Helyi közélet

2015.08.22. 14:20

„Vigyék a sörfesztivált máshova!”

Miskolc - A lakók nem állnak meg a petíciónál. Birtokvédelmet kérnek a zajos rendezvény miatt.

Miskolc - A lakók nem állnak meg a petíciónál. Birtokvédelmet kérnek a zajos rendezvény miatt.

A Népkert közelében élők már most rettegnek a közelgő sörfesztiváltól, számukra ugyanis elviselhetetlen a szórakoztató rendezvény négy napja. Ezért petíciót fogalmaztak meg, melyet szerdán este nyújtottak át Eperjesi Erika területi önkormányzati képviselőnek lakossági fórum (vagy ahogy a képviselő fogalmazott, lakossági megbeszélés) keretében.

A lakók többek között azt kérik az önkormányzattól, hogy az bízzon meg egy céget a zajszint folyamatos mérésével a fesztivál ideje alatt, aminek adatai nyilvánosak. Kérik a rendezvény helyszínének megváltoztatását, vagy legalább azt, hogy a késő esti koncerteket vigyék a sportcsarnokba. Kérik a parkolás megtiltását a környező utcákban, a Népkert melletti utcákban. Súlykorlátozást szeretnének a fesztivál területére és folyamatos parkfelügyeletet.

„Nem terjed ki”

Eperjesi Erika átvette a petíciót. Mint mondta, a korábbi lakossági észrevételeket jelezte az önkormányzat illetékeseinek, és a mostani petíciót is továbbítja. A képviselő távozása után az egyik lakó felvetette, kezdeményezzenek birtokvédelmi eljárást a jegyzőnél, ha ez nem vezet eredményre, a bíróságon indítsanak birtokvédelmi pert. Tapasztalatai szerint ez a megoldás több helyen is sikert hozott az országban.

Ő egyébként korábban már fordult a fesztivál okozta problémákkal Miskolc jegyzőjéhez, aki a következő választ küldte:

„A sörfesztivált közterületen rendezik. A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően a rendelet hatálya nem terjed ki a közterületi rendezvényekre. Ennek megfelelően a jegyzőnek nincs lehetősége a rendezőket zajkibocsátási határérték megkérésére kötelezni, illetve hivatalból sem határozhat meg a rendezvény kapcsán ilyet”. Igen ám, csakhogy Miskolcnak van egy szabályozási terve és építési szabályzata, ami a következőket tartalmazza:

A duplája

„A város igazgatási területén csak olyan tevékenységek folytathatók, olyan létesítmények üzemeltethetők, építhetők, amelyek által fokozott zajterhelés mértéke nem haladja meg a telek határán a jelen rendelettel előírt környezetvédelmi zónákra vonatkozó határértékeket.”

A szabályzat zajvédelmi szempontból különböző zónákra osztja a várost. A Népkert és környéke az átlagos érzékenységű zónába tartozik, tehát a zaj nem lehet több 45–55 decibelnél.(A Népkert közelében lakók 90–100 decibelt mértek tavaly.)

ÉM-HE


Kellene egy hiteles szakvélemény

A zaj elleni védelemről a környezetvédelmi törvény is rendelkezik, ezért kérdeztük az ügyről F. Nagy Zsuzsannát, az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársát. Lapunknak elmondta: a lakóknak érdemes lenne akkreditált, igazságügyi szakértővel zaj- és rezgésmérést készíttetni a fesztivál ideje alatt. Ezzel tudják ugyanis igazolni, hogy a rendezvény zaj- és rezgés­szintje magasabb a törvényben (szabályzatban) előírtaknál. A jegyzőhöz kell benyújtani a birtokvédelmi kérelmet. Ha ő a hiteles szakvélemény ellenére sem intézkedik, azaz mulasztásos törvénysértést követ el, akkor a kormányhivatalhoz lehet fordulni, ezzel párhuzamosan a bíróságon birtokvédelmi pert indítani.

A sörfesztivállal kapcsolatban korábban mi is elküldtük kérdéseinket az önkormányzathoz, de válasz eddig nem érkezett.


Miskolc - A hamarosan esedékes sörfesztivál is téma lapunk, az Észak-Magyarország közéleti fórumán, az Agorán. tovább »

Vannak az ilyen helyzetekre egyszerű igazságok, például: olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. Kérdés, már a tervezésnek az kell legyen az alapja, hogy valakiknek kifejezetten legyen is rossz. Bujdos Attila írása. tovább »

Miskolc - A Népkert mellett élők petíciót fogalmaztak meg, de ha kell, tovább is mennek. tovább »

Miskolc - Attól is fél, a folyamatos dübörgés kárt tesz az otthonában. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában