. tovább »

Miskolc - A vár további fejlesztése miatt 13 ingatlantulajdonosnak mennie kell. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában