Megalapozott a színházigazgató visszahívása, állítják alkotótársai

A Kiss Csabával együtt érkezettek (balról) Rácz Attila dramaturg, Rusznyák Gábor rendező, Ari-Nagy Barbara dramaturg, Szabó Máté, Keszég László, Béres Attila rendező és Kiss Csaba. Nincs a képen Szőcs Artur rendező
A Kiss Csabával együtt érkezettek (balról) Rácz Attila dramaturg, Rusznyák Gábor rendező, Ari-Nagy Barbara dramaturg, Szabó Máté, Keszég László, Béres Attila rendező és Kiss Csaba. Nincs a képen Szőcs Artur rendező - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Visszahívta szerdán a Miskolci Nemzeti Színház eddigi igazgatóját, Kiss Csabát a miskolci közgyűlés. Az igazgató, megbízatása lejárta előtt két évvel volt kénytelen megválni posztjától. Kriza Ákos egyebek között azzal indokolta a történteket, hogy nem teljesült Kiss Csaba pályázatának azon pontja, hogy a művészeti tanáccsal közösen hozza meg a színház életét meghatározó döntéseket. A művészeti tanács ugyanis megszűnt.

A művészeti tanács tagjai eddig nem kívánták kommentálni a fejleményeket, Szabó Máté igazgató is elhárította az Észak-Magyarország érdeklődését, de csütörtökön közleményt adtak ki, ezt az alábbiakban közöljük.

A Miskolci Nemzeti Színház élén történt személyi változásra való reakciókat tudomásul véve, a művészeti tanács az elmúlt időszak eseményeit a színház belügyének tekinti.

Természetesnek tartjuk, hogy az ügy gyors és váratlan lefolyása különféle reakciókat vált ki, de arra kérünk minden külső szemlélőt, hogy próbáljon meg tárgyilagos és tényszerű maradni. Szeretnénk jelezni, hogy az elmúlt három sikeres év a Társulat, a Művészeti tanács és Kiss Csaba közös munkájának eredménye, ugyanakkor a magunk részéről a közgyűlés döntését megalapozottnak gondoljuk.

Művészeti tanács (Keszég László, Béres Attila, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur és Szabó Máté megbízott igazgató)


Felmentették a miskolci színház igazgatóját
Miskolc – Kiss Csabát felmentették. Új vezetőt keresnek. A miskolci színházat átmenetileg Szabó Máté rendező vezeti. tovább »

Leváltották Kiss Csabát
Miskolc – Bizalomvesztéssel indokolta a polgármester a miskolci színház igazgatójának azonnali felmentését. tovább »

Váltás a miskolci színház élén – Fontos és szükséges, de nincs benne öröm
Miskolc – „A társulat szenvedte el, hogy a szülők haragszanak egymásra”. tovább »

Közlemény – Felmentették a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezetőjét
Miskolc – A politika ne csináljon színházat, de ha a színházi szakma azt mondja, hogy a helyzet megérett a változtatásra, akkor változtatni kell – Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közleménye. tovább »

Közlemény – Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság Kiss Csaba tervezett menesztése miatt
Budapest – A Magyar Színházi Társaság megdöbbenéssel értesült arról, hogy Miskolc megyei Jogú Város közgyűlése a mai napon felmenteni készül Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját. tovább »

Rendkívüli közgyűlés – Váltás a miskolci színház élén
Miskolc – Visszahívták igazgatói tisztéről Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház direktorát a miskolci közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. tovább »