Helyi közélet

2015.07.22. 07:55

Csúszik a diplomád? Fizess, vagy halassz – ha tudsz!

Miskolc - Vissza kell fizetniük az ösztöndíjat azoknak, akik nem diplomáztak le. Az összeg jelentős lehet.

Miskolc - Vissza kell fizetniük az ösztöndíjat azoknak, akik nem diplomáztak le. Az összeg jelentős lehet.Sok száz egykori egyetemi és főiskolai hallgató kapott levelet, hogy fizesse vissza az állami ösztöndíjat, mert nem tudta megszerezni a diplomát határidőre. Például nincs nyelvvizsgája, vagy nem írta meg a szakdolgozatát – adta közre több médium.

A levél nem egyszerű figyelmeztetés, befizetni való összeg és csekk is tartozik hozzá. A VS.hu-nak név nélkül nyilatkozó, az egyetem befejezése óta dolgozó forrásának kilencszázezer forintos összeg állt a levélben.

A szerződés ugyanis nem az egyetemi tanulmányok befejezéséig, az abszolutóriumig vagy a diplomamunka megvédéséig tart, hanem az oklevél kiállításáig. Emiatt a hallgatói szerződést azoknál is megszegettnek tekintik, akik egy nyelvvizsga miatt nem kaptak még diplomát, de már esetleg a szakmájukban dolgoznak. Az „államis” hallgatók ugyanis a hallgatói szerződés aláírásával többek közt azt is vállalják, hogy a képzési idő másfélszerese alatt lediplomáznak. Ez azt jelenti, hogy felsőoktatási szakképzésen és mesterképzésen legfeljebb 6, hároméves alapképzésen 9, ötéves osztatlan képzésen pedig 15 félévük van a hallgatóknak erre. Fontos, hogy a határidő az aktív félévekre vonatkozik, aki tehát passziváltatott, annyival kitolta a határidőt.

Lehetőségek

Az Oktatási Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a fizetés mellett létezhet más megoldás is. Ha valakinek még nincs nyelvvizsgája, és emiatt nem tudott lediplomázni, akkor két félévnyi haladékot kérhet. Ehhez mellékelni kell egy felnőttképzési szerződés másolatát, ami igazolja, hogy a volt hallgató épp a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésén dolgozik.

Megváltható

Mentesítést kérhetnek a fizetési kötelezettség alól azok, akik tartós betegség, baleset, vagy szülés miatt nem tudtak lediplomázni. A volt hallgatók vállalhatják azt is, hogy annyi ideig dolgoznak itthon, amennyit állami ösztöndíjasként tanultak, ezzel kiváltva a visszafizetési kötelezettséget.

A kérelmek formanyomtatványai az Oktatási Hivatal honlapjáról tölthetők le.


Ők nem érintettek

A hír nem vonatkozik azokra, akik 2012 szeptembere előtt kezdték az egyetemet. Nagyjából kétezren lesznek, akiknek fizetniük kell.

Sajtóinformációk szerint a hallgatók harmada-negyede nem kapja meg a diplomáját hiányzó nyelvvizsga miatt. Akadnak olyan felsőoktatási intézmények, ahol ez az arány eléri a 60 százalékot.


Néhány miskolci is...

Vajon a Miskolci Egyetem hallgatói közül hányan érintettek, hány állami ösztöndíjban részesült hallgató nem tett eleget a tanulmányi szerződésben foglalt kötelezettségének mostanáig?

– Olyan hallgatónk, akinek augusztus 31-én jár le a határidő, de csak az abszolutóriumig jutott el, mindössze húsz van – válaszolta Balajtiné dr. Óvári Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes. Ennél jóval többen, 266-an vannak, akik csak egy, vagy egy félévet sem töltöttek el a 2012 után szerződöttek közül, többségüket saját kérelmükre bocsátottuk el, de vannak, akik különböző okoknál fogva nem tettek eleget tanulmányi kötelezettségeiknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában