Helyi közélet

2015.06.18. 13:02

Számozott utcák – ahogy Brüsszelből látják

Brüsszel, Miskolc - Az Európai Bizottság a magyar hatóságokat kérdezi Miskolcról.

Brüsszel, Miskolc - Az Európai Bizottság a magyar hatóságokat kérdezi Miskolcról.

A miskolci számozott utcákban élők kilakoltatásáról kérdezte az Európai Bizottságot még márciusban Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője. A válasz a napokban érkezett meg: Brüsszel úgy értékeli, hogy a miskolci önkormányzat ezen intézkedései sem az uniós romastratégiák keretrendszerével, sem a kormány által a magyar romastratégiában vállalt intézkedésekkel nincsenek összhangban. Vera Jourová igazságügyi biztos válaszából az is kiderül, hogy az Európai Bizottság már kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, hogy megtudja: a miskolci intézkedések összhangban állnak-e a faji alapon történő megkülönböztetést tiltó uniós jogszabállyal.

Válaszában az uniós biztos azt is hangsúlyozza, hogy a romaintegrációs stratégián belül a tagállamoknak a lakhatás kérdését a társadalmi befogadásra és a szegregáció megszüntetésére vonatkozó integrált megközelítés részeként kell kezelniük, a lakáscélú intézkedéseknek pedig meg kellene szüntetniük a romák társadalmi kirekesztése fokozódásának aránytalan kockázatát.

Fontos vélemény

Az igazságügyi biztos állásfoglalása után lapunk megkereste Niedermüller Pétert, aki szerint ez egy fontos vélemény, amely kimondja, hogy a miskolci önkormányzat ezen akciója nem egyeztethető össze az uniós egyezményekkel, illetve azt is, hogy faji alapon történik a szegregáció. Az európai képviselő azt is elmondta, ez egy jó kiindulási pont a roma önkormányzat számára, illetve arra, hogy Brüsszelben is foglalkozzanak az üggyel. Amint további fejlemények lesznek, a bizottság tájékoztatja a képviselőt – tudtuk meg.

A miskolci önkormányzatot is megkerestük, mit szól az Európai Bizottság állásfoglalásához. Koczák Szilvia városházi szóvivő a következő választ adta: „Polgármester úr a múlt héten sajtótájékoztatón ismertette az önkormányzat álláspontját a témában. Folytatjuk a megkezdett munkát”. (A múlt heti sajtótájékoztatót, az ombudsmani ajánlással kapcsolatban hívták össze. – A szerk.)

Vizsgálták?

A Belügyminisztériumot is megkérdeztük, arról érdeklődtünk, hogy az Európai Bizottság kapcsolatba lépett-e velük a számozott utcákkal kapcsolatban, és ha igen, milyen vizsgálatot végeztek és annak mi lett az eredménye. Szerdai lapzártánkig nem kaptunk választ.

ÉM-NSZR


Brüsszel, 2015. június 15., hétfő (MTI) - Brüsszel úgy értékeli, hogy a miskolci önkormányzatnak a "Számozott utcák" ügyében hozott intézkedései sem az uniós romastratégiák keretrendszerével, sem a kormány által a magyar romastratégiában vállalt intézkedésekkel nincsenek összhangban - derül ki abból a válaszból, amelyet Vera Jourová igazságügyi biztos adott Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő írásbeli kérdéseire. tovább »

Miskolc - Az ombudsmani ajánlás ellenére a miskolci önkormányzat folytatja a hatósági ellenőrzéseket. tovább »

Miskolc, 2015. június 11., csütörtök (MTI) - Miskolcon folytatódnak az önkormányzati hatósági ellenőrzések mindazon térségekben, amelyekben a lakók egy része jogcím nélkül él, nem fizet a közüzemi szolgáltatásokért, bűncselekményeket követ el, nem gondoskodik megfelelően a gyermekeiről, jogtalanul vesz fel segélyeket - mondta a város polgármestere sajtótájékoztatón, csütörtökön. tovább »

Miskolc - Az ombudsman szerint be kellene szüntetni a miskolci razziákat, a polgármester szerint nem. tovább »

Miskolc, 2015. június 10., szerda (MTI) - A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések - közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán. tovább »

Budapest, Miskolc - Több mint egy évig vizsgálta az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzéseket; jogsértőnek találta. tovább »

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) - Jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek - állapította meg az ügyben készült ombudsmani jelentés, amelyet pénteken budapesti sajtótájékoztatón ismertettek. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában