Helyi közélet

2015.08.20. 16:11

István, a király: minket befogadnak-e?

Budapest, Miskolc - Novák Péter bízik benne, hogy a fiatalokat is megfogja az István, a király.

Budapest, Miskolc - Novák Péter bízik benne, hogy a fiatalokat is megfogja az István, a király.

Mire ezek a sorok megjelennek, az első királydombi előadáson túl van a Novák Péter rendezte István, a király, amelyet október 3-án két előadáson is láthat a közönség a miskolci sportcsarnokban.

Az 1983-as királydombi bemutató után tehát újra az eredeti helyszínre tért vissza a klasszikussá vált alkotás, amely azonban – mint kiderült – a korábbiakhoz képest új „ruhában”, egyfajta koncertszínházas megoldásban kerül színre Novák Péter elképzelése nyomán: egy oratórium lett a rockoperából, amelyben nem a látványos táncjelenetek felelősek a hangulatért, hanem az eredeti zene és szöveg. „Együtt nőttem föl a darabbal, ha a táncos előéletemet is belevesszük, legalább a nyolcadik interpretációjához van szorosabb közöm” – nyilatkozta Novák Péter.

Miért népszerű ma is az István, a király, hogy van-e modern István-értelmezése? Novák Péter szerint minden alkalommal fölmerül az aktualizálás kérdése, de – mint nyilatkozta – „nekem a darab éppen az időtlensége miatt aktuális”.

Kétpólusú világkép

A megosztottságérzés István kora óta kísért minket. A história valójában időn kívüli, mert miközben látszólag egy történelmi korról beszél – arról a konszenzussal elfogadott kezdőpontról, mikor a keresztény magyar állam megszületett –, valójában az István és Koppány konfliktusát meghatározó, kétpólusú világkép a témája, ami időről időre visszatér a magyar történelemben, mint a visszhang.

Novák Péter abban bízik, hogy az előadás megfogja a ma fiataljait, meghallják azokat a kérdéseket, amik a legfontosabbak: „hogy ki van kint, és ki van bent, ki van otthon, és ki jön ide, kit fogadunk be, és vajon minket befogadnak-e…

ÉM-SZB


Miskolc - Miskolcon október 3-án mutatják be a szerzők 70. születésnapja alkalmából az István, a királyt. tovább »

Mivel mindkét szerző, Szörényi Levente és Bródy János is a hetvenedik születésnapját ünnepelte és ünnepli a 2015-2016-os évadban, ezért az István, a király parádés szereposztásban országos turnéra indul. tovább »

Budapest, 2015. február 4., szerda (MTI) - Novák Péter rendezi az István, a király című rockopera új előadását. Szörényi Levente és Bródy János műve augusztus 19-én az 1983-as bemutató helyszínén, a városligeti Királydombon lesz látható. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában