Csendkirály

Akt.:
Csendkirály
Vannak az ilyen helyzetekre egyszerű igazságok, például: olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. Kérdés, már a tervezésnek az kell legyen az alapja, hogy valakiknek kifejezetten legyen is rossz. Bujdos Attila írása.

Átengedné Népkerthez közeli lakását Miskolc vezetőinek a sörfesztivál idejére dr. Rátonyi Éva – ő ugyanis nem bírja a mulatozással járó zajt, ezért erre az időre inkább elköltözik hazulról. Egyelőre senki sem válaszolt a felajánlására, és alig hiszem, hogy ez a helyzet változik. Részben, mert a város vezetőinek van hol lakniuk, részben pedig az ember könnyen talál magának hasznosabb elfoglaltságot annál, semhogy azt próbálgassa, milyen borzalmas és elviselhetetlen a Népkert közelében lakóknak a sörfesztivállal járó hangzavar. Megjegyzem, én sem élnék a lehetőséggel, például mert bár egy hegy választ el a helytől, azért elég tisztán szoktam hallani ilyenkor, mi történik a Népkertben, ennél közelebbi vágyaim tehát konkrétan nincsenek is ezzel a helyzettel kapcsolatban. És megértek mindenkit, aki ugyanígy gondol rá.

A történetet elbeszélők térben és időben elfoglalt helye egyébként alapvetően befolyásolja, milyen jelzős szerkezeteket választanak a meséléshez. Fesztiváli látogatóktól még soha nem hallottam például, hogy ez borzalmas és elviselhetetlen, nyilván az ő pozíciójuk az, hogy élvezni akarják a pillanatot. Azért mennek oda. Ha van is belátás az emberben, hogy az ő önfeledtsége másoktól kifejezetten megköveteli az áldozatot és a lemondást (például a csendről, a nyugalomról, a pihenésről), aligha ez a belátás uralja ilyenkor az érzéseit. Ilyen a természet, fogadjuk el: a mulatozó számára a nyugalmat miatta is nélkülözőkkel való együttérzés éppen ott és éppen akkor nem a legfontosabb. Hát hiszen van jobb dolga is.

Ez nemcsak feloldhatatlannak tetsző konfliktus. Ez az összefüggéseknek az általunk ismert rendszerében valóban feloldhatatlan konfliktus.

Vannak az ilyen helyzetekre egyszerű igazságok, például: olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. Kérdés, már a tervezésnek az kell legyen az alapja, hogy valakiknek kifejezetten legyen is rossz. Itt az a szimpla kérdés: valóban a szűkös, lakóövezetbe ékelődő közpark-e a legalkalmasabb helyszíne a sörfesztiválnak, egy kórházzal a közelben. Miért ez a kényszeres ragaszkodás a város szívéhez, ha ennyi a panasz a helyszín választására? Ha közben lehetne a városon kívül akár minden nap sörfesztivál, olyan messzeségben, ahonnan nem érkezne rá panasz. Miért nem elég indok a szerződés módosítására, hogy a városnak azokat is képviselnie kell, akik nem kérnek ebből a hangos közelségből?​

– Bujdos Attila –


“Költözzenek hozzám a sörfesztivál alatt”

Miskolc – Attól is fél, a folyamatos dübörgés kárt tesz az otthonában. tovább »

Titkos fegyver a sörfesztivál ellen

Miskolc – A Népkert mellett élők petíciót fogalmaztak meg, de ha kell, tovább is mennek. tovább »

hirdetés
hirdet�s