Helyi közélet

2015.03.19. 08:19

Felmentették a miskolci színház igazgatóját

Miskolc - Kiss Csabát felmentették. Új vezetőt keresnek. A miskolci színházat átmenetileg Szabó Máté rendező vezeti.

Miskolc - Kiss Csabát felmentették. Új vezetőt keresnek. A miskolci színházat átmenetileg Szabó Máté rendező vezeti.Azonnali hatállyal felmentette a miskolci közgyűlés szerdán a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjét, Kiss Csabát. A posztra pályázatot írnak ki. Ennek elbírálásáig, de legkésőbb a következő év márciusának végéig Szabó Máté rendezőre bízták az ügyvezetői feladatok ellátását. A közgyűlés rendkívüli ülését dr. Kriza Ákos polgármester egy nappal korábban hívta össze. A testület zárt ülésen döntött. A polgármester a sajtó munkatársainak azzal indokolta a történteket, hogy a színházból érkezett jelzések szerint hatalmas feszültség alakult ki a társulat és direktor között. A 2012 elején, öt évre kinevezett Kiss Csaba a pályázatában azt ígérte, hogy a vele érkezett rendezőkből és dramaturgokból művészeti tanácsot hoz létre. Ez a testület lett volna hivatott, hogy a színház szellemiségét meghatározó döntéseket kidolgozza és azokat végrehajtsa. A művészeti tanács azonban mostanra felállt, mert nem tudtak egyetérteni a direktor bizonyos döntéseivel – mondta dr. Kriza Ákos, aki szerint a kialakult helyzet a következő évadban a szakmai munka rovására ment volna. „Éppen ezért kértem a közgyűlést, hogy jöjjünk össze és még az évad terveinek lezárása előtt vitassuk meg a kérdést és döntsünk róla” – mondta dr. Kriza Ákos.

Elmentek

A leváltás egyik utóbb kiderült okáról, a művészeti tanács megszűnéséről néhány nappal ezelőtt írt lapunk: bár ennek léte a minőség garanciája lehetett volna, de az első közös évaduk végén távozott Rácz Attila dramaturg, majd a következő évadban feszültségek keletkeztek Kiss Csaba és Béres Attila között, aki ebben a szezonban még rendezett egy nagy sikerű Tóték-előadást, de már a szombathelyi színház főrendezője. Az Örkény Színházba igazolt Ari-Nagy Barbara dramaturg, és a következő évadtól Kecskeméten lesz főrendező Rusznyák Gábor. Fontos színészek szerződtek el a korábbi évadokban, és a társulat jelenleg meghatározó tagjai közül is vannak, akik úgy döntöttek, nem itt folytatják. Többen valóban komoly feszültségekről számoltak be a társulat tagjai közül lapunk megkeresésére, megkerülhetetlennek nevezve, ami történt.

Kérdéseinkkel megkerestük Szabó Mátét. Például arra várjuk a választ, hogy azt az évadot mutatják-e be, amelyet a vezetői posztjáról most visszahívott Kiss Csaba tervezett (és amelyről több részletet korábban lapunknak is elmondott), vagy új évadot hirdet. A megbízott színházi vezető néhány nap türelmet kért, hogy tájékozódhasson, mielőtt válaszolna.

Váratlan volt? Vagy nem?

A közvéleményt meglepte a döntés szerdán nap közben kiszivárgott híre. A miskolci színház-megítélés jó szakmai teljesítményét jelzi, hogy az elmúlt Kiss Csaba-évadokban mindig volt itteni előadás a Pécsi Országos Színházi Fesztiválon. A közvélemény számára előzmények nélkülinek tűnt a döntés – derült ki a közösségi portálokon írt hozzászólásokból.

Az egyik szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság közleményben fejezte ki tiltakozását és megdöbbenését szerdán: „egy színházi évad kellős közepén, a szerződtetési eljárások, s a következő évad bérlethirdetésének lezárta előtt egy ilyen lépés megtétele egyértelműen szakmaiatlan, s veszélyezteti a színház anyagilag és művészileg biztonságos működését” – írták. Dr. Kriza Ákos lapunk kérdéseire válaszolva is hangoztatta ugyanakkor: nem szakmai döntést hoztak, és időben léptek.


Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház élén történt személyi változást a teátrum korábban megszűnt, ám csütörtöktől munkáját újfent folytató művészeti tanácsa a színház belügyének tekinti, a döntést megalapozottnak tartja. tovább »

Miskolc - Bizalomvesztéssel indokolta a polgármester a miskolci színház igazgatójának azonnali felmentését. tovább »

Miskolc - „A társulat szenvedte el, hogy a szülők haragszanak egymásra”. tovább »

Miskolc - A politika ne csináljon színházat, de ha a színházi szakma azt mondja, hogy a helyzet megérett a változtatásra, akkor változtatni kell - Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közleménye. tovább »

Budapest - A Magyar Színházi Társaság megdöbbenéssel értesült arról, hogy Miskolc megyei Jogú Város közgyűlése a mai napon felmenteni készül Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját. tovább »

Miskolc - Visszahívták igazgatói tisztéről Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház direktorát a miskolci közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában