Tüntetés Miskolcon – Petíciót adtak át az önkormányzat képviselőjének

Akt.:
Miskolc, 2014. június 25. Résztvevők piros lapokkal a kezükben a roma önkormányzat miskolci demonstrációján 2014. június 25-én. A demonstrálók a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását követelték.
Miskolc, 2014. június 25. Résztvevők piros lapokkal a kezükben a roma önkormányzat miskolci demonstrációján 2014. június 25-én. A demonstrálók a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását követelték. - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc, 2014. június 25., szerda (MTI) – Petíciót adtak át a roma önkormányzat által szervezett demonstráció résztvevői szerdán Miskolcon Csiszár Miklósnak, a város jegyzőjének, követelve a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását.

A standiontól, az avasi sportpályáktól és a belvárosból érkezők a városházánál találkoztak, ahol mintegy százan várták a 200-250 fős menetet, “Maradunk Miskolcon!” skandálással.

A “Miskolcon Maradunk” kitelepítés elleni bizottság elnevezésű csoport petíciójában azt írta: a május 8-án elfogadott, a lakások bérléséről szóló helyi rendelet miatt demonstrálnak, ebben a miskolci önkormányzat módosította a korábban hatályos szabályozást, de ez szerintük diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.

Hozzátették: a szanálásra ítélt szegénytelepek lakóinak családonként egy-két millió forintot kínálnak lakásvásárlásra, ha a város közigazgatási határain kívül vásárolnak ingatlant.

A petícióban kitértek arra is: elfogatatlannak tartják, hogy Miskolc más településekre “exportálja” a saját szegényeit, s azt, hogy a telepek felszámolására irányuló terveket az önkormányzat valamiféle bűnmegelőzési program részeként kezeli és a nyomortelepeket a bűnözés melegágyaként állítja be.

“Ezzel a városvezetés maga is gerjeszti a cigányellenes közhangulatot” – fogalmaztak, és követelték azt is: Miskolc vezetése a nyomortelepek felszámolásához kapcsolódóan gondoskodjon átfogó szociálpolitikai program megvalósításáról, és tegyen eleget a 2008-ban elfogadott integrált városfejlesztési stratégiában, illetve az antiszegregációs tervben vállalt kötelezettségének.

A városháza előtt összegyűlt mintegy háromszáz tüntető hosszan és többször skandálta, hogy ők Miskolcon maradnak, és többen Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester lemondását követelték. Egy szónok azt is elmondta: nyílt levélben fordultak Orbán Viktor kormányfőhöz, kérve, hogy segítsen jószerivel kilátástalan helyzetükön, de választ nem kaptak. A tömeg erre füttyel válaszolt.

A demonstráción felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus is, aki az MTI-nek azt mondta: állampolgári kötelessége, hogy szót emeljen azért, mert igazságtalanság történik polgártársaival, “a bőrszínük, származásuk vagy gazdasági helyzetük szerint”.

Jakab Péter, a Jobbik megyei és miskolci alelnöke, önkormányzati képviselője a városháza előtt újságíróknak azt mondta: “elkapatott cigányvezetők” tüntetnek Miskolcon, véleménye szerint a tüntetés nem más, mint a miskolci adófizetők provokálása.

Úgy fogalmazott: a Jobbik ősszel a tervei szerint átveszi Miskolc irányítását, és meg fogja valósítani az ingyenes gettófelszámolást, ehhez már most is várják a miskolciak támogató aláírását a párt által meghirdetett gyűjtésen.

– MTI –Tüntetés Miskolcon – Fidesz-KDNP: a városvezetés folytatja telepfelszámolási programját

Miskolc, 2014. június 25., szerda (MTI) – A miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi – jelentette ki Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának szóvivője szerdán a Városháza régi bejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján. tovább »

Az Európai Bizottsághoz fordult a miskolci “nyomortelepek” felszámolása ügyében az Európai Roma Jogok Központja

Budapest, 2014. június 25., szerda (MTI) – Az Európai Bizottsághoz fordult a miskolci közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat miatt az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), azt kérve, figyelmeztesse a magyar hatóságokat, hogy tartsák be kötelezettségeiket és a rendelettel összefüggésben tegyenek lépéseket az alapvető jogok megsértése ellen. tovább »

Közlemény – Fidesz-KDNP: Folytatjuk a miskolci nyomortelepek felszámolásának programját

Miskolc – A mai roma tüntetés Miskolcon, ékes példája annak, hogy politikai számításból, politikai haszonszerzés reményében, sokan még a város határain kívülről is kérnek segítséget céljaik érdekében. Mindent megtesznek azért, hogy félremagyarázzák, félresiklassák a nyomortelepek felszámolásának ügyét. Még olyan áron is, hogy börtönviselt emberrel, csalásért jogerősen elítélt személlyel együtt szervezkednek és érvelnek egy politikai rendezvényen. tovább »

Közlemény – Jobbik: Elkapatott cigány vezetők tüntetnek Miskolcon

Miskolc – Így reagált a jobbikos Jakab Péter arra a demonstrációra, amit a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és több cigányjogvédő szervezet hirdetett meg a miskolci városháza elé, tiltakozva a városvezetés lakásrendelete ellen. A kormánypárt által megszavazott jogszabály kétmillió forintot biztosít azoknak, akik hajlandóak idő előtt elhagyni az általuk lezüllesztett önkormányzati lakásokat, hogy aztán magasabb komfortfokozatú ingatlanokba költözhessenek. tovább »

Megkezdődött a roma önkormányzat demonstrációja Miskolcon

Miskolc, 2014. június 25., szerda (MTI) – Megkezdődött a roma önkormányzat által szervezett demonstráció Miskolcon szerda délután. A résztvevők azért tüntetnek, mert a cigány kisebbség szerint a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket. tovább »

Közlemény – DK: Hazugságok csapdájában Kriza Ákos és a Fideszes kabinet!

Miskolc – A szerdai roma tüntetés a Kriza Ákos által üzemeltetett hazugsággyár terméke: tiltakoznak az ellen a politika ellen, ami átnyúl az érintettek feje felett és csak a központi utasításnak kíván megfelelni. Mindeközben Kriza Ákos és csapata médiát-uralmát kihasználva egy teljesen képtelen és hazug kampányba kezdett. tovább »