Helyi közélet

2015.07.09. 15:54

Több mint ötezren kaptak képet egészségi állapotukról

Borsodnádasd, Ózd - A lakosság körében nagy népszerűségnek örvendtek a kihelyezett szűrőnapok.

Borsodnádasd, Ózd - A lakosság körében nagy népszerűségnek örvendtek a kihelyezett szűrőnapok.Sikeresen zárult az ózdi Almási Balogh Pál Kórház európai uniós pályázata, amely az egészségügyi intézmény ellátási területére koncentrálódott. Az „Életmódváltással a hosszabb és szebb életért” elnevezésű TÁMOP projekt 2013. szeptember 1-je és 2015. június 30-a közötti időszakot ölelte át, ezalatt igyekezett a lakosságot egészségtudatosabb életmódra nevelni, az emberek személetét for­málni.

Aktívak voltak

A lakosság körében nagy népszerűségnek örvendtek azok a kihelyezett szűrőnapok, amelyeket Ózdon, valamint a környező településeken tartottak. A másfél éves tapasztalat azt mutatta, hogy az emberek a helybe vitt egészségügyi programokon rendkívül aktívan vettek részt, sokkal könnyebben meg lehetett őket szólítani, mintha a kórházba kellett volna utazniuk. Ezt mutatja az a statisztika is, amely a pályázat főbb adatait tartalmazza. A projekt ideje alatt bevont és egészségügyi szempontból megszűrt kliensek száma 5183 ember volt, ami jelentősen meghaladta az előzetesen tervezett 3350-et. Ózdon két, Borsodnádasdon egy nagy egészségnap színesítette a programot, és a 22 betervezett szűrőnap mindegyikét sikerült megtartani a járási falvakban.

Ugyancsak kiemelt fontosságú szerepet töltött be az Almási Balogh Pál Kórház területén kialakított Egészségfejlesztési Iroda. A régi könyvtár helyén kialakított „tornaszobában” számos mozgásprogramot sikerült megvalósítani. Lényeges szempont volt a magas kockázatú, krónikus betegségtől mentes vagy életmódváltással javítható megbetegedésben szenvedők kiszűrése, valamint az érintett, érdeklődő, egészségének javításáért tenni akaró lakosság felkutatása. A fogékony lakosok EFI-be irányítása, a felnőtt háziorvosok bevonása, és szűrésen részt vett emberek fogadása az irodában. A projekt időtartama alatt szoros együttműködést sikerült kialakítani a helyi Szívklubbal, a Mozgáskorlátozottak Egyesületével, valamint a Borsodnádasdi Rákellenes Ligával is. Folyamatosan szakemberek álltak a betegek rendelkezésére, így gyógytornásszal, dietetikussal, pszichológussal, nép­egészségügyi felügyelővel és szociális munkásokkal is tarthatták a kapcsolatot az emberek.

A szűrőnapok alkalmával teljes testanalízist állítottak föl: magasság, testsúly, haskörfogat, testzsírmérésre, derék-csípő arány megállapítására, BMI-számításra, vérnyomásmérésre, boka-kar index számítására, vércukor- és koleszterinszint-mérésre, légzésfunkció-vizsgálatokra, látásvizsgálatra, EKG, csontritkulás és tüdőszűrésre is lehetőség volt.

Sokat jelentett

Összességében megállapítható, hogy az ózdi és a környező településen élő emberek számára sokat jelentett a pályázat, hiszen több mint ötezren kaptak hű képet az egészségi állapotukról, számos esetben pedig az adott problémával további kórházi vizsgálatra lehetett a pácienst továbbirányítani: éppen ezért az „Életmódváltással a hosszabb és szebb életért” elnevezésű pályázat rendkívül hasznos volt.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában