Helyi közélet

2014.06.25. 16:05

Megkezdődött a roma önkormányzat demonstrációja Miskolcon

Miskolc, 2014. június 25., szerda (MTI) - Megkezdődött a roma önkormányzat által szervezett demonstráció Miskolcon szerda délután. A résztvevők azért tüntetnek, mert a cigány kisebbség szerint a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.

Miskolc, 2014. június 25., szerda (MTI) - Megkezdődött a roma önkormányzat által szervezett demonstráció Miskolcon szerda délután. A résztvevők azért tüntetnek, mert a cigány kisebbség szerint a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.

A menet Miskolc három pontjáról, a DVTK stadionjától, az avasi szabadidőparktól és egy belvárosi áruháztól indult el a városházáig, ahol petíciót kívánnak átadni a város vezetőinek.

A stadion közelében vannak az úgynevezett számozott utcák, amelyek házait az önkormányzat szintén felszámolná, mert a komfort nélküli házak, lakások elhanyagoltak, a miskolci közgyűlésben többségben lévő Fidesz-KDNP-frakció szerint "normális életre, gyermeknevelésre alkalmatlanok".

A három, összesen több mint kétszáz fős menet - amelyben romák és nem romák együtt haladnak - erős rendőri jelenlét mellett vonul. A demonstrációra többen táblákkal érkeztek, amelyeken a következő feliratok olvashatók: "Miskolc a mi városunk", "Szegény vagyok, nem bűnöuző", "Élhető életet!", "Jogot és tiszteletet!".

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta: szerintük Borsodban romának lenni évek óta egyre nagyobb megpróbáltatást jelent, "nem elég a szegénység, de a szélsőjobb politikai szervezetei egyre fenyegetőbben lépnek föl velünk, cigányokkal szemben".

Váradi Gábor akkor azt is elmondta: nyílt levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, kérve a miniszterelnököt, hogy segítsen megoldani az "egyre kritikusabb válsághelyzetet".

A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatára többségi szavazással úgy döntött, hogy "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását", szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

A Fidesz-KDNP-frakció a miskolciak felhatalmazását kérve aláírásgyűjtést indított. Tájékoztatásuk szerint az íveket már több ezren írták alá.

Ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik helyi frakciója is, szerintük ugyanis nem szabad fizetni azoknak, akik tönkretették önkormányzati lakásukat. A törvény erejével kell távozásra bírni a renitenseket, a nyomortelepeket pedig "ingyen ki lehetne üríteni", és ez a jogszabályok alapján a városnak kötelessége is lenne.

Az MSZP városi szervezete szerint "undorító hecckampányt" folytat a Fidesz és a Jobbik, "hazug aláírás-gyűjtési akciókkal, megfélemlítő vonulgatásokkal azt a látszatot igyekeznek kelteni", hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy roma tagozatuk is részt vesz a demonstráción. Mint írták: elfogadhatatlannak tartják, hogy egy városi önkormányzat a "megvásárolt kiköltözést" elfogadható válasznak tartja a szegénység, a munkanélküliség, az esélytelenség és a hátrányos helyzet megoldására. "Ez kitelepítés, nem pedig a nyomornegyedek felszámolásának elfogadható módja, ezzel a város lemond saját polgárairól, olyan helyzetbe hozva őket, ahonnan már nem nagyon van visszaút" - fogalmazott a mozgalom közleménye.

A Demokratikus Koalíció (DK) ugyancsak közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben egyebek mellett azt írták, hogy Miskolcnak 2008-tól van antiszegregációs terve, amely "tisztán és világosan feltárja a városban kialakult problémás részeket és meg is határozza, mit és hogyan kell tenni a telepek felszámolása érdekében, az itt élőknek hogyan és milyen módon kell biztosítani a lakhatását".

"Mindössze annyi lett volna a polgármester feladata, hogy ezt végrehajtassa, de nem tette meg - szögezi le a DK közleménye, amely arra is kitér, hogy az úgynevezett számozott utcákban mintegy kétszáz család él, a költségvetésben pedig nincsen nyoma annak, hogy a városnak lenne négyszázmillió forintja a "lelépési pénzre", a DVTK új stadionjának építése miatt kell elbontani kettőt a számozott utcákból.

- MTI -



Miskolc, 2014. június 25., szerda (MTI) - A miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi - jelentette ki Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának szóvivője szerdán a Városháza régi bejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján. tovább »

Budapest, 2014. június 25., szerda (MTI) - Az Európai Bizottsághoz fordult a miskolci közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat miatt az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), azt kérve, figyelmeztesse a magyar hatóságokat, hogy tartsák be kötelezettségeiket és a rendelettel összefüggésben tegyenek lépéseket az alapvető jogok megsértése ellen. tovább »

Miskolc, 2014. június 25., szerda (MTI) - Petíciót adtak át a roma önkormányzat által szervezett demonstráció résztvevői szerdán Miskolcon Csiszár Miklósnak, a város jegyzőjének, követelve a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását. tovább »

Miskolc - A mai roma tüntetés Miskolcon, ékes példája annak, hogy politikai számításból, politikai haszonszerzés reményében, sokan még a város határain kívülről is kérnek segítséget céljaik érdekében. Mindent megtesznek azért, hogy félremagyarázzák, félresiklassák a nyomortelepek felszámolásának ügyét. Még olyan áron is, hogy börtönviselt emberrel, csalásért jogerősen elítélt személlyel együtt szervezkednek és érvelnek egy politikai rendezvényen. tovább »

Miskolc - Így reagált a jobbikos Jakab Péter arra a demonstrációra, amit a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és több cigányjogvédő szervezet hirdetett meg a miskolci városháza elé, tiltakozva a városvezetés lakásrendelete ellen. A kormánypárt által megszavazott jogszabály kétmillió forintot biztosít azoknak, akik hajlandóak idő előtt elhagyni az általuk lezüllesztett önkormányzati lakásokat, hogy aztán magasabb komfortfokozatú ingatlanokba költözhessenek. tovább »

Miskolc - A szerdai roma tüntetés a Kriza Ákos által üzemeltetett hazugsággyár terméke: tiltakoznak az ellen a politika ellen, ami átnyúl az érintettek feje felett és csak a központi utasításnak kíván megfelelni. Mindeközben Kriza Ákos és csapata médiát-uralmát kihasználva egy teljesen képtelen és hazug kampányba kezdett. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában